delik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2013 Witam Ostatnio miałem dość niemiłą sytuacje odnośnie mojego oświetlenia LED. Rok temu stworzyłem 2 belki oświetleniowe z kwadratowych profili aluminiowych, do których były przykręcone diody firmy Cree. Na każdej z nich miałem po 10 diod. Niestety nie zabezpieczyłem ich przed pryskaniem wody (pierwszy błąd) co spowodowało zwarcie na jednej z nich, później zamiast poprawić to porządnie to po prostu na szybko ominąłem tą diodę krótkim przewodem. Wszystko było dobrze do czasu..... Kilka dni temu podczas rutynowego czyszczenia akwarium trąciłem ten przewód, przez co zgasło oświetlenie. Zamiast od razu wyłączyć zasilanie i zobaczyć wszystko na spokojnie (drugi błąd) to dotknąłem przewód po czym światło się zapaliło na moment i po chwili znowu zgasło (niedokładne przycisnąłem) było słychać jakby iskrzenie i diody już się nie zapaliły ponownie. Wczoraj rozmontowałem cały układ, każdą płytkę delikatnie oczyściłem i przygotowałem do testów zasilania i niestety żadna się nie zapaliła. W ten oto sposób straciłem diody o wartości około 150 zł ;/ Chciałem przestrzec przed zbyt lekkomyślnym obchodzeniem się z diodami mocy, a także zapytać się czy od czegoś takiego faktycznie mogły się od razu wszystkie spalić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2013 Oczywiście. Tak działa zasilacz prądowy że w momencie rozwarcia łancucha ledów rezystancja obciążenia z jego punktu widzenia wzrosła do nieskończoności i żeby utrzymać zadaną wartość prądu podniósł napięcie na wyjściu do maximum jakim dysponował. Nie byłoby problemu ale na wyjściu drivera zwykle znajduje się kondensator wygładzający tętnienia prądu, który zaczął ładować się tym znacznie wyższym napięciem. Przy ponownym zamknięciu obwodu przez moment diody dostały napiecie (impuls) dużo wieksze niz powinny z ładunku zgromadzonego przez ten kondensator. Dodatkowo połączenie jakie wykonałeś nie było zbyt pewne - piszesz było słychac iskrzenie - więc zjawisko powtórzyło się w ułamku sekundy kilka, kilkanaście razy czego ledy już nie wytrzymały. Reasumując - nie wolno tak robić ale to już wiesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
delik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2013 Dobra, to wiadomo już czego nie wolno robić. Niestety człowiek uczy się na błędach Jako, że oświetlenie muszę zrobić to chciałem się zapytać, ile i jakiej ilości diod potrzeba do oświetlenia 100x40x50?? (słodkowodne) Wybaczcie, że tutaj pytam (akwarystyka morska), ale od dawna wiem, że prekursorem w dziedzinie oświetlenia LED do akwarium w PL jest Loccutus i wiem, że dobrze mi doradzi. Wcześniej miałem: 7 neutralne7 ciepłe3 czerwone3 royal blue Myślałem o 2 modułach umieszczonych pod dużymi radiatorami. Co można doradzić, lub też polecić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2013 ja bym zostawił białe w proporcji jak miałeś 50:50 ale za to niebieskich RB - z binu D3 dał 4 sztuki a czerwone o jedną mniej ale nie Cree tylko te: http://www.maritex.com.pl/pl/shop/productInfo/ggid/29236/pid/26530/page/1/backurl/shop%2Fproducts%3Fggid%3D29236%26page%3D1 zrobią lepsza robote mimo że jedna mniej będzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
delik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2013 Dobra. Skoro 3 purpurowe to wychodzi na to ze trzeba zrobic jeden modul na jednym radiatorze. Czy biale 7x7 wystarcza czy warto zastosowac wiecej? No i kluczowe pytanie czy kazdy kolor laczyc pod osobny driver czy gupowac w inny sposob? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2013 jeśli nie masz ochoty regulowac natężenia poszczególnych barw, to możesz pogruopwać ledy według prądów i połączyć razem jak jeden kolor. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
delik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2013 A liczba bialych led, 7x7 wystarczy na 200l? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2013 Patrz raczej na powiezchnie dna nie na litraż. 120x40x40 ma kumpel szkło z zielskiem, delikatnie nawozi i świeci 80W (2 moduły M2x3) i wszystyko śmiga bardzo ładnie a wygląda jakby 2 reflektorki HQI miał. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
delik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2013 No fakt liczy sie powierzchnia. To czy na powierzchnie 100x40 te białe 7x7 starczy? Wybacz ze tak dopytuje ale wole zapytac sie fachowca niz wyrzucic spora kase w bloto Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2013 60W białego światła na taki baniak to moim zdaniem minimum, chyba że nie chcesz roślin bardziej światłolubnych mieć. Ja ledy ustawiam po 6 na każde 20W, czyli minimum 18 sztuk potrzebujesz jeśli chodzi o same białe. plus (oprócz tego) oczywiście diody do uzupełnienia widma jeśli chcesz (niebieskie, czerwone) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
delik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2013 Czyli biale w proporcjach 9x9 do tego 4 royal blue i 3 purpurowe i bedzie oki czy cos dolozyc? Przy okazji to czy moglbys podpowiedziec jakie kontretne modele bylyby najlepsze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2013 Jeśli rozpatrywać rośliny pod kątem tylko tych dwóch clorofili typu a i b to mamy ich "najczulsze punkty" w okolicy: 410nm, 430nm, i 660nm dla chlorofilu "a" oraz 453nm i 642nm dla chlorofilu tybu "b" Teraz szukamy źródeł których emisja wypada najlepiej centralnie w tych punktach +/- troche na boki. - Mamy zatem diodę Royalblue z binu D3 - z emisją 450-455nm - idealnie pasującą do jednego z maksimów chlorofilu B - Mamy diodę Blue z binu B4 (470-475nm) która "dopali" widmo dla karotenowców - Mamy diodę Crimson (prolight opto) z emisją w zakresie 635-645nm pasującą do drugiego maximum chlorofilu B Drugi chlorofil "A" reaguje silnie na światło o długości - 660nm - gdzie w/w dioda crimson prolight opto ma jeszcze sporo do powiedzenia i nadaje się świetnie - w obszarze 410-430nm a to już jest w zasiągu obu typów LEDów UV Prolight Opto PK2N o tego białe dla oka ludzkiego - czyli dla "widzimisie" jak kto woli zimne, neutralne .... binów do słodkiego niższych niż 1D oraz wyższych w niż 2A nie polecam osobiście dla mnie za niebieskie lub za żółte. brać przebierać nie żałować lampy swoje se budować Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
delik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2013 Powiem szczerze ze wyklad dales mi niesamowity. Bardzo duzo ciekawej i pouczajacej teorii. Problem w tym, ze teraz to mam jeszcze wiekszy metlik odnosnie tego jakie diody wybrac aby fajnie oswietlic moje 100x40. Nie chce wyjsc na lenia czy cos ale czy moglbys powiedziec jakich led Ty bys uzyl aby oswietlic fajnie taka powierzchnie akwarium? Pytam poniewaz wydatek jest to calkiem spory a nie chcialbym tego skopac. Juz raz przez blad stracilem 10 diod. Wiecej nie chce tracic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2013 Jeśli miałbym budować panel led do słodkiego to użyłbym jako podstawy tak jak napisałem ledów białych zimnych i neutralnych powiedzmy 0D i 1A w proporcji 1:1 (powiedzmy po 9 sztuk na ten zbiornik) a do tego 4 diody RB, 2 diody Crimson, 2 diody Blue i 2 diody UV z binów jakie wyżej wymieniłem. LEDy kolorowe podłączył bym pod driver z możliwością regulacji prądu i dobrał wynikową barwę tak, żeby mi sie podobało i już. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
delik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2013 Wybacz, że nic nie pisałem przez tak długi czas, ale byłem na 2 tygodniowej delegacji i dopiero dzisiaj w nocy wróciłem. Piszesz, że biały neutralny i zimny, ale 0D i 1A na http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/17345 to tylko i wyłącznie zimne kolory, no chyba że coś źle patrzę. Spodziewałem się, że propozycją do słodkowodnego akwarium będą kolory neutralne i ciepłe, o zimnych kolorach nie myślałem. Wiem, że zimny jest dobry do morskich, ale do ciepłych też się nadaje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2013 Kwestia gustu, ja po prostu wolę chłodniejsze barwy, dla mnie 6500K (1A) to jest bardziej neutralny a nie zimny kolor No i dlaczego miałoby się nie nadawać, topowe żarniki ADA do roślin maja 8000K Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
delik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Grudzień 2013 Dobra, wszystko jest jasne Ciekaw tylko jestem czy lepiej kupować jedną diodę na jednej płytce, czy moduły x4 np http://download.maritex.com.pl/pdfs/op/NX-4SX22X-XBD.pdf? Różnica w cenie jest spora, ale jak to się przedstawia odnośnie efektywności świecenia oraz grzanie takich płytek? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
delik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Grudzień 2013 (edytowane) Dobra, dzięki Twojej dużej pomocy postanowiłem zamówić takie diody: NT-1SB22-XPE2ROY35D3 Moduł 1xLED Cree XP-E2, barwa Royal Blue, jasność 575 mW, bin koloru: D3 (ok.450-455nm), MCPCB Star, Tc=2W/(m*K) , RoHS 13.41 zł 4 szt NT-1RB2530-XTECB1R31A0 Moduł 1x LED Cree XT-E, barwa biała zimna, jasność R3 - 122 lm/350 mA, CRI - min. 70, bin koloru: 1A0, prostokąt 25 x 30 mm, RoHS 8.98 zł 9 szt NT-1RB2530-XHEC70R40D Moduł 1x LED Cree XP-E High Efficiency, jasność R4- 130 lm/350 mA , biały zimny- barwa 0D, czarna soldermaska, prostokąt 25 x 30 mm, RoHS 14.64 zł 9 szt LED-PK2N-1LLE-STAR LED-PK2N-1LLE, Phenix 3535, barwa UV- 390- 410nm , typ. 430mW, Prolight , podłoże star, pomarańczowa soldermaska, RoHS 10.46 zł 2szt LED-PK2N-3LME-SD LED-PK2N-3LME-SD, Phenix 3535, barwa purpurowa -Crimson- 635 nm- 645 nm , typical 640 nm, min. 18.1 lm / 350mA, 34 lm/ 700 mA, Prolight ,RoHS 10.46 zł 2szt NV-1RB25-XREBLKB4 Moduł 1x LED Cree XR-E, jasność K 30.6 lm/350 mA , niebieski - barwa B4 (ok.470-475nm), czarna soldermaska, kwadrat 25 x 25 mm, RoHS 18.33 zł 2szt MCPCB-XP-NT-1RB20-C Podłoże MCPCB do diod Cree, seria XP, 1 x LED, prostokąt 20x20 mm, 2mm grubości, aluminium 5052, czarna soldermaska, RoHS 3.08 zł 2szt Czy zmieniłbyś coś w tym zamówieniu czy zostawić tak jak jest? Edytowane 19 Grudzień 2013 przez delik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach