Skocz do zawartości
rysiu88

pierwsza solanka-kompletowanie sprzetu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczow !

Od dłuższego czasu przymierzał się do zalorzenia pierwszego morskiego akwarium.

aktualnie poświęcam czas na czytanie postow i zbieraniu informacji ponieważ nie chce się spieszyć ,spokojnie chce skompletować sprzęt.

Mieszkam w Danii w poniedziałek będę w szczecinie i chciałbym już powoli kupić akwarium itd. Tylko mam problem bo nie wiem jaki litrarz wybrać celine jakoś w 100l czy mógłby mi ktoś doradzić jakie wymiarów najlepiej szukać? Jaki odpieniacz do takiego akwarium kupić? Jakie testy? Filtr RO? Oraz jaką grzalke,oswietlenie i cyrkulacje wybrać?

Nie śpieszę się z zakupem i startem akwarium chce spokojnie kupić sprzęt i musze jeszcze dużo poczytać może ktoś poleci mi jakąś książkę ?

Aha dodam ze na pierwszy zakup mam około 1000zl.

Przepraszam za błędy i przekrecone wyrazy ale nie mam dostępu do kompa i pisze z telefonu.

Dziękuję za pomoc i proszę o wyrozumialasc.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UUUU ze 1000zł to będzie duży problem !!!

Na sam odpieniacz to z 500zł potrzeba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie to niezawiele :/ docelowo chciałbym zmieścić się w 3tys zł czy dam radę ? Może zastanowić się nad mniejszym akwarium ?

Edytowane przez rysiu88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No za 3 tysiące to spokojnie sie zmieścisz, zawsze można kupić sprzęt używany ale dobrej klasy. Także 100l można zrobić bez problemu za 3 tys.

Oczywiście bez fajerwerków pamiętaj !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To rozumiem że sumpa nie będziesz miał ?? Czy pudełko przelewowe robisz ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to nie wiem jak tego sumpa zrobić :/ ale czy przy 100 sam odpieniacz i podmiany wody nie wystarcza ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zależy co tam będziesz trzymał, jakieś miękasy pewnie i łatwiejsze LPS to powinien wystarczyć sam odpieniacz i podmiany. Choć troche sobie zagracisz baniak tym wszystkim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy może ktoś wypowiedzieć się na temat linka który wkleilem parę postow wyżej ? Czy cyrkulacja 2xjvp 101 wystarczy ?

Edytowane przez rysiu88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz mieć około 100 litrów to może ReefMax? http://www.aquael.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=166&Itemid=312〈=pl

Masz gotowy zestaw z całym wyposażeniem i nie musisz już kompletować sprzętu, cenowo też wyjdziesz korzystnie bo kupisz go za około 1300 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi