Skocz do zawartości
marti701

Problemik z koralem :(

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie podniesienie potasu spowolniło, ale niestety nie zatrzymało utraty polipów na końcówkach.

W miejscach utraty tkanki pojawia się biały nalot (bakteryjny?) wygląda jak błonka.

Parametry Ca, Mg, pH, kH caly czas stabilne.

Co dziwne róznego rodzaju miękasy jakie jeszcze chwilowo mam w akwa rosną jak głupie.

A to chyba one powinny najbardziej głodować.

Normalnie zagadka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku chyba tez musze sie liczyc z tym ,ze te korale które są uszkodzone do normalności nie wrócą chyba ,że podłamuje końcówki jeszcze zdrowe i przymocuje je do skały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jęśli koral jest mocno uszkodzony , to pofragmentuj go , bo i tak nie wróci do zdrowia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMKoszalin i jak test wyszedl

Panowie ja tez mam taki przypadek,chore korale bieleją powoli,a na nich się pojawiają bakterie cjano.Miękkie są piękne i szybko rosną,tez nie wiem co się dzieje,ustawiłem odpieniacz i filtr do złoża, zawartość złoża tak jak Andrzej pisał i trochę chyba lepiej wyglądają co po nie które.Jutro przyjeżdża do mnie YOKA i zobaczymy co powie,też chyba potniemy chore korale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw przepływ przez zloże bardzo mały ok 100l/h . Ogranicz o 50 % zeobak i zeostart.

Nie dawaj zeofoodu !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzejku dziś wymieniłem złoże na nowe zostawiłem 10% starego i dodałem 1l nowego a przepływ przez złoże mam około 210 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daje od wczoraj 2ml dziennie K-balance strong ,zobaczymy ,kurcze mam nadzieje że bedzie oki, przepływ przez złoże mam ustawiony na minimum naprawde mnimum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś kilka postów wczesniej @Jarosław pytał jak i ile czego dozuje.

Jeśli chodzi o płyny to w początkowym etapie przejścia na zeo były tylko podstawowe preparaty z KZ, czyli Zeobak,Zeofood,Zeostart kamienie miałem z Grotecha ,reaktor z Grotecha, przepływ przez złoże początkowo był duzy ale po rozmowie z Andrzejem (fachowcem od zeo,:-)) zmniejszyłem do ok 200litrów reaktor przez ok 1,5 miesiąca pracował 3 na 3 godziny, było ok. Zapomniełem dodac ile dozowałem preparaów, baniak 800litrów wraz z sumpem:

Zeobak 4 krolpe w początkowej fazie dawane codziennie, aktualnie dwa razy w tygodniu

Zeostart 0,4 mlx 2 dwa razy dziennie

Zeofood 2 krople

Kamieni mam 1 litr

K-balance strong dodaje go dopiero od dwóch dni po 2ml, ale widze że zostałem poinformowany mam dawać 4ml na dobe. Do tej pory potas miałem 250 mg/l, więc dużo za mało ,całkiem mozliwe że przez jego niedobór mam kłopoty z koralami , zobaczymy mam nadzieje że sie poprawi.

Pozostałe dodatki tj. CV codziennie 3 krople, AAHC 2 razy w tygodniu 3 krople, dodaje też Zeozym 2 razy w tygodniu wraz z Zeobak, a daje Zeozym dlatego że mam sinice i ma narazie dość tego akwarium. Walcze juz z tym stanem 12 m-c i wydaje mi sie że to walka z wiatrakami :-). A gdyby pytał sie ktos dlaczego przeszedłem na zeo to dlatego że baniak mi się rozklejił tzn silikon pusciłe w połowie wysokosci akwarium no i wiadomo co było . A to dzieki jednemu kolesiowi który mi klejił akwarium , dziekuje.

I ten przykry incydent przyczynił sie do zmiany filtracji. Co moge jeszcze dodac ,hmm, nie wiem daje teraz ten potas i czekam ,czekam zobacze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam U mnie się znacznie poprawiło dzięki Andrzejkowi ustawiłem reaktorek zeo na tryb 3on/3of 300 l/h i widzę poprawę korale są bardziej otwarte i nie umierają,ale wczoraj jeden koral poszedł od dołu ale tym się nie przejmuje bo i tak był prawie cały biały,amoniak mam już 0,01 i widzę że coś się poprawia.Wielkie podziękowania dla Andrzejka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też w 100% przestrzegam zaleceń Andrzeja :(,korale nabierają coraz piękniejszych kolorków,wszystko jest ok,choć narazie to początek mojej przygody z zeovitem(5 tydzień)

Do tej pory dozuje tylko zeostart i zeobag.Reaktor tak samo jak u Fool szklo.

pozdrawiam Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam U mnie się znacznie poprawiło dzięki Andrzejkowi ustawiłem reaktorek zeo na tryb 3on/3of 300 l/h i widzę poprawę korale są bardziej otwarte i nie umierają,ale wczoraj jeden koral poszedł od dołu ale tym się nie przejmuje bo i tak był prawie cały biały,amoniak mam już 0,01 i widzę że coś się poprawia.Wielkie podziękowania dla Andrzejka

W początkowej fazie uzywania zeo też miałem reaktor 3/3 , i przepływ na minimum, nic to nie dało korale padały. Aktualnie jest jakby lepiej reaktor działa w trybie ciągłym ale przepływ mam naprawde minimalny, no i daje potas..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W początkowej fazie uzywania zeo też miałem reaktor 3/3 , i przepływ na minimum, nic to nie dało korale padały. Aktualnie jest jakby lepiej reaktor działa w trybie ciągłym ale przepływ mam naprawde minimalny, no i daje potas..

Witam.Ja miałem na samym początku ustawiony 24 h i padały jak muchy ale miałem amoniak w wodzie i myślę ze od amoniaku padały ale tydzi.temu ustawilem 3/3 i nie mam amoniaku od dwóch tyg. i widzę że jest znaczna poprawa. AMKoszalin mam na dzieje ze u ciebie też będzie lepiej po potasie trzymam kciuki .pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie przeciez na stronie KZ jest jak byk napisane , że reaktor tak właśnie powienien działać w początkowej fazie wprowadzania zeo , zastanawiam się ostatnio nad tą metoda coraz częściej , jedyne co mnie powstrzymywało to poblemy z nią związane , ale jak widze większość tych problemow nie tkwi w metodzie tylko w braku przestrzegania elementarnych zaleceń producenta , nie mając zeo Zeoguide znam juz praktycznie na pamięć , nie jest to jak juz życie zweryfikowało sztywna recepta na zdrowy baniak , ale zawiera pewne nienaruszalne wytyczne i jak widać za bardzo pobieżnie przebrneliście przez lekturę

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No... nie tak do końca. Dawki poszczególnych preparatów trzeba dostosować do konkretnego zbiornika. Dawkowanie polecane przez KZ jest zdecydowanie "przesadzone".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam to co pisze Rebciu, ja już dawkowałem tak jak jest napisane na KZ i wyszly z tego niezłe jajka :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi