Skocz do zawartości
MSAdam

Jak to jest z tymi odpieniaczami ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, im więcej czytam tym bardziej jestem zakręcony :570:

Czy powinno się instalować odpieniacze o wydajności 3 -4 razy wydajniejsze niż wielkość akwarium . Przykład : akwarium 400 l to odpieniacz na 1200 l. Oczywiście , wiem, że wtedy można by było dać więcej życia do akwa , a przecież o to tu chodzi . Czy jednak się nie "przedobrzy". Jestem w kropce bo chcę kupić delteca APF 600 na moje 400 l . W sklepach /internetowych/ mówią ,że to duży niepotrzebny "zapas", ale naprawdę doświadczeni akwaryści , forumowicze różnych portali twierdzą , że APF 600 to niby w sam raz , ale .... jednak za mało :-/ .

A wypłukiwanie minerałów można samemu uzupełnić .Myślę ,że mają sporo racji , ale sam juz nie wiem . Może warto miec jednak "zapas".

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

APF 600 bedzie bedzie bardzo dobry do 400l.

3x h i to w dodatku mocnym odpieniaczem to trzeba się znać, bo można przedobrzyć, 1,5-2x to jest dobre mocne odpienianie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest dobry. Po drugie nie musi chodzic NON stop. Mój bedzie chodził tylko w dzień. Wieczorem chce słodko spać. POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za mocne odmienianie to też nie jest zbyt dobre - wyjałowisz wodę. Chyba że planujesz duża obsadę lub większy zbiornik w przyszłości. AP 600 ci w zupełności wystarczy a nawet AP 525 - One są naprawdę skuteczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi