TMK 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2008 Baniak już jest Podstawa 120 x53, wysokość 60cm wysokość słupa wody 53 komin-doklejany balkonik - czyli 370-330L. Aby dostosować sprzęt i filtrację(sumpa jeszcze nie ma)zaczełam wypisywać co MUSZĘ mieć w baniaku... wyszła mieszanka Montipory talerzowe róznych kolorów Turbastrea pomarańczowa fungia kilka ricordei cerianthusy rózne rurówki Niebiesko błekitny ukwiał- widziałam ale nie wiem co to za gatunek?? PIĘKNY krewetki debelius kilka odmian ciekawych grzybowieńców ewentualnie jakieś sps ale nie drzewkowate akropory może też Blastomusa slimak Dollabela Bardzo podobają mi się Dendronephyta ,ale... to chyba nie najłatwiejsze również ksenie,ale jak nie chca rosnąć to nie, a jak chca to bedzie chwast chyba zóltek, może 2 mandaryny, i coś jeszcze Mam odpieniacz Ruwal 350 bez pompy -ciągle pompe obiegową halilea 6540- Nieuzywana ale bardzo stara pompę dozującą grotecha III dolewkę wody aquamedica cyrkulacyjna tunze Nanostream 6055 z singlekontrolerem czujnik temperatury odwrotny +wiatraczki Lampa HQI 150W swietlówki t5 2+2+1 po 54 W brak oświetlenia do refugium, o ile będzie Akwarium ma być zdecydowanie nieprzeładowane skałą i zwierzakami(jak się uda) piasek ozdobnie na dnie co zrobić z fitracją?bedzie odpieniacz, skały z załozenia mało (może też kawałek ceramiki) Chyba mam ochotę na refugium-filrt glonowy pompa dozujaca tec III do podawania czegoś(chyba balling) metoda zeovitu raczej odpada..może wykorzystać elementy zeowitu ?. Jakiś filtr na fosforany?(jaki duży gdzie, jakiej firmy) DSB? moze w filtrze glonowym... robić nie robić? oto jest pytanie No i zastanawiam się jaka filtracja przy takiej obsadzie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2008 A wiec tak: Moim zdaniem 1 6055 to troche za malo na taki zbiorniczek, dal bym 2x6055 a lepiej 6055 + 6105. Co do odpieniacza nie wypowiem sie bo nigdy takiego nie mialem. DSB mozesz zrobic zarowno w akwarium glownym, jak i filtrze glonowym ale lepiej bedzie dzialac w glownym(wieksza powieszchnia). jesli nie chcesz "pchac sie" w zeovit to pomysl o miracle mud jako podloze dla glonow(troche zapomniana techmika ale bardzo wydajna). Co do eliminatora fosforanow to pomocna moze byc ROWA, ECO lub Fauna Marin. umieszczony w filtrze o malym przeplywie w sumpie. jako filt dobrze sprawdzi sie Deltec FR509 lub maly filt przeplywowy Grotech'a. Jesli myslisz o elementach ZEO to zastanow sie nad ich bakteriami i ZEOstart2 oba dobrze spisuja sie w zbiornikach nie prowadzonych metoda ZEOvit. Jesli zdecydujesz sie na refugium a raczej filtr glonowy nie obejdzie sie bez osiwietlenia, tutaj jakosc lampy nie ma znaczenia, byle dzialala. Moze to byc jakas gotowa konstrukcja chinska lub cos DIY jesli lubisz zabawe z elektryka:) Decydujac sie na DSB pamietaj o odpowiednim przeplywie wody nad nim(to bardzo wazna sprawa) Co do Dendronepthi to raczej odpusc, nie da rady w takim zbiorniku(wymaga systemu stworzonego pod nie), nie da rady utrzymac jej nie powodujac brazowienia koralowcow twardych. Xenia wyglada moim zdaniem bardzo fajnie(wprowadza dynamike do zbiornika) tylko trzeba ja umiejscowic tak aby nie zarosla calego zbiornika czyli najlepiej na osobnej skalce otoczonej piaskiem(co tez nie oznacza ze piasku nie przejdzie:) ) pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2008 Dzięki za odpowiedź Wiem ze cyrkulacja za mała, dodam 6105 gdybym chciała mieś las kolorowych akropor zdecydowałabym się na zeo. Cerianthusy wymagają karmienia(ewentualnie pokarmu w wodzie. Nie wiem jak inne ukwiały które wymagają światła, ale pewnie też trzeba dokarmiać.No i mam ochotę na Turbastrea Swoja drogą czym ona się rózni od Dendronepthi ? bo na zdjęciach potkałam tę nazwę a wyglad jak Turbastrea? I kolejne nasuwające się pytanie to jak wygląda system stworzony pod nią? ma coś specjalnego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2008 Jesli chodzi o utrzymanie ukwailow to nie mam zbyt duzego doswiadczenia wiec nic nie bede radzil. ale co do korali, Tubastrea wymaga karmienia, jedna wersja to karmienie bezposrednie kazdego polipa co ok 2-3 dni, druga to zapewnienie takij ilosci pozywienia w wodzie ze beda mogly same wylapac odpowiednia dla nich ilosc pokarmu. Jedna i druga wersja jest roche "upierdliwa". Koral ktorego widzialas na zdjeciach to nie Dendronepthia tylko dendrophyllia, co do utrzymania identycznie jak tubastrea. Dendronepthie to juz troche inna bajka ale nie o tym teraz:) Jesli zamierzasz podlaczyc 2 (lub wiecej) regulowalnych pomp tunze pomysl o profiluxie, mogl by zalatwic sprawe sterowania wiatrakami, podawania plynow(zamias TEC III) oczywiscie sterowal by pompami tunze i zostalo by mu jeszcze sporo mocy do innych zabawek:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2008 Profiluxa jednak nie chcę, Mam kontroler Lajona PH , kontrolery temperatury, tunze singlekontroler. Po prostu boję się ze jak coś wysiadzie to zdobycie sprzętu w Krakowie może dłuugo potrwać. Stąd taka dywersyfikacja urzadzeń. Napisałeś "dendrophyllia, co do utrzymania identycznie jak tubastrea" ok.czym one się róznią- jak je rozpoznać? Czyli woda może być nieco bardziej czysta przy karmieniu do "pyska" oczywiscie doliczam też wydalanie korala Wiem ze "Dendronepthie to juz troche inna bajka" to był moj pierwszy koral kupiony jako "bardzo łatwa sinularia" ... Chyba niewiele jest osób majacych akwa z takimi koralami . Zastanawiałam się nad takim akwarium bo korale te sa często dostępne w sklepach. Ale chyba wole bardziej utarte szlaki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoka 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2008 Witam, Skoro wszystkie kontrolery masz to faktycznie byl by to zakup moze troche na wyrost:) Roznice miedzy tubastrea a dendrophyllia nie sa zbyt wielkie, ogolnie maja one inny ksztalt oraz przezroczysto-zielone polipy. W polsce nie znajdzesz zbyt wielkiego wyboru ani tubastrea (zazwyczaj zabiedzone, ledwo dychajace a obecnie niemalze niedostepne) ani dendrophyllia (stan rowniez nie najlepszy:( ). Dendronepthie sa faktycznie czasem spotykane jako sinularie lub inne miekkie ale od razu widac co to za koral, dendro maja kolce ktore gubia w momencie uszkodzenie korala( np. ciecie) oraz "oszronienia" tkanki widoczne gdy sie "napompuja". System dla nich to w uproszczeniu: prawie brak swiatla, monstrualnie silny odpieniacz, ogromne ilosci pokarmow suszonych, oraz aminokwasow i witamin. Napisz prosze co to dokladnie za model odpieniacza to postaram sie cos pomyslec o pompie do niego. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chimba 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Grudzień 2008 ukwiala Ci nie polecam jak zacznie chodzic poparzy CI wszystkie koralowce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach