Skocz do zawartości
robertst28

Akwarium morskie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!! Chciałabym aby ktoś mi pomógł przy budowaniu akwarium morskiego ponieważ robię to po raz pierwszy. Bardzo zależy mi na tym aby wszystko było zrobione jak najlepiej. Akwarium które chce stworzyć to Juwel Lido 120 nie jest duże ale to na początek ponieważ chcę do wszystkiego przygotować się jak najlepiej jeśli wszystko zakończy się powodzeniem to następne akwarium będzie 450 litrów. Bardzo zależy mi na tym aby wszystko się udało. Wiem że oświetlenie będę musiał wymienić i pewnie dodatkowe ledowe tak? Odpieniacz napewno też jest potrzebny co dalej? Jakie są proporcje jeśli chodzi o żywą skałę ile kg na litr? Ile piasku na ile litrów? Czekan na pomoc. Monika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Twoim miejscu darowałbym sobie ten zestaw Juwela.

Odkładaj kasę od razu na 450 litrów, w międzyczasie czytaj sporo na forum, pytaj, wyjdziesz na tym lepiej.

Jeśli koniecznie już chcesz odpalić ten zestaw, to na początek, wymiana oświetlenia na 4x24W, lub więcej. Jako cyrkulację kup sobie JVP 101 dwie sztuki, obiegówka to np. New Jet 2300, odpieniacz najlepiej jakiś używany np. AM Turboflotor Blue 1000, koniecznie filtr RO + DI. Do tego sól, hydrometr itp.

Generalnie nie inwestuj w jakiś markowy sprzęt skoro w planach i tak jest coś większego, potem tego nie wykorzystasz.

Skały daj 15kg, piachu 4,5kg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zewszystkim sie zgodze ale swietlowki daj 39w lepiejmdoswietla i faktycznie minimum 4. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam i dziekuje za pomoc. Co do oswietlenia to wszystkie swietlowki maja byc niebieskie czy dwie biale i dwie niebieskie? A moge dodatkowo dac jeszcze ledowe oswietlenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek daj dwie białe i dwie niebieskie np. ATI Blue Plus + ATI Aquablue Special.

Jeśli bardzo chcesz możesz pomyśleć o jakiś ledach, ale moim zdaniem do czegoś takiego wystarczą same świetlówki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi