Skocz do zawartości
MaciejK

Pierwsza solniczka - 128l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem nowy na forum więc porszę o wyrozumiałość

Wcześniej posiadałem akwarium słodkowodne - roślinne.

Od 5 lat jestem fanem typu "nature" ale ostatnio straciłem wenę na prowadzenie tego typu zbiornika.

Postanowiłem więc pobawić się w morszczyznę ale od czego zacząć??

Część spęrztu już mam tj:

Akwarium fulOpti 80x40x40 (128l)

Lampa 4x24W

Filtracja:

- Eheim 2213

- Eheim 2224

Teraz co dalej potrzebuje i jaki sprzęt??

1 Wiem że napewno odpieniacz, tylko jaki (akwarium wysokie na 40cm)??

2 Świetlówki do lampy, jakie?? Obecenie są w niej 3xPhilipis 965 i 1x830. Jak ługo świecić?

3 Pompy cyrkulacyjne/falownik i tu nasuwa się pytanie, czy dwa wyloty filtra nie wystarczą jako cyrkulacja  wody??

4 Media filtracyjne, czym wypełnić filtry by fitracja była jak najlepsza. Sump nie wchodzi w gre.

5 Ile skały powiennem zakupić - żywą czy suchą?? Ile tej ile tej?? Czy może tylko żywą.

6. Piasek, z tego co poczytałem to piasek dodajemy później.

7 Ptanie może głupie ale jak "sadzić" korale

8 Jak tu jest z podmianami wody?? Słsyzłem że w sloniczkach wodę podmienia się bardzo, bardzo rzadko.

9 Jak długo musi chodzi akwarium z samą skałaaby można było już coś wpuścić??

To na razie tyle. Mam nadzieję że mi pomożecie.

Edytowane przez MaciejK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kubełki sprzedaj bo się nie przydadzą,jeśli sump nie wchodzi w rachubę to kup odpieniacz Deltec MC-600

Tu przykład akwarium na takim odpieniaczu-

http://www.acquaportal.it/ARTICOLI/AGGIORNAMENTI/Aggiornamento_10-5/Andrea_Morettini/default.asp

Do cyrkulacji kup 2 pompy Tunze 6025 lub innej firmy o podobnej wydajności.

Edytowane przez jaro37

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swietlowki pol na pol biale 15000K i aktyniczne, czyli bardzo niebieskie.

swiecic pelna moca minimum 6h, moze 8h bo mocy bedzie nie za duzo, ale dla Miekkasów i nie wymagajacych za duzo swiatla LPS napewno wystarczy.

w kubelkach mediów tu sie nie stosuje, odpieniacz jak kolega poradził załatwi wszystko, mozna czasem w nim umieszczac np wegiel aktywny. Kubelki zostaw na czasy slodkiego albo sprzedaj.

skały wg mnie nie za duzo, 12 kilo, 

tak, piasek aragonitowy, czyli wapienny, po dojrzewaniu skaly najlepiej.

Korale sie klei klejem do skały.

Podmiany co tydzien-dwa 10% wody mniej wiecej.

Jak nie bedzie juz NH4 i NO2 mozna bedzie wpuszczac tzw ekipe czyszczącą czyli kraby krewetki slimaki. Trwa to okolo miesiaca jak sie podaje bakterie i ruszy cykl azotowy, czasem szybciej.

Zalezy od skały i wody na jakiej zaczniesz, mozna sie postarac o wode z podmiany od jakiegos akwiarza po sasiedzku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JEśli chodzi o pompy to właśnie tak myśląłem żeby kupić dwie np słabsze niż jedną mocniejszą.

Z filtrami to rochę mnie zmartwiliście :( Myśłąem że da się je jakoś wykorzystać np wsadzając jakieś media typu węgiel i takie które absorbóją NO3 itd a w drugim zrobić typową mechanikę czyli gąbki.

MOżecie podać jakieś przykłądy takich odpieniaczy??

12kg skały toż to bardoz mało ( tak mi się wydaje. Teraz mam w akwarium z 30kg kamienia ( w tym jeden waży 15) i wcelnie nie wygląda żeby było dużo.

A czy da się prowadzićakwarium bez podmian wody??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JEśli chodzi o pompy to właśnie tak myśląłem żeby kupić dwie np słabsze niż jedną mocniejszą.

Z filtrami to rochę mnie zmartwiliście :( Myśłąem że da się je jakoś wykorzystać np wsadzając jakieś media typu węgiel i takie które absorbóją NO3 itd a w drugim zrobić typową mechanikę czyli gąbki.

MOżecie podać jakieś przykłądy takich odpieniaczy??

12kg skały toż to bardoz mało ( tak mi się wydaje. Teraz mam w akwarium z 30kg kamienia ( w tym jeden waży 15) i wcelnie nie wygląda żeby było dużo.

A czy da się prowadzićakwarium bez podmian wody??

12 kg skaly to w zupelnoscu wystarczy na Twoj zbiornik. skala jest lekka objetosciowo.

akwarium da sie prowadzic bez podmian ale trzeba miec duzo wyczucia w dozowaniu niedoborow.

poczatkujacemu nie polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko że ja nie mam RO i nie mam jak go zamontować, na start będę miał wodę od znajomego, trochę jego i troche nowej RO. Mesięcznie będę mógł od niego wziąść około 10-20l wody RO więc to trochę mało jak na podminaki.

Następnę pytanie, czy jak kupię żywą skałę to może ona trochę poleżeć czy muszę ją odrazu wsadzić do akwarium i zalać wodą?? Jak to jst z układaniem aranżacji?? Pierw zalewacie akwarium słoną wodą a dopiero później wkładaćie skałe czy może sobie najpierw poukładać w różnych "układach" i zobaczyć któy mi odpowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez filtra RO to nawet nie masz co myslec o morskim akwarium,bo co kranówe bedziesz lał?

Latem dziennie może parować ci nawet 5-7 l/dobe,wyobrażasz sobie teraz wożenie wody ze sklepu czy od kolegi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przepraszam, uslyszales moze slowo sump? czy odpieniacz moze chcesz trzymac w zbiorniku glownym? 
Ja rozumiem ze chcesz zmienic profil akwarystyczny ale slodkie i morskie to dwie rozne dziedziny. morskie tak ladnie wygladaja bo maja cale zaplecze. do slodkiego wystarczy zbiornik glowny i podpiecie filtrow czy co2 ktore postawisz obok i tez ladnie wygladaja. 
bez ro nawet nie zaczynaj. a podlaczyc go nie jest trudno. pod umywalka, jedna dziura do odplywu, wezyk do wiadra i jedziesz chlopie. ja jestem kobieta a sama podlaczylam pierwsze ro ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko chodzi o to że ja nie mam miejsca pod umywalką, ani w łazięce ani w kuchni i tu jest głony problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze słdkiego parowało mi 5l tygodniowo latem więc 5-7l dzienie to torchę przesada

Latem w morskim akwarium trzeba schładzać wodę bo korale sa mniej tolerancyjne na podwyższona tem.wody niz rybki i rosliny słodkowodne,najtanszym sposobem na to jest dmuchanie na powierzchnie wody wentylatorkami komputerowymi,przez co parowanie wzrasta drastycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tutaj wszystkie maja podobne wymiary. filtr nie musi byc pod umywalka. moze byc w przedpokoju nawet. tylko dlugie rurki beda. moze byc kolo zlewu, na scianie.

to co z tym pojeciem "sump"??
ja wiem, malym kosztem chce sie cos zmienic. ale bierzesz pod uwage wstawienie komina i wiercenie szkla pod rury? a moze przelew? Jakie masz wogole zalozenie na to akwarium? wszystko w zbiorniku glownym? wogole cos czytales o morszczyznie? bo mam wrazenie ze master holendra ma tyyle wiedzy ze ot przyszedl tu i walnie sobie morskie. przeciez to to samo co holender tylko ciut inaczej wyglada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, wielkosc filtra zwiazana jest z wielkoscia membrany, ktore sa w jednym wymiarze oraz ewentualnie wieksze profesjonalne.

Jesli masz problem z podlaczeniem to mozna sobie wyobrazic ze kupisz sobie filtr ro z pompą podnoszaca cisnienie i wtedy to nawet mozna ssac wode z wanny bez cisnienia.

mozna podlaczac do weża od prysznica w miejsce sluchawki tymczasowo, roznie, nie musi byc na stałe. Ale mysle ze masz pralkę automatyczna to tam mozna dodatkowe przylacze zrobić zasilajace, a odciek to juz tylko wezyk ktory od biedy mozna do zlewu włozyc tylko przywiazujac go jakos zeby nie spadłi nie zalał domu czy kamienicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sump nie wchodzi w gre.

Tu nie chodzi o koszty. To jest najmnnijeszy problem. Problemem jest miejsce. Muszę brać pod uwagę że w domu jest małe dziecko (15 miesięcy) i muszę robić tak żeby było jak najbardzije bepzieczenie. Tak wiec jakieś długie rurki odpadają. może uda się koło zlewu coś wymyślić albo za prysznicem. Jak wogule wygląda otwieranie wody i zamykanie wody w takim flitrze.

Założenie na akwarium: ma być proste w obsłudze mało wymagające i kolorowe - tak ogólnie.

Pierw chce się dowiedzieć i poczytać a dopiero później założyc akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie dziecko da sie nauczyc nie ruszac pewnych rzeczy :)

Ale to nie o tym. Sumpa umieszcza sie w szafce pod akwarium, za drzwiczkami, wiec to wszystko da sie ukryc.

Ale tak szczerze to mysle ze powinienes sobie kupic np reefmaxa, masz tam wszystko co potrzeba, zamkniete kompaktowe gotowe do pracy, sa uzywki za 500-600 zł. to ze masz akwarium po slodkim to trudno, wpusc do niego chomiki :) ono sie nie nadaje, Ja swoje slodkie przerabialem na morskie z pudelkiem przelewowym, ale moje to 500L wiec juz bylo naprawde zal wywalac, kiedy bylo dosc nowe. A tu koszt niewielki wiec bez sensu sie pierdzielić. Jak ma byc kolorowo to zrob to profesjonalnie.

tu masz dlugi wątek jak kolega robił to wlasnie w reefmaxie, osigajac cudne efekty, forum konkurencyjne, ale watek naprawde dajacy wiele do myslenia.

http://nano-reef.pl/topic/28666-lufta-swiat-od-laika-do/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To moze jednak zacznij od tego czytania a potem zacznij zadawac pytania a nie na odwrot. 

Nie rozumiem problemu dziecko plus wezyk. co? lep se utnie o ten wezyk? 

otwierasz i zamykasz zaorem - kulkowym najczesciej. ew elektrozawor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi