Skocz do zawartości
Marek132

Moje pierwsze 500l + 200l - Poligon doświadczalny!

Rekomendowane odpowiedzi

Marek132 w pierwszym poście napisałeś. Że masz odgazowana skałę do ożywienia. Rozumiem , że jest to żywa skała tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze @FoxRacing zauważył :D !!! Skała może być sucha do ożywienia, odgazowana żywa skała to ta którą kupujemy w sklepie co kręciła już się w baniaku od jakiegoś czasu, bądź z frachtu.

@Marek132 jeśli zdecydujesz się szczotką potraktować swoją skałę, to polecam to zrobić w rękawiczkach!!!  :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze @FoxRacing zauważył :D !!! Skała może być sucha do ożywienia, odgazowana żywa skała to ta którą kupujemy w sklepie co kręciła już się w baniaku od jakiegoś czasu, bądź z frachtu.

@Marek132 jeśli zdecydujesz się szczotką potraktować swoją skałę, to polecam to zrobić w rękawiczkach!!!  :thumbsup:

To ja mam wtedy suchą skałę, która ożywiam.

Co do rękawiczek to zastosuję się do zaleceń :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13.12.13 - oczyszczenie skałek z glonów

Skałki w akwarium zostały wyczyszczone. Ogólnie wygląda to dużo lepiej :)

Zamierzam dodać do zbiornika kilka szczepek miękasów. Powiedzicie mi proszę jak to się przyczepia do skały jak jest bez niej np jak przyczepić grzybki do skały jak nie mają skałki na której rosły. Igłą lekarską czy jakimś klejem?

Edytowane przez Marek132

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

igła insulinówka lub jakaś inna mała, a klej jak masz kawałek suchej skałki, najlepszy to super glue, kropelka itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, to kupie super glue i przykleję do małej skałki. Tego kleju to nie trzeba jakoś płukać po sklejeniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo chcą sie trzymac na klej,lepiej igłami i nie insulinowki tylko grube 0,8mm bo cienizny w skałe wbic nie idzie,tylko sie wygina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kładziesz miekasa na papierze toaletowym czy ręczniku, pozwalasz mu wypuścić jak najwięcej wody. W międzyczasie na skałkę kapiesz kleju i kładziesz na nim miekasa. Oblewasz delikatnie wodą. Odstawiasz na chwilę. Potem do` wody. U mnie się zawsze klei:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

działa potwierdzam - zastosowałem te metode nie dalej jak 2 tygodnie temu, nawet skutecznie za namową Dominika właśnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z obietnicą wrzucam aktualne fotki:

Do wyczyszczenia z glonów została mi jedna skała komin oraz boczna ścianka ale według mnie wygląda to lepiej, a Wy co sądzicie?

Przy okazji ułożyłem skałki w taki sposób, aby było więcej miejsca z przodu zbiornika.

IMG_6655.JPG

A tutaj zdjęcia moich mocowań szczepek miękasów

Jutro kupię klej do mocowania skałek za sobą na razie małe skałki są zamocowane na igły.

IMG_6660.JPG

Grzybki bez skałek zamocowałem na klej - super glue.

IMG_6661.JPG

IMG_6695.JPG

Tego stwora też przykleiłem na super glue ale ciągle się odkleja. Spróbuję jutro go przykleić na "plastelinę".

IMG_6665.JPG

IMG_6666.JPG

IMG_6685.JPG

IMG_6691.JPG

Obsada powiększyła się o Salariasa i dodatkową babkę. Salarias ma się świetnie, je glony oraz od czasu gania inne ryby, ogólnie mały z niego terrorysta.

IMG_6702.JPG

IMG_6709.JPG

Wszelkie sugestie, opinie oraz krytyka mile widziane :)

Edytowane przez Marek132

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17.12.13 Aktualne parametry

PO4 - mniej niż 0,03

NO3 - niewykrywalne

KH/Alk - 9,3

CA - 400

MG - 1350

Testy Salifert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi