mnichu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Wrzesień 2013 Witam W związku z tym że za kilka dni jak tylko odbiorę nową szafkę będę się przesiadał z mojej 160-tki do większego akwarium 375 litrów mam kilka pytań. Będzie to mój pierwszy zbiornik z kominem i sumpem więc jestem w tym temacie zielony... Czy komin 30x15 będzie odpowiedni do takiego litrażu i czy mogę go czymś zasypać? Jeśli tak to czym najlepiej? Sump dziś zamówiłem ale jeszcze nie jest zrobiony więc mogę coś pozmieniać, wymyśliłem rozmiar 100x40x45h z trzema komorami + mała komora na dolewkę, poziom wody byłby w nim 25cm. Taki sump będzie dobry czy może za mały? Jedną komorę planuję na siporax a może lepsza będzie drobna żywa skała? Czy ktoś poleci jakiś cichy odpieniacz? Pewnie tych pytań urodzi się w najbliższych dniach dużo więcej ale na razie tyle bo i tak nie wiem czy ktoś w ogóle się odezwie Pozdrawiam Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaroglider 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Wrzesień 2013 sumpa planuj pod konkretny sprzęt który ma się w nim zmieścić ,dobrym rozwiazaniem jest też komora na refugium,zobacz sobie projekt Yarcia w nowym systemie ma wszystko fajnie rozwiązane a w jego temacie znajdziesz kilka pomocnych wskazówek. pozdr.Jarek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mnichu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Wrzesień 2013 Dzięki Jarek za odpowiedź a przy okazji witam "ziomala" z mojej okolicy Wczoraj kupiłem żywą skałę żeby dołożyć do nowego akwarium, udało mi się kupić bardzo fajne lekkie i porowate kawałki. Skałę w styropianowym boksie zalałem solanką, włożyłem pompę, grzałkę i tak będzie czekała. Lepiej żeby miała jasno czy ciemno a może nie ma to żadnego znaczenia? Jak zaleję ten nowy akwarium to przez kilka dni obydwa akwaria będą "pracowały" i będę codziennie wymieniał 15~20 litrów wody miedzy nimi żeby wymieszać wodę. Czy tą nową skałę włożyć zaraz na początku do nowego akwarium czy lepiej włożyć całość naraz dopiero podczas przekładki? Ponawiam pytanie o cichy odpieniacz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaroglider 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Wrzesień 2013 celuj w delteca apf 600 pracuje ok,jak zapakujesz nową i stara skałe do nowego zbiornika dojrzewanie będzie od początku,jak chcesz zminimalizować problem to cyrkulacja i odpieniacz w osobnym zbiorniku z nową skałą i czekasz z dwa trzy tygodnie aż biologia ruszy i jak wyniki testów na amoniak i no3 będą zadowalające to wtedy do nowego akwa. pozdr.Jarek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mnichu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Wrzesień 2013 Jeszcze takie szybkie pytanie. Czy komin 15x15 wystarczy na ten litraż? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Wrzesień 2013 Komin da radę ważniejszy jest przekrój hydrauliki . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_1970 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Wrzesień 2013 Dzięki Jarek za odpowiedź a przy okazji witam "ziomala" z mojej okolicy Wczoraj kupiłem żywą skałę żeby dołożyć do nowego akwarium, udało mi się kupić bardzo fajne lekkie i porowate kawałki. Skałę w styropianowym boksie zalałem solanką, włożyłem pompę, grzałkę i tak będzie czekała. Lepiej żeby miała jasno czy ciemno a może nie ma to żadnego znaczenia? Jak zaleję ten nowy akwarium to przez kilka dni obydwa akwaria będą "pracowały" i będę codziennie wymieniał 15~20 litrów wody miedzy nimi żeby wymieszać wodę. Czy tą nową skałę włożyć zaraz na początku do nowego akwarium czy lepiej włożyć całość naraz dopiero podczas przekładki? Ponawiam pytanie o cichy odpieniacz. Obawiam sie ze bez natleniania odpieniaczem ta skała zamieni sie w tym boxie w szambo, Obym sie mylił. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mnichu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Wrzesień 2013 Obawiam sie ze bez natleniania odpieniaczem ta skała zamieni sie w tym boxie w szambo, Obym sie mylił. W boxie jest cały czas włączona pompa cyrkulacyjna 6000l/h więc przy tak silnym ruchu wody to jakoś się ta woda chyba natlenia? nie mam w tej chwili wolnego odpieniacza. Może podłączyć jeszcze jakiś kamień napowietrzający? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mnichu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Wrzesień 2013 Komin da radę ważniejszy jest przekrój hydrauliki . Hydraulika będzie 25 i 32 więc mam nadzieję że dobrze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Wrzesień 2013 Tak będzie ok ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mnichu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Wrzesień 2013 Trochę się teraz martwię o tą nową skałę po tym co napisał jacek_1970 akwarium odbieram dopiero za tydzień w poniedziałek bo trochę się wszystko przeciąga czyli najprędzej w przyszły wtorek będę zalewał. Mam nadzieję że skała tyle wytrzyma? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaroglider 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Wrzesień 2013 tydzień to ona leci do polski ,jak będziesz miał nowe szkło to tylko nową skałę wsadź do wody wraz z odpieniaczem(napisz do Staniego może ma coś fajnego w dobrej cenie jak jeszcze nie kupiłeś pienidła) i tak jak pisałem czekaj i mierz parametry dwa do trzech tygodni może szybciej,nie wiem jak wymagające zwierzęta masz w starym zbiorniku a od tego tez sporo zależy . pozdr.Jarek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Wrzesień 2013 raczej do 48 godzin a najczesciej 24 a nie tydzien. po tygodniu to nawet do wysuszenia by sie nie nadawala. w boxie z cyrkulacja spokojnie wytrzyma. a Stani ma faktycznie okazyjne odpieniacze. ostatnio nawet sprzedal jeden calkiem fajny BK. dosyc glosno o tym bylo zapytaj zreszta Inmara. kup w sklepie albo od kogos sprawdzonego u kogo zobaczysz pienidlo w akcji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mnichu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Wrzesień 2013 Dzięki za odpowiedzi, trochę mnie uspokoiliście z tą skałą do Staniego pisałem i faktycznie ma coś fajnego w dobrej cenie i cały czas rozważam ten zakup ale chodzi mi też po głowie kupno nowego Hydora którego mogę mieć w super cenie prosto od dystrybutora. Dlatego nie umiem się zdecydować. tydzień to ona leci do polski ,jak będziesz miał nowe szkło to tylko nową skałę wsadź do wody wraz z odpieniaczem(napisz do Staniego może ma coś fajnego w dobrej cenie jak jeszcze nie kupiłeś pienidła) i tak jak pisałem czekaj i mierz parametry dwa do trzech tygodni może szybciej,nie wiem jak wymagające zwierzęta masz w starym zbiorniku a od tego tez sporo zależy . pozdr.Jarek W starym zbiorniku nie ma nic zbyt wymagającego, są miękkie i lps-y. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mnichu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Wrzesień 2013 Mam kolejne pytania w nowym akwarium mam zamiar stosować węgiel, najlepiej z tego co wiem stosować go okresowo np. przez kilka dni raz w miesiącu i zastanawiam się czy węgiel po kilkudniowym użyciu należy wyrzucić czy też można go użyć kilka razy? W obecnym akwarium mam parkę błazenków i zastanawiam się czy w nowym zbiorniku mogę mieć więcej niż parkę? To samo pytanie tyczy garbika, teraz mam jednego. Czy w akwarium o długości 150cm. mogą być dwa czy raczej nie? Pozdrawiam Marek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mnichu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Październik 2013 Tak więc chciałem zameldować że jestem już dwa i pół tygodnia po przekładce do większego akwarium i jak do tej pory wszystko jest OK Wszystko przeżyło, koralowce ładnie pompują, rybki pływają, dojrzewanie przebiega bardzo łagodnie, parametry OK tylko czwartego dnia po przekładce podskoczyło NO2 ale dwa dni później było już zero Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amfiprion 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Październik 2013 To poprosimy jakieś fotki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mnichu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Październik 2013 (edytowane) To poprosimy jakieś fotki Niestety nie mam odpowiedniego aparatu żeby zrobić jakieś przyzwoite zdjęcia (właśnie się rozglądam za aparatem więc może ktoś coś niedrogiego doradzi) więc fotki bardzo wstydliwej jakości oczywiście akwarium w trakcie dojrzewania więc są glony i naloty nowe nabytki Edytowane 18 Październik 2013 przez mnichu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach