Skocz do zawartości
Kubapom1

początek akwarystyki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie i licze na odpowiedz. Czy można zacząć przygode z akwarystyką morską czy trzeba przez pare lat zajmować się akwarium słodkowodnym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno jest łatwiej gdy się miało słodkie ale nikt nie mówił że trzeba zaczynać w ten sposób czyli na początek słodkie a potem morskie.

W celu uniknięcia podstawowych błędów proponuję przeczytać na początek dział dla nowicjuszy, poszukać kogoś z okolicy kto się zajmuje dłuższy czas morskim.

Ponownie przemyśleć decyzję i zaczynać kompletowanie sprzętu.

Życzę powodzenia i zapraszam do grona posolonych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że dużo zależy od zasobności Twojego portfela. Morskie pochłania masę pieniędzy, słodkie myślę, że najwyżej czwartą część tego, a może mniej, zależy jakie to słodkie. Wszystko rozbija się o to czy załapiesz bakcyla czy nie, taniej przekonać się na słodkim. Myślę, że akwarystyka roślinna wymaga porównywalnie wielu zabiegów co morska. Może zacznij od holendra, chyba, że kasa się nie liczy, wtedy to już tylko Twoje widzimisię.

Pozdrawiam, Marek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie miałem nigdy słodkiego, zaczynałem od razu od słonego i jeżeli mogę Ci coś doradzić to nie pchaj się w słodkie jak ciągnie Cię do morskiego.  Po co wydawać dwa razy kase, tymbardziej na coś co nie do konca chcemy :wallbash: . Nie znam się na prowadzeniu słodkiego akwarium ale z tego co wiem to podobienstwa są takie że w obydu jest woda i rybki więc nie wiem jakie doświadczenia można przenieść na morskie.

Edytowane przez LukaS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi