loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2013 wydaje mi się że wszystko ok. A do czego te puste podłoża ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
delik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2013 Te puste podłoża są pod "LED-PK2N-3LME-SD LED-PK2N-3LME-SD, Phenix 3535, barwa purpurowa -Crimson- 635 nm- 645 nm , typical 640 nm, min. 18.1 lm / 350mA, 34 lm/ 700 mA, Prolight ,RoHS" ponieważ nie znalazłem ich na płytkach ;/ Teraz czas zamówić i poczekać aż będą Royal blue na stanie i paczka przyjdzie ) Szczerze to dziękuję bardzo za wyrozumiałość i wytrwałość Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2013 Kumam - tylko czym polutujesz? od biedy da się na kuchence elektrycznej (nie indukcyjnej czasem!) Jak będziesz je lutował (te UV) to zwróć uwagę że one mają wycięcie w obudowie ODWROTNIE do analogicznej kropki czy znaku + w diodach Cree. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
delik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2013 (edytowane) Minus ma oznaczony jako ucięty róg. A lutować mam zamiar przy pomocy opalarki elektrycznej. Będzie to moja pierwsza próba, ciekawe jak wyjdzie. Zastanawiam się tylko nad wyborem pasty lutowniczej. Nie wiem jaki typ będzie dobry, bo ceny są bardzo zróżnicowane ;/ Edytowane 20 Grudzień 2013 przez delik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2013 opalarką to kłopotów sobie narobisz chyba że zrobisz to jakoś rozsądnie a nie na wariata. Grzej od spodu płytki nie dmuchaj na ledy bo możesz uszkodzić obudowe albo odparzysz soczewki. A paste - ROHS nei musisz się przejmować to weź jakąś z ołowiem, mają mniejszą temperaturę topnienia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
delik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2013 No jeśli chodzi o grzanie to mam zamiar to zrobić w ten sposób : i wydaje się to być dość sensowne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2013 na Video przegrzał podłoże - temperatura była za wysoka/za długo grzał. Metoda jest ok dla DIY, ale wymaga wyczucia. No i lepsze będzie spoiwo bezołowiowe -szybciej się topi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
delik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2013 (edytowane) Czekaj......w poprzednim poście pisałeś ze lepsze będzie spoiwo z dodatkiem ołowiu bo "mają mniejszą temperaturę topnienia" a teraz ma być bezołowiowe bo "szybciej się topi"? Czegoś nie kumam. Wydaje mi się, że jak coś ma mniejszą temperaturę topnienia to szybciej się topi PS znasz lepszą metodę DIY dla lutowania diod mocy? Edytowane 20 Grudzień 2013 przez delik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2013 Przejezyczenie ze zmęczenia. Miało i ma być z ołowiem, bo z ołowiem ma niższą temperaturę topnienia i szybciej się topi Kuchenka elektryczna starego typu (oporowa). Generalnie wszystko co grzeje od spodu bedzie bezpieczniejsze niż nadmuch od góry. Możesz tą opalarką - ale kontroluj proces rozpuszczania pasty i jak tylko się upłynni przestań grzać. Podłoża z białą maską będą żółkły pod wpływem za wysokiej temperatury. Słabej jakości podłoża będą się rozwarstwiały od zbyt wysokiej temperatury. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
delik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2013 Taka kuchenka starego typu na pewno gdzieś się znajdzie:D Kurde, aż się dzieciństwo przypomina Zamówienie zostało już złożone, teraz czekam aż skompletują paczkę i podłączam. Jeśli znajdę chwilę wolnego czasu, bo muszę w pracy uruchomić nowy pojazd, to postaram się złożyć kilka driverów aby odpowiednio sterować oświetleniem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach