Skocz do zawartości
sebulastian

60 l bolączki ze Szczecina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mama na imię Sebastian i postanowiłem zamęczyć Was opisywaniem zakładania mojego akwarium ....

nie jest to pierwsze akwarium z posoloną wodą w moim życiu , poprzednie również miało 60 l 

ale ..... umarło ;/

wiec po 3 latach zawracania gitary i marudzenia innym postanowiłem że znowu założę zbiorniczek nano.

akwarium to Hailea B50 - 60 l

profilowana odlewana przednia szybka 

oświetlenie to świetlówka 1 x 24 W PC - trochę mało wiec będę coś dodawał , diody Cree lub jeszcze jedną świetlówkę

odpieniacz - pozostałość z przeszłości ale działa Boyu WG310 taki jak Sera tylko tańszy

grzałka wiadomo ,

na dno zastosuję żwir koralowy 1 mm  - 6 kg ,wolę go od piasku wtedy nie wygląda tak sterylnie i nie nie ,,kurzy,, w akwarium, planowo będzie ok 5 kg żywej skały .

Obsada będzie malutka , np. < bo aż pragnę> antennarius pictus ,ale spokojnie to będzie młodziak , więc z rybami nie poszaleję , korale raczej miękkie 

Ok więc nie pozostaje mi nic innego, jak zapraszać do zasypywania mnie poradami , a z czasem może i ktoś podaruje jakąś szczepkom czy makroglonem za piwo

poniżej akwarium po zakupie i dla porównania oklejone - o matko jak ja się namęczyłem chyba ze 2 m okleiny zmarnowałem , z tyłu są łatki  ale i tak jestem dumny :D

post-3798-0-03442200-1384805818_thumb.jpg

post-3798-0-97903900-1384805838_thumb.jpg - tak dokładnie to jest po ,,oklejeniu ,,

Przed zalaniem jeszcze opłucze RO bo mi się trochę mydlin do środka nalało podczas gestykulowania , rzucania zbiornikiem po łazience i przeklinania wszystkiego dookoła ... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas na zalanie garnuszka wodą ,

jeszcze muszę dolać wody i skorygować zasolenie , sól dobrze się rozpuściła.

Czekam jeszcze na JVP 110 aż dojedzie i kaskadę ze skimmerem co mi wszystkie sifuuu z powierzchni ładnie  połknie.

Folia z góry będzie oczywiście usunięta ale w tym dniu po zalaniu  strasznie się kurzyło przy sprzątaniu i  wyczesywaniu kota.

Dodam jeszcze odbłyśnik bo światło jest mocne , nie widać tego na zdjęciu ale pół mieszkania mam oświetlone więc szkoda marnować na ściany w pokoju :)

post-3798-0-42510700-1385022711_thumb.jpg

przed świętami może coś zacznie tam się ruszać o ile zdążę ze skałą i jej dojrzewaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

no to wytrwałości życze! Większej niż w tej 60tce co to umarła:)

Obsada do akwarium już upatrzona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję :) Czekamy na życie. Oczywiście wszystko na spokojnie.

Edytowane przez FoxRacing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodzenia,

ja bym z chęcią usłyszał, dlaczego 60l Ci "umarło". Śmierć naturalna (tudzież brak czasu/funduszy) czy błędy?

Ot taka opowiastka z serii ku przestrodze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , dzisiaj przychodzi oczekiwany cyrkujator JVP 110 , kaskada z dużym zapasem bo aż do 200l akwarium , grzałka 100W wybrałem większe przedziały żeby lepiej woda pracowała i szybciej się grzało , aktualnie mam 23C na pracy samego odpieniacza i pompy do mieszania soli w wodzie.

No i odbłyśnik.

Akwarium umarło z mojej winy 

co ciekawe cały czas było ok, po zasoleniu dodałem mały kawałek skały z zoa kupiony na alledrogo , przybyszem na gapę były 2 kiełże,

akwarium pracowało z ta skałką z 3 miesiące , sam nie wiem czemu  tak długo ale nie spieszyło mi się , potem oczywiście dokupiłem  kolejne , dojrzewanie przeszło bardzo lekko , kilka glonów i 2 tygodnie potem cisza ,czysto i piknie.

Kiełży miałem na pęczki , potem otrzymałem kilka ukwiałów majano - sam chciałem bo mi się podobały na start ,i tak to żyło . 

Następnie przybył błazenek i mandaryn. Mandaryn się upasł na kiełżach , jadł też mrożone solowce , baaa on sam połowę kostki zjadał, błazenek ubóstwiał liofilizowane solowce i kiełże Sery.  Doszły jakieś miękkie, pseudogorgonia . Regularne podmiany wody z dobra sola Red Sea i  tak trwało to sobie i żyło.  Co ciekawe używałem wody demineralizowanej - teraz już używam RO . A oświetleniem były T5 24W x 2 szt niebieska i power glo.

Ale krótko pisząc padło wszystko pewnego dnia ,przy podmianie wody kiedy podkusiło mnie żeby do wody dodać preparat Tropicala do wody słodkiej na wybarwianie się ryb .... KOBALTOSAN ....... 

wyglądało to tak podmieniłem wodę , wszystko ok  wiec dodałem kilka kropli specyfiku , i się zaczęło , jak tylko czerwona chmurka coć minęła to wszystko się kurczyło i flaczało , ryby dostały drgawek , wyginało na jedna stronę i w czasie opadania na dno już padały, jak już dotarł błazenek na dno był martwy , mandaryn to samo uciekał pod powierzchnię i tak samo padł :(     potem miałem blokadę i wyrzuty , ale czas leczy rany ::D

więc zaczynam od nowa , z większa wiedzą mam nadzieję .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to masz nauczkę aby uważać z jakiego źródła się bierze koralowce (i skałę) no i... preparaty do słodkowodnego, zostawiamy słodkowodnym:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Was żuczki   :)

dzisiaj do akwarium trafiła grzałka 100W , kaskada HBL 701 , cyrkulator JVP 110 

kaskada trochę za duża  jednak, nawet po wycięciu otworu w pokrywie będzie rozmiarowo przeszkadzała , muszę zamienić na coś mniejszego.

Pod świetlówkę trafił odbłyśnik i jasność anielska zalała moje małe mieszkano ... 

dosypałem jeszcze soli , dolałem wody , grzałka ustawiona miedzy 25-26 C , tylko odpieniacz do skorygowania bo zwraca bąbelki , mi to nie przeszkadza, nawet ciekawie to wygląda ,ale mam zamiar trzymać gąbki dla antennariusa pictus - małego ! i nie chcę żeby sie gębusie gąbusiek powietrzem zapchały :)

Kilka zdjęć z dzisiaj poniżej :

post-3798-0-87229400-1385147884_thumb.jpg

post-3798-0-66374700-1385147919_thumb.jpg

Kaskada ma skimmer i przy odpowiednim ustawieniu bardzo dobrze zbiera siiiiifu z powierzchni , kręcąc się przy tym .

Woda już kilka dni tak się miesza , więc jutro jadę po skałę i czyścik magnetyczny .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sebulastian ja Ci życzę jak najlepiej ale nigdy nie montuje się zbyt mocnych grzałek z uwagi na niebezpieczeństwo przegzania podczas awarii szczególnie w morskim. Po drugie mocniejsza grzałka to szybsza grzanie czyli wieksza temperatura i przestrzelenie skali dokładności podanej przez producenta. I powiem tak Kobaltosan tropicala podaje od trzech miesięcy do akwarium i jest wszystko ok. Więc albo był stary/zle przechowywany albo dałeś pełną dawkę jak do słodkiego podaje producent.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam witam witam :)

FoxRacing coś na pewno zrobiłem źle lub było złe ale już tego nie odkręcę , grzałka faktycznie przekłamuje ... ustawiona na 26 C a termometr pokazywał 28 ... więc zmniejszyłem na 23 i temp utrzymuje się na poziomie 25 .

Kupiłem żywa skałę , jest jej na razie mało bo nie miałem w czym wybierać ale... na jednej ze skałek jest chyba Flavia , ładnie się napompowała i wystawia polipy, mordki świec na zielono , ciekawe czy przeżyje .

Do tego rurówki, gąbki,ślimak, rozgwiazdy, robaki osiadłe.

post-3798-0-45912600-1385302643_thumb.jpg

post-3798-0-06889300-1385302657_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać , że koral odrasta po jakiejś większej katastrofie a takiego ciężko zabić :) Myślę ,że przeżyje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z głośnością tej kaskady. Bardzo słuszałna? Mógłbyś zrobić jakieś zdjęcie w normalnym świetle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaskada jest cicha , na początku skimmer się ustawia do poziomu wody i zasysał powietrze i było słychać takie zasysanie powietrza po kilku minutach ustało , świetnie zbiera film.

Z normalnym światłem będzie ciężko bo mam świetlówkę 50/50 niebiesko- białą .

A na oświetleniu sufitowym to nic nie widać , ew jutro coś wrzucę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info. A skimmer można obracać i ustawiać w dowolnym kierunku?

ten skimmer jest na rurce , ta głowka sama się unosi i dostosowuje do pozimu wody , ale.... jak dobrze ustawisz go pod wylewającą się do akwarium wodę to można to tak poustawiać że się kręci ,

Jutro wstawię film jak się doda bo jak chciałem to zrobić to mi wyskakuje że nie mam uprawnień hmm 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, dzięki wielkie :)

Czyli nie da sie ustawić na sztywno pozycji skimmera? Dobrze rozumie ?

Filmiku nie dodasz, musisz zamieścić na youtube itp i wkleić tutaj link.

Edytowane przez elroy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pływak sam dostosuje sie do powierzchni , natomiast jego miejsce czy ma znajdować się z przodu czy z boku kaskady ustawiasz rurkami, jutro wstawie film to ci podeślę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , dzisiaj na skale zauważyłem że gloniki zaczynają rosnąć , mam tez  spahgetti 1 sztukę , poznaje bo już kiedyś tak mi naturalnie też wyrosło.

Skała jeszcze stoi na szkle bez podłoża ,żeby lepiej mi się syf zbierało, chciałem poczekać jeszcze z podłożem .

Ale czy już mogę wrzucić kilka turbo ,żeby już gony zaczynały zjadać ? 

Boje się że mi zaczną zarastac Favie , która z każdym dniem wygląda dużooo lepiej , wystawia polipy i tkanka zaczyna zakrywać martwy szkielet , dzisiaj nawet otworzyła się nowa mordka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi