Marek132 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Grudzień 2013 Dobry pomysł z tym węglem, to trzeba przez jakiś filtr przepływowy zrobić czy jakoś inaczej się da? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Grudzień 2013 Możesz w jakimś sitku lub skarpetce pod spływem wody do sumpa wsadzić. Lub miedzy komory w sumpie. Byle jakiś przepływ był. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek132 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2013 ok, dzięki dam znać jak poszło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek132 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2013 Niestety po zastosowaniu węgla zrobiło mi się znaczne zamglenie w akwarium. Wywaliłem węgiel i próbowałem to usunąć tak jak ostatnio watą ale zrobiło jeszcze gorzej. W akwarium widać na 10 cm. Wywaliłem wszystkie filtry z akwarium, udrożniłem obieg wody wywalając biobale z komina i napowietrzam akwarium ale of 4 dni nic się nie zmienia. W akwarium widać na 10 cm, kolor wody lekko zielony. Parametry wody: PH - 8.2 PO4 - ok 0 NO 3 - niewykrywalne NO2 - prawie zerowe Od 23.12.13 do dziś nic się nie zmienia, akwa jest całkowicie nieprzejrzyste :/ Odpieniacz odkręcony na maksa czasem coś wywala. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2013 Usuwając wszystkie media pozbyłes się części biologii. Zmetnienie by ustąpiło. Ile węgla użyłes i jakiej. Firmy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
beret 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2013 Jak chcesz żeby akwarium cieszyło oko to dorzuć do oświetlenia min 4 x24W niebieskie, bo na ty oświetleniu zawsze będzie tragedia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek132 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2013 Usuwając wszystkie media pozbyłes się części biologii. Zmetnienie by ustąpiło. Ile węgla użyłes i jakiej. Firmy? Happet węgiel aktywowany, to nie zmętnienie to wykwit bakterii albo glonów w akwa nic nie widać. Kolor jasno-zielony. Co do biobali to musiałem udrożnić obiego wody, żeby lepiej się napowietrzała, a tak to wyłączyłem PhosGuarda tylko z tego co było wcześniej. W razie czego mogę go odpalić ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie w obecnej sytuacji? Odpieniacz chodzi na morko ale od trzech/czterech dni stan utrzymuje się bez zmian. Co myślicie o użyciu lampy UV? Jak chcesz żeby akwarium cieszyło oko to dorzuć do oświetlenia min 4 x24W niebieskie, bo na ty oświetleniu zawsze będzie tragedia To cenna uwaga jest. Musiałbym zmienić lampę, żeby miała hqi i 2-4 t5 w sobie najlepiej. Coś poszukam, jak mój zbiornik wróci do normy :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2013 Możesz zlikwidować zmętnienie lampą UV. Ale pamiętaj o utrzymaniu biologii. I powiem tak na absorberach się nie oszczędza. A Happet i Ikola to wegle aktywne z wegla brunatnego takich się nie używa. Jest sporo fajnych węgli i niekoniecznie drogich. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek132 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2013 Możesz zlikwidować zmętnienie lampą UV. Ale pamiętaj o utrzymaniu biologii. I powiem tak na absorberach się nie oszczędza. A Happet i Ikola to wegle aktywne z wegla brunatnego takich się nie używa. Jest sporo fajnych węgli i niekoniecznie drogich. Spoko, cenna uwaga. Ogólnie to problem w sklepach, nic nie ma. Właśnie próbuję kupić lampę UV i w całym województwie nie ma 18W, bo taką bym kupił :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2013 (edytowane) Zamów wysyłkowo z Aquamedici lub Atmana w zakupie Atmana mogę Ci pomoc znam polskiego dystrybutora. Dwie najleprze lampy jakie używałem. Edytowane 27 Grudzień 2013 przez FoxRacing Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek132 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2013 Jak sobie nie poradzę to się odezwę, dziękuję za pomoc Ogólnie największą jaką znalazłem koło siebie to: AQUAEL Sterylizator akwarystyczny UV AS 11W , to się nadaje czy raczej kiepsko? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2013 Napisałem Ci Priv Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek132 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Grudzień 2013 Ok pożyczyłem UV i już świeci - zobaczymy rano Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Grudzień 2013 To napisz jaki efekt. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek132 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Grudzień 2013 Lampa UV 18W pracuje od 22.00 dna wczorajszego, na razie zero efektu :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Grudzień 2013 Jaki przepływ dałeś przez lampę? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek132 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Grudzień 2013 Był ok 1500 w tej chwili jest tak na ok 800l. Ile powinno być prawidłowo? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FoxRacing 2 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Grudzień 2013 Ja u siebie miałem jakieś 750 i było ok. Skuteczniej działała niż np.przy 2000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach