88malolat 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Listopad 2013 Witam.Mam dośc spory problem, od tygodnia może dwóch zaczeły mi lecieć korale. Na samym początku zauważyłem ze galaxea zaczeła traci mordke za mordka, nastepnie moją uwagę przykuła gonipora, najpierw sie pieknie pompowala a teraz traci tkanke od dołu, dzisia zobaczyłem ze caulistrea fluo tez zaczyna powli tracic tkanke od dołu,nie weim co jest tego przyczyna. Inne korale maja sie dobrze. ...parametry na dzien dzisiajszy:zasolenie 1,025temp 25no3 10po4 niby 0ph 7,7mg 1410ca 410kh 7,7Korale karmie 3 razy w tygodniu, co drugi dzien dozuje coral a i coral v aquaforesta po jednej kropli. Jedynie co ostanio zmieniłem to sól AF z IO.prosze o pomoc bo sam juz nie wiem co mam robic....Fotyki wstawie dopiero jutro bo nie mam aparatu. :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JaWroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Listopad 2013 Jakie parametry były jakiś czas temu ... dzień, dwa, kilka dni temu ... czy jeszcze przed zmianą soli?. Kiedy ta zmiana była, ile sól się mieszała ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
88malolat 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Listopad 2013 sol zmieniłem 17.11.2013. mieszała sie około 2-3 godz. parametry przed zmiana soli 16.11.2013. zasolenie 1,025temp 25no3 10po4 niby 0ph 8mg 1350 ca 360 (stary test), 400 (nowy test) kh 7,3 11.11.2013 zasolenie 1,025temp 25no3 10po4 niby 0ph 8mg 1350ca 350kh 7,7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BAU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Listopad 2013 Piszesz że karmisz korale co drugi dzień. Czym? Coral a i v to suplementy. (aminokwasy i witaminy) a nie pokarm. Gdzie plankton czy coś w tym rodzaju? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
88malolat 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Listopad 2013 zamiast przecinka powineienem postawic kropke. Wiem ze to suplementy.... karmie aquaforest coral food, palankton czerwoni, plankton zielony, ikra homara Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Listopad 2013 Wszystkie korale są dość specyficzne. Jaka to gorgonia? I trochę niskie masz ph. Jakie parametry ma świeża solanka z tej nowej soli? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
88malolat 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Listopad 2013 (edytowane) Fox to nie gorgonia tylko gonipora... wiem ostatnio ph troche spadło bo zawsze miałem 8.0. przyznaje bez bicia ze sprawdziałem tylko zasolenie i temp. nowej solanki. Edytowane 27 Listopad 2013 przez 88malolat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
88malolat 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Listopad 2013 (edytowane) Foty\ gonipora cauistrea galaxea nie mogłem edytowac posta, dlatego napisałem jedne pod drygim. Edytowane 27 Listopad 2013 przez 88malolat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Listopad 2013 (edytowane) Fakt. Goniopora nie wygląda najlepiej ale bardziej mnie niepokoi galxea. Nie myślałes aby zrobić kilka podmianek na innej soli? Edytowane 27 Listopad 2013 przez FoxRacing Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adikwroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Listopad 2013 Korale wyglądają nieciekawie, tak jak FaxRacing napisał zrób podmiane na bogatej soli np. RS Coral Pro i zobacz czy coś sie poprawi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Listopad 2013 a jesteś pewien że masz takie zasolenie? W sensie czy masz porównać z innym refraktometrem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
88malolat 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Listopad 2013 nie wiem czy bogatsza sol coś da... bo parametry oprócz ph są w miarę dobre. zasolenie mierze hydrometrem splawikowym, sprawdziłem go wczoraj na wodzie ro di i pokazał mi 1,000 więc jest chyba dobrze, później sprawdziłem jeszcze zasolenie w akwarium i splawik zatrzymał się między 1.025 a 1.026. może tu jest przyczyna ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Listopad 2013 skok temperatury? (niesprawny termostat)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Listopad 2013 Nietyle na bogatej soli co może po prostu na innej. Ja na codzień używam soli Preis ale jak widzę , że coś się zaczyna to podmieniam RC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
88malolat 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Listopad 2013 w lato miałem niewielkie skoki temp. ale teraz jest już dobrze. w sumpie mam dwa termometr i codziennie kontroluje temp. wody. jak będą mieli w sklepie RC to jutro kupię, może to coś pomoże. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
88malolat 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2013 Dzsiaj zrobiłem tesy wody w akwrium o to wyniki:zasolenie: 1,0255temp. 25no3 10no2 0po4 0ph. 7,7mg 1380ca 400kh 7,7nh4 0zrobiłem podmianke 15% na soli AF.zasolenie 1,020temp 25ph 8.0mg 1380ca 310kh 6,1Jak narazie nie widze poprawy na goniporze :/ wrecz przeciwnie traci coraz wiecej tkanki:/, co do caulistrei to wyglada troche lepiej, dzisiaj przez caly dzien była napompowana jak nigdy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2013 (edytowane) Trochę za niskie masz zasolenie. Zerowe PO4 się długo utrzymuje? Podbij z 1020 na 1023 Ten drugi test to parametry po podmianie czy parametry solanki? Edytowane 30 Listopad 2013 przez FoxRacing Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2013 Nie bardzo rozumiem testów ? Co to jest ? zrobiłem podmianke 15% na soli AF.zasolenie 1,020temp 25ph 8.0mg 1380ca 310kh 6,1 Salonie powinineś mieć min 1.023 Ca około 400 a kh 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach