Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Listopad 2013 Cześć Jaki mini-fotometr Hanny wybrać do pomiary fosforanów? HI 736 czy HI 713? pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adikwroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Listopad 2013 Ja polecam Milwaukee MI412 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2013 Hmmmm. Cena jakieś 5 razy wyższa od Hanki. Dokładność na papierze taka sama jak wersji HI713. Więc dlaczego? No i ta dokładność. Zakres Ok. 0-2,5ppm. Czyli może być. Rozdzielczość 0,01ppm, też może być. Błąd +-0,04ppm. I tu jest problem. Bo różnica pomiędzy 0,04, a 0,08 lub co gorsze 0,04, a 0,00 jest chyba w morskim akwarium bardzo duża. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2013 Robisz 3 do 5 testów na jednej fiolce i wyciągasz średnia :-) Błąd +-0,04 moim zdanie oznacza to gdy w akwarium masz 0,04 to fotometr pokaże od 0,00 do 0,08 :-) Co nie zmienia faktu że nic lepszego nie znajdziesz w przyzwoitej cenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2013 Jakos nigdy nie mialem problemu z "bledem pomiaru" Hanki. Kiedys zrobilem test kilka razy pod rzad otrzymujac rozrzut rzedu 0.01mg/l. Do tego dodam. ze bardzo czesto kiedy spotykam sie z Grzeskiem Dyzma to on przywozi do mnie swoje testy a ja moje do niego i porownujemy wyniki po to aby zminimalizowac niedokladnosci pomiaru i wykluczyc ewentualne uwalone testy. Podejrzewam wiec, ze w praktyce H713 jest duzo dokladniejsza niz 0.04. Zwlaszcza kiedy wyrobimy sobie ten sam sposob pomiaru A odpowiadajac na pytanie w temacie to h736 mierzy fosfor calkowity a h713 mierzy fosforany. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek_Lublin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2013 A SPRAWDZAŁ KTOŚ HANKĘ ZA POMOCĄ TEGO http://www.zanclus.net/testy/117-multi-reference-pn-50ml.html POZDRAWIAM jACEK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2013 (edytowane) Robisz 3 do 5 testów na jednej fiolce i wyciągasz średnia :-) Błąd +-0,04 moim zdanie oznacza to gdy w akwarium masz 0,04 to fotometr pokaże od 0,00 do 0,08 :-) Co nie zmienia faktu że nic lepszego nie znajdziesz w przyzwoitej cenie. I to jest chyba "sedno tarczy" . Jakieś super to to nie jest, ale lepszego w tej cenie nie ma. Nie żebym się cieszył z tego , ale co zrobić. Jakos nigdy nie mialem problemu z "bledem pomiaru" Hanki. Kiedys zrobilem test kilka razy pod rzad otrzymujac rozrzut rzedu 0.01mg/l. Do tego dodam. ze bardzo czesto kiedy spotykam sie z Grzeskiem Dyzma to on przywozi do mnie swoje testy a ja moje do niego i porownujemy wyniki po to aby zminimalizowac niedokladnosci pomiaru i wykluczyc ewentualne uwalone testy. Podejrzewam wiec, ze w praktyce H713 jest duzo dokladniejsza niz 0.04. Zwlaszcza kiedy wyrobimy sobie ten sam sposob pomiaru A odpowiadajac na pytanie w temacie to h736 mierzy fosfor calkowity a h713 mierzy fosforany. Co do drugiego to fakt. Masz rację. Nie patrzyłem na to co mierzy, tylko na kolor i dokładność Chociaż z drugiej strony można to chyba przeliczyć, mnożąc fosfor przez 3,065 i otrzymać fosforany. Prawda to? Bo jeżeli tak, to wersja 736 jest o niebo bardziej dokładna. Zakres mniejszy, ale może warto? Pytanie czy fosfor w wodzie w akwarium jest tylko w PO4? A co do pierwszego, to informacji odnośnie tego, że kolejne pomiary są różne. I to bardzo różne, jest trochę. Ale dzięki. Pewnie tak czy tak zaryzykuję, bo te skale barwowe doprowadzają mnie do szału Edytowane 29 Listopad 2013 przez Mystik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach