Skocz do zawartości
booa

oświetlenie 450

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich czy do akwa 400 l wystarczy oswietlenie 2x 150 hqi i jeszcze 3 swietlówki t8 120 cm nie moge miec narazie t5 [bo mam w zapasie t8 3 sztuki jeszcze ] prosze o wypowiedz ..........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko to zależy od specyfikacji zbiornika. Ważna jest wysokość ale i np rozmieszczenie korali ze skałą. Nie bez znaczenia pozostaje dobór obsady. Podaj wymiary akwarium, jakie zwierzęta chcesz hodować i powiedz jaka to lampa. Co do T8- ja bym jednak zmienił na T5, są znacznie wydajniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogolnie przyjmuje sie za minimum 1W na 1 l wody . Owietlenie hqi najczesciej łączy sie z aktynicznymi swietlowkami i tu 2x 54W (dl chyba 114cm) byla by na poczatek odpowiednia , z czasem mozna dodac jakaś fiji purple dla podkreslenia barw . Jesli chodzi o swietlówki T8 nie maja zastosowania w akwarystyce morskiej ze wzgledu na nieodpowiednia barwe .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgodzę się z Twoją wypowiedzią. Po pierwsze- nie czytam ostatnio zbyt dużo wypowiedzi osób, które załóżmy kształtują te założenia, ale twierdzę, że odchodzi się od takiego przelicznika. Przede wszystkim moc oświetlenia dobierałbym do gatunków zwierząt, jakie zadający pytanie chce trzymać. Może jak większość "pójdzie" w sps'y, a może zdecyduje się jak Sylwia na niefoto:)? Drugi raz stosuję (obecnie) oświetlenie, gdzie tylko skała obrośnięta koralami znajduje się pod lampą, natomiast pozostała część jest jedynie doświetlana z krótkiej lampy(8x39W T5, długość zbiornika 160cm) i nie widzę żadnych negatywnych skutków(może powinienem?). Wszystko zależy od kompozycji- w przypadku lamp metahalogenkowych natężenie światła nad tym doświetlonym obiektem w porównaniu do półmroku panującego przy bocznych ściankach zbiornika tworzy niesamowity nastrój. W przypadku T5-ek światło rozprowadzane jest równomiernie i niestety efekt nie jest widoczny. Jednakże sama oszczędność na energii pozytywnie nastraja, zamiast 80W rur świecą 39W. Fakt faktem, że mam swój dość osobliwy styl z małą ilością skały, ale z dotychczasowych obserwacji nie ma takie oświetlenie negatywnych cech na kondycję akwarium, a rozwiązanie podpatrzyłem z amerykańskiego forum.

Odnośnie świetlówek T8- na upartego mają one zastosowanie w akwarystyce morskiej, na stronie sklepu aqva-light na pewno znajdziesz rury o odpowiedniej temperaturze barwowej. Oczywiście zakładam, że te świetlówki, które masz są przeznaczone do zbiorników morskich. Ja odradzam stosowanie rurek T8. T5 są bardziej wydajne, mniejsze i przede wszystkim jest ich bardzo duży (w porównaniu do T8) wybór na rynku, a jak wiadomo- światło to sfera intymna:) każdego morszczaka i dobrze mieć pole manewru by móc samemu dobrać tą barwę idealną.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z swietlowek t8 to jeszcze Philips Aquacoral , Sera Deep sea i Arcadia Marine Blue Actinic sa do przyjecia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MONTIPORA600- moze zapodałbys fotke baniaczka jak to sie prezentuje po tym oswietleniem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z swietlowek t8 to jeszcze Philips Aquacoral , Sera Deep sea i Arcadia Marine Blue Actinic sa do przyjecia.

A mnie sie wydawało ze Philips TL 03 jest nie do przebicia podobnie jak klasyczne aquarelle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opis aquacoral:

Specyfikacja techniczna:

- moc 39W

- trzonek G5

- kształt bańki T16

- długość 850mm

- temperatura barwowa 10000K

- strumień świetlny 1900lm

- kod barwy 89

TL03 jak pamiętam świeci superaktynicznie, coś podobnego do KZ fiji.

Czy to aby na pewno te same świetlówki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeslli chdzi o t8 to jest jeszcze sylvani coralstar swieci na filoletowo-niebiesko polecam super swiatelko aktyniczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi