Skocz do zawartości
Marek132

Moje pierwsze 500l + 200l - Poligon doświadczalny!

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry pomysł z tym węglem, to trzeba przez jakiś filtr przepływowy zrobić czy jakoś inaczej się da?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz w jakimś sitku lub skarpetce pod spływem wody do sumpa wsadzić. Lub miedzy komory w sumpie. Byle jakiś przepływ był.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety po zastosowaniu węgla zrobiło mi się znaczne zamglenie w akwarium. Wywaliłem węgiel i próbowałem to usunąć tak jak ostatnio watą ale zrobiło jeszcze gorzej. W akwarium widać na 10 cm. 

Wywaliłem wszystkie filtry z akwarium, udrożniłem obieg wody wywalając biobale z komina i napowietrzam akwarium ale of 4 dni nic się nie zmienia. W akwarium widać na 10 cm, kolor wody lekko zielony.

Parametry wody: 

PH - 8.2

PO4 - ok 0

NO 3 - niewykrywalne

NO2 - prawie zerowe

Od 23.12.13 do dziś nic się nie zmienia, akwa jest całkowicie nieprzejrzyste :/

Odpieniacz odkręcony na maksa czasem coś wywala. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usuwając wszystkie media pozbyłes się części biologii. Zmetnienie by ustąpiło. Ile węgla użyłes i jakiej. Firmy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz żeby akwarium cieszyło oko to dorzuć  do oświetlenia min 4 x24W  niebieskie, bo na ty oświetleniu zawsze będzie tragedia 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usuwając wszystkie media pozbyłes się części biologii. Zmetnienie by ustąpiło. Ile węgla użyłes i jakiej. Firmy?

Happet węgiel aktywowany, to nie zmętnienie to wykwit bakterii albo glonów w akwa nic nie widać. Kolor jasno-zielony. Co do biobali to musiałem udrożnić obiego wody, żeby lepiej się napowietrzała, a tak to wyłączyłem PhosGuarda tylko z tego co było wcześniej. W razie czego mogę go odpalić ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie w obecnej sytuacji?

Odpieniacz chodzi na morko ale od trzech/czterech dni stan utrzymuje się bez zmian. Co myślicie o użyciu lampy UV?

Jak chcesz żeby akwarium cieszyło oko to dorzuć  do oświetlenia min 4 x24W  niebieskie, bo na ty oświetleniu zawsze będzie tragedia 

To cenna uwaga jest. Musiałbym zmienić lampę, żeby miała hqi i 2-4 t5 w sobie najlepiej. Coś poszukam, jak mój zbiornik wróci do normy :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz zlikwidować zmętnienie lampą UV. Ale pamiętaj o utrzymaniu biologii. I powiem tak na absorberach się nie oszczędza. A Happet i Ikola to wegle aktywne z wegla brunatnego takich się nie używa. Jest sporo fajnych węgli i niekoniecznie drogich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz zlikwidować zmętnienie lampą UV. Ale pamiętaj o utrzymaniu biologii. I powiem tak na absorberach się nie oszczędza. A Happet i Ikola to wegle aktywne z wegla brunatnego takich się nie używa. Jest sporo fajnych węgli i niekoniecznie drogich.

Spoko, cenna uwaga. Ogólnie to problem w sklepach, nic nie ma. Właśnie próbuję kupić lampę UV i w całym województwie nie ma 18W, bo taką bym kupił :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamów wysyłkowo z Aquamedici lub Atmana w zakupie Atmana mogę Ci pomoc znam polskiego dystrybutora. Dwie najleprze lampy jakie używałem.

Edytowane przez FoxRacing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sobie nie poradzę to się odezwę, dziękuję za pomoc :)

Ogólnie największą jaką znalazłem koło siebie to: AQUAEL Sterylizator akwarystyczny UV AS 11W , to się nadaje czy raczej kiepsko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był ok 1500 w tej chwili jest tak na ok 800l. Ile powinno być prawidłowo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi