89mnml 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2013 Witam serdecznie, Prosze o poradę dotycząca zbiornika 150/60/50h wraz z sumpem 110/40/40. Obecnie jest to akwarium słodkowodne które chciałbym zaadaptować na morskie. Na początku wypytam o sprzętowe sprawy. Primo - czy pompa 3000l/h bedzie wystarczająca na obieg w takim zbiorniku 450l?Mam już kupione dwa cyrkulatory JVP-102. Secundo - Jaki odpieniacz wybrać do tego sumpa. Wysokość miedzy sumpem a stelażem to tylko 18cm.? P.S Jest tu ktoś z Poznania/Okolic? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2013 Witamy, Jaka to jest pompa ? i jaką ma stratę ? Teoretycznie powinna starczyć ale przydała by się mocniejsza. Jvp 2 szt będą za słabe przyda się min jeszcze jedna pompa . Jakie ma wymiary akwarium ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
89mnml 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2013 Popmpa to Chińczyk - Haliea 3000l/h A w jaki sposób zamontować druga pompę? Akwarium 150x60x50h komin jest wielkości 22x12.przod i bok wykonane z OW. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2013 Jest nas z Wielkopolski bliższej i dalszej stolicy sporawa grupka A co do pompy - była/jest szkoła która mówi/mówiła że nie ma sensu dawać obiegówki mocniejszej niż to co odpieniacz przerobi z drobnym zapasem. Dziś są pompy z regulacją wydajności - osobiście w podobnym litrażu używam ... AQUELa PFN 10000 Plus - pompa podaje nawet do 10.000 l/h ale ma falownik i możesz sobie obniżyć moc i wydajność zarazem. Ponadto ustawianie poziomu wody w kominie to jest zupełnie inna kategoria rozrywki z pompą "elektroniczną" - ustawiasz zawór na spływie i korygujesz pompą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
89mnml 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2013 Dzięki za poradę, już wiem na co trzeba bedzie rezerwować kasę. Ale skoro narazie ta pociągnie... Co do odpieniacza osobiście myślałem o zleceniu wykonania go komuś kto robi je fachowo tutaj na forum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Październik 2013 kup odpieniacz firmowy dobrej klasy. za uzywke zaplacisz tyle co za DIY wiec nie warto pakowac sie w chalupnicze konstrukcje ktore i tak z czasem bedziesz wymienial. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amfiprion 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Październik 2013 Sushi Mam pytanie. Ponieważ sam nie zdecydował bym się na odpieniacz DIY ponieważ wole spać spoojnie. Napisałeś. I tak z czasem bedziesz wymieniał. Mógł byś obiesnic dokledniej? Z góry dziekuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
89mnml 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Październik 2013 Dziękuje, za odpowiedzi. Mam pytanie czy sam sump trzeba modyfikować(przegrody)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach