MSAdam 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2006 Witam, im więcej czytam tym bardziej jestem zakręcony :570: Czy powinno się instalować odpieniacze o wydajności 3 -4 razy wydajniejsze niż wielkość akwarium . Przykład : akwarium 400 l to odpieniacz na 1200 l. Oczywiście , wiem, że wtedy można by było dać więcej życia do akwa , a przecież o to tu chodzi . Czy jednak się nie "przedobrzy". Jestem w kropce bo chcę kupić delteca APF 600 na moje 400 l . W sklepach /internetowych/ mówią ,że to duży niepotrzebny "zapas", ale naprawdę doświadczeni akwaryści , forumowicze różnych portali twierdzą , że APF 600 to niby w sam raz , ale .... jednak za mało :-/ . A wypłukiwanie minerałów można samemu uzupełnić .Myślę ,że mają sporo racji , ale sam juz nie wiem . Może warto miec jednak "zapas". Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2006 APF 600 bedzie bedzie bardzo dobry do 400l. 3x h i to w dodatku mocnym odpieniaczem to trzeba się znać, bo można przedobrzyć, 1,5-2x to jest dobre mocne odpienianie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario-sz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2006 Jest dobry. Po drugie nie musi chodzic NON stop. Mój bedzie chodził tylko w dzień. Wieczorem chce słodko spać. POZDRO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azmodan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2006 Za mocne odmienianie to też nie jest zbyt dobre - wyjałowisz wodę. Chyba że planujesz duża obsadę lub większy zbiornik w przyszłości. AP 600 ci w zupełności wystarczy a nawet AP 525 - One są naprawdę skuteczne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach