Skocz do zawartości
Marek132

Moje pierwsze 500l + 200l - Poligon doświadczalny!

Rekomendowane odpowiedzi

O pancerz sie nie martw to normalna wylinka, ja osobiście bym radził Special Blend Microbe Lifta chyba jedne z lepszych bakterii na start. Strasznie śmierdzą ale działają cuda  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O pancerz sie nie martw to normalna wylinka, ja osobiście bym radził Special Blend Microbe Lifta chyba jedne z lepszych bakterii na start. Strasznie śmierdzą ale działają cuda  :)

Dzięki za informację. Dziś krewetka się wyłoniła więc wszystko jasne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28.11.13 - dodanie bakterii 

Special Blend Microbe Lift zamówiony, bo już mi się skończył w między czasie dodałem ampułkę BioDigest PRODIBIO. 

29.11.13 - sprawdzenie parametrów wody

NO3 - 10

NO2 - 1

PO4 - 0,5

Test JBL

Wszyscy mieszkańcy akwarium ożywili się. Nawet babka kopała dziś piasek, być może jest to związane z lepszymi parametrami wody (tylko NO2 prawie nie zmieniło się - ledwie zauważalna równica w testach JBL)

Glony rosną wszędzie, w jednych miejscach jest ich więcej w innych mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30.11.13 - kolejny pomiar wody

NO3 ~ 5

NO2 - 0,6

PO4 ~ 0,4

PH - 8,3

Wydaje mi się, że po dodaniu tych ostatnich bakterii dojrzewanie mojego akwarium przyspieszyło. Czy to możliwe, co myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

01.12.13 - pomiar wody

NO3 ~ 5

NO2 - 0,2

PO4 - 0,2

Zmieniłem ustawienie pomp cyrkulacyjnych tak aby nie podmywały pisaku na dnie. Glony cały czas wychodzą, miejscami mam plamki cyjano.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

02.12.13 - badanie parametrów wody

NO2 ~ 0,08

NO3 - 0,1

PO4 - 0,05

Dziś mam zamiar zamówić testy Salifert oraz poszerzyć skład akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

08.12.13 - nowy skład w akwarium

Od ostatniego wpisu, wyrwałem trochę glonów z akwarium. Zakupiłem również dodatkowych członków ekipy czyszczącej oraz 4 sztuki mniej wymagających ryb.

Aktualny skład akwarium:

• Amphiprion ocellaris - 2 szt
  • Dascyllus aruanus - 2 szt
  • Velencinea pullearis
  • Lysmata amboinensis
  • Rhynchocinetes durbanensis
  • Mithraculus sculptus 
  • Krab pustelink 2 x
  • Tripneustes gratilla

Niestety Salarias odszedł na wieczną rafę, znalazłem go martwego jak krewetka tańcząca grzebała przy nim. Nie wiem co mu się stało. 

Obie krewetki zrzuciły pancerz.

Aktualne parametry wody:

NO3 > 0,5

NO2 - 0,01

PO4 - 0,02

W tym tygodniu dodałem również bakterie Special Blend (wtorek), a dziś (niedziela) dodałem ampułkę BioDigest PRODIBIO. Ryby karmię codziennie połówką mrożonego solowca.

Nie mogę się już doczekać, aż glony zaczną się cofać ogólnie są wszędzie :)

post-3839-0-26757600-1386526922_thumb.jpgpost-3839-0-51638500-1386526923_thumb.jpgpost-3839-0-32306300-1386526924_thumb.jpgpost-3839-0-05685100-1386526925_thumb.jpgpost-3839-0-90087700-1386526925_thumb.jpg

Ogólnie jestem trochę w gorącej wodzie kompany ale chyba wszystko idzie w dobrym kierunku ;)

Edytowane przez Marek132

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemanko

Nie lubię się udzielać za bardzo na forum, ale czytam Twój temat i nie dowierzam :wallbash: . Żeby mieć piękną rafę trzeba czasu, to nie akwarium z gupikami- na dzień dobry kupiłeś krewetkę do świeżego akwarium, gdzie krewetki wpuszcza się do ustabilizowanego baniaka- krewetka zdycha (nie dziwie się), akwarium pokryte glonami- woda aż buzuje a Ty kupujesz taką obsadę.  :down:

Bardzo przepraszam Cie za mój post, ale radzę faktycznie więcej czytać niż kupować !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemanko

Nie lubię się udzielać za bardzo na forum, ale czytam Twój temat i nie dowierzam :wallbash: . Żeby mieć piękną rafę trzeba czasu, to nie akwarium z gupikami- na dzień dobry kupiłeś krewetkę do świeżego akwarium, gdzie krewetki wpuszcza się do ustabilizowanego baniaka- krewetka zdycha (nie dziwie się), akwarium pokryte glonami- woda aż buzuje a Ty kupujesz taką obsadę.  :down:

Bardzo przepraszam Cie za mój post, ale radzę faktycznie więcej czytać niż kupować !!!

Spoko, cieszę się, że napisałaś :)

Faktycznie trochę szybko wpuściłem pierwszą ekipę ale co do krewetki to raczej padła przez słabą klimatyzację, bo druga dwa razy już wyliniała i ma się dobrze. 

Przepraszam za być może głupie pytanie ale jeżeli parametry wody są w normie to w czym glony przeszkadzają Błazenkom?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak paraletry są w normie to niema takich glonów. A klimatyzacjia musi być :D:)

Nie wiem czy się mylę ale czy glony nie żywią się PO4 i NO3? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO3 > 0,5

NO2 - 0,01

PO4 - 0,02  

To są ostatnie parametry, czy one nie są w normie? Jeżeli dobrze rozumiem to glony rosną póki mają co jeść czyli w wodzie jest P04 oraz NO3. Z ostatnich parametrów wywnioskowałem, że glony niedługo powinny się cofać ze względu na prawie zerowe wyniki w/w parametrów.

Co do wpuszczania ryb, to w wielu miejscach wyczytałem, że można to zrobić kiedy wartości w/w parametrów są zbliżone do zera, jeżeli źle myślę to mnie poprawcie...?

http://nano-reef.pl/topic/41345-kiedy-wpuscic-ryby/

http://nano-reef.pl/topic/4205-faq-czyli-co-powiniennes-wiedziec-na-pocztatku/

http://www.akwa-mania.mud.pl/archiwum/akw/numery/2_99/tekst/2_5.html

http://aqua-reef.pl/topic/1288-pierwsze-akwarium-morskie-350l/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@FoxRacing- błagam Cię nie nabijaj się z kolegi  :P

@Marek132 - Możliwe że Twoja krewetka przeszła złą aklimatyzację  :( Jeżeli chodzi o parametry to są dobre, musisz uzbroić się i tak w cierpliwość i czekać, jeżeli nie masz co z łapkami zrobić możesz wyjąć skałę i wyszorować ją szczoteczką z tych glonów- może pomoże. 

Trzymam kciuki  :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

docik Oczywiście nienabijam się z kolegi. Oczywiście poza dokładnością testów należy wziąść pod uwagę chwilowa emisję niepożądanych substancji np. przy karmieniu zwierząt. Taki wzrost PO4 itp. glony szybko za absorbuja i wtedy chwilowe pogorszenie warunków jest ciężej wykrywalne. Jednak istnieje a glony dostają pożywke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@FoxRacing- błagam Cię nie nabijaj się z kolegi  :P

@Marek132 - Możliwe że Twoja krewetka przeszła złą aklimatyzację  :( Jeżeli chodzi o parametry to są dobre, musisz uzbroić się i tak w cierpliwość i czekać, jeżeli nie masz co z łapkami zrobić możesz wyjąć skałę i wyszorować ją szczoteczką z tych glonów- może pomoże. 

Trzymam kciuki  :thumbsup:

Dobry pomysł z tą szczoteczką :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi