Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Grudzień 2008 Witam,mam pytanie do zeovitowców;Jak często i w jakich ilościach robicie podmianki wody,w zbiornikach prowadzonych na zeo? pozdrawiam Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chimba 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Styczeń 2009 raz w tygodniu 10%. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Styczeń 2009 co tydzień 2.5 % Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2009 Dzięki Panowie:) Do tej pory robiłem podmianki raz w tygodniu 10% Mam nadzieję ,że zmniejszenie ilości podmian nie odbije się negatywnie na kondycji zbiornika. pozdrawiam Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2009 Duże podmiany nie są potrzebne przy zeovicie , ponieważ redukcją NO3 i PO4 zajmują się bakterie , a podmianami uzupełniamy mikroelementy. I tytaj jest problem , bo uzupełniamy wszystkie mikroelementy , nawet te których nie brakuje. Wiadomo nadmiar powoduje nalot oraz ciemnienie korali. Lepszym rozwiązaniem są mniejsze podmiany ,a mikroelementy dozujmy w razie potrzeby. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nowy_zarażony 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2009 Sprawdzanie poziomow mikroelementow zwyklymi testami to raczej wrozenie niz prawdziwy test:( Sa jakies konkretne oznaki u mieszkancow podczas deficytow czy nadmiaru poszczegolnych mikro? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2009 Najlepszym testem jest oko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2009 Pod warunkiem,że jest to oko mistrza:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach