Skocz do zawartości
MaciejK

Pierwsza solniczka - 128l

Rekomendowane odpowiedzi

a co konkretnie zamierzasz trzymac w akwarium ze taki odpieniacz proponujesz? tylko bez tekstow cos kolorowego. konkretnie napisz gatunkami co chcesz. bo mam wrazenie ze nie masz pojecia czym sie rozni zoa od montipory i na chybil trafil chcesz cos spasowac. poczytales wprowadzenie dla nowych w temacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie wiem co, napewno kilka błazenków, jakieś krewetki i ślimaki. Z korali jeszcze nie wiem ale na pewno nie twarde, przynajmniej nie teraz.

Możesz podesłać linki do tego wprowadzenia bo nie mogę go namierzyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wstyd to nie wiem. Chodziło mi o poradnik dla początkującego który jest na tm forum a nie u konkurencji.

To dopiero wstyd podsyłać linki i reklamować konkurencje.

End OT

Decyzja zapadła będzie filtr RO znalazło się dla niego miejsce :)

Tak więc najwięszy problem rozwiązany.

Mam kolejne pytanie.

Czy lepiej dać żywą skałę czy martwą bo opinie są podzielone?? Jakie są + i -??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo wszystko jest na forum napisane. Jak zakładałem swoje akwarium, to wszystko wiedziałem bez zadania jednego pytania, wyczytałem na forum, jedynie dałem rysunek hydrauliki do oceny, żeby spojrzał na to jakiś praktyk i wytknął błędy, to było jedyne pytanie jakie zadałem przed startem akwarium. 

BTW, znajdź jakiegoś morszczaka w Szczecinie, wiem, że jest ich kilku, zakup browary, czy tam jakiegoś wiskacza i idź po nauki, i przypatrz się systemowi, rozmowa na żywo wszystko Ci rozjaśni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie jestem po kilku takich rozmowach i rady dawne przez nich mają sie nie jak do tych co na forum.

Po pierwsze: wszyscy na forum odradzają kubełki, najlepiej żeby je sprzedać pytanie dlaczego?? skoro dużo morszczaków, przynajmniej w szczecinie stoi właśnie na kubłach, nawet 500l nie ma sumpa tylko duży kubełek. Więc dlaczego mam sprzedawać kubły?? Czy kubełek to nie to samo co sump tylko mniejszy??

Druga sprawa: trzeba dawać żywą skałę, piszą na forum?? a tu doradzają mi ( w Szczecinie) że start na martwej skale jest dużo prostszy i łatwiejszy bo nie ma na niej żadnych syfów i td.

Kolejne: z wpuszczeniem życia trzeba czekać około miesiąca, a tu mi radzą że można już po tygodniu to zrobić.

Akwaria tych że doradców są naprawdę piękne i nie ma się od czego przyczepić.

To tylko kilka z niektórych paradoksów jakie słyszę. Więc proszę nie dziwcie mi się że mam mętlik w głowie.

Jedyne z czym się muszę zgodzić to RO. RO to podstawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak masz doradcow w realu ktorzy ci imponuja i chcesz sie na nich wzorowac to po co jeszcze dopytujesz tu na forum?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie chodzi o to na kim chce się wzorować.

Tylko chce się dowiedzieć jak to w końcu jest ale widzę że tu pomocy nie znajdę :( szkoda.

Drogi Jacku czy od Ciebie można się spodziewać jakiejś rady czy tylko dokładasz do "pieca".

Szanowna Pani Magdo tamten artykuł czytałem. Myślałem że chodzi Ci o inny artykuł, który jest na tym forum a nie na konkurencyjnym.

Ja mam mętlik w głowie i nie wiem kto ma rację. Zbiorniki w obu przypadkach są bardzo ładne. I napewo każda metoda się sprawdza. Chodzi o to która stwarza najmniej problemów i będzie dla początkującego łatwiejsza.

Odłóżmy na bok przepychanki i porozmawiajmy o "soleniu", wkońcu łączy nas wspólna pasja.

Tak jak pisałem wyżej. Filtr RO będzie. Więc do dalej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko Ci napiszę, że nie znajdziesz tu wielu praktyków posiadających system na filtrze kubełkowym, więc jeśli chcesz porady na temat takiego systemu, to ciężko Ci będzie ją znaleźć na tym, jak i innych forach internetowych. Może Twoi znajomi z systemami na kubełkach są jakimiś guru akwarystyki morskiej i nie mają siły na przepychanki na forach, dla tego ich tu nie ma. Twoja decyzja jaką drogę wybierzesz, jeśli kubełek, to poradź się znajomych, jeśli klasyczną z sumpem czy panelem, to pewnie znajdziesz odpowiedź na forach na każde pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz samo manewrowanie kubelkami, to zawsze sie wiąże z jakimis wyciekami, chlapaniem wokoło. W przypadku slodkiej wody to prawie zaden problem, ale z solanka to juz powazne szkody mozna sobie narobić, A w ogole w morskim akwarium czesto sie nie stosuje w ogole zadnej filtracji mechanicznej. Wiec kubełki to nieporozumienie. no i najwazniejsze Jak bedzie awaria pradu i w kubelku napelnionym osadami, detrytusem po wznowieniu zasilania mozna zabic całą obsadę wodą z siarkowodorem i amioniakiem.

Ogolnie lipa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje argumenty faktycznie przemawiają za tym żeby nie stoswać filtrów kubełkowych. Wiem że głównym fitlrem w akwarium morskim jest skała. Im więcej tym lepiej ale bez przesady. Co do awariu prądu to mnie ten problem nie dotyczy. Mam awaryjne zasilanie w mieszkaniu które potrzymuje prąd prze około 3 godziny. Co masz na myśli przez maneworwanie kubełkami?? Nie mam zamiaru co chwila otwierać i zamykać kubełków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja pamietam z czasow morskiego baniaka to zawsze byly jakies wycieki, juz samo odpinanie wezy powodowalo wychlapywanie wody bo ona w kubelku jest pod cisnieniem 1,5 metra wody. W morszczyznie stosuje sie skarpety filtracyjne i to zmieniane co 3-5 dni max, bo zapychaja się detrytusem. wiec kubelek bedziesz musial co tydzien otwierac. W szczecinie jak troche bylo mrozu to miasto bez pradu bylo ile dni? wiec te 3h to lipa moze byc w razie awarii troche powazniejszej.Tylko sump albo nic, sam odpieniacz wieszany na scianie baniaka. to moje zdanie, kubełki sprzedaj i zapomnij.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kubełów nie sprzedam bo może kieyś jeszcze posłodze akwarium.

Masz racje raz było tak że miasto było 2 dni bez prądu ale to się zdarzyło tylko raz odkąd żyję.

Co do odpieniaczy to możecie polecić jakieś wieszane na ściance baniaka??

Podsumowując fltiry w akwarium morskim są nie potrzebne, tu liczy się tylko odpieniacz tak??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podany byl juz w drugim tutaj wpisie, poza tym poszukaj, google wylaczyli?

bedzie czesciej brak pradu dzieki sloncu peru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się nad odpieniaczem, czy nie lepiej kupić taki wewnętrzny podłączany pod pompę w akwarium (koszt około 160-200zł) czy lepiej jakiś zewnętrzny (koszt 500< ...zł  np Aqua Medic Turboflotor Blue 1000 ) Wydaje mi się że na początek ekonomiczna wersja się sprawdzi, ale mogę się mylić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi