marti701 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2008 U mnie pasek staje się widoczny zaraz po 200, zaczynam dodawać k-balance. Sprawdziłem dzisiaj przepływ przez filtr, wychodzi że mam ustawione na ok 72l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2008 Regularny K-balance nie wiele podnosi poziom K , on reguleje równowage potasu , do podnoszenia jest K-balance strong. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marti701 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2008 Qrde mam 0.5 litra opakowanie Zamierzalem dodawać 2 ml dziennie tak ja zalecają. Może dawać 5ml i po 3 dniach sprawdzić poziom. Jak sądzisz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2008 Postanowiłem likwiduje zeovit ,w moim przypadku ten zeovit to lipa, szkoda kasy na te wszystkie płyny i kamienie, jaki jest sens wyciagac z wody wszystkie związki potrzebne do zycia korala i potem płacic za płyny które mają je niby uzupełnic , bede próbował powrócic do starej metody prowadzenia akwarium , co bedzie to bedzie ale zeo juz nie bedzie . Jestem zły i mam dośc, żeby 12 m-c sięz tym je... i nic ,może nie mam reki dtego , chcem mieccccccc po prostu zdrowe korale i tyle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Grudzień 2008 @AMKoszalin szkoda, może jeszcze powalcz, może znajdziesz przyczynę. Teraz druga strona, przejście na poprzedni system. Przy prodibio bakteriach, też zdarzało się bielenie przy przedawkowaniu lub nie podaniu pożywki dla bakterii w odpowiedniej ilości do systemu( w zależności też jak bogaty był system w wartości odżywcze) Ale może być jeszcze wiele powodów choroby. Nie ma to jak święty spokój przy rdzennych bakteriach z żywej skały, no nie. Ale cóż my chcemy ciągle iść dalej i dalej. Też zacząłem zeovit system. @AMKoszalin mógłbyś opisać troszkę tę twoją przygodę z zeovitem, jak to było. Ile dozowałeś, co, czy zauważyłeś coś ciekawego przy podawaniu produktów w tym czasie. Bardzo by taka wiedza nam się przydała. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Grudzień 2008 Witam was wszystkich serdecznie!Panowie mialem problem z amoniakiem i bialaly mi korale od dolu,kilka dni mam jusz amoniak 0,01 i chore korale stoja w miejscu,ale pokazaly sie biale plamki na kilku szt, nie wiem co jest przyczyną tego ziawiska proszę o pomoc pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Grudzień 2008 Czy te plamki sa od dołu czy na śreodku korala ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Grudzień 2008 na srodku korala i u dolu jutro zrobie fotki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Grudzień 2008 Jesli na środku korala to moze byc pasozyt. Jednak poczekajmy na fotkę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Grudzień 2008 Zwróć uwagę czy na styku żywej tkanki i szkieletu lub w zakamarkach szkieletu nie ma brązowych malutkich punkcików tworzących większe plamki ( najlepiej jak się da to wyciągnij korala z wody i obejrzyj). Najprawdopodobniej są to ślimaki - a to już bardzo poważny problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Grudzień 2008 Andrzejku przysylam fotki chorych korali,czekam na info http://aqua-reef.pl/forum/album.php?albumid=15 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Grudzień 2008 Czy problem pojawił się pierw na stylloporach czy na acroporach ? Jak wyglądaja seriatopory ? Zdrowe ? Jak mozesz to napisz parametry oraz co dozujesz z KZ , szczególnie dawki zeobak i zeostart .Ile masz kamyków i jaki przepływ przez reaktor , myslę że jest zbyt duży. Jaki pracuje odpieniacz ? Myslę że za silny jak na zeo , więc ustaw go na minimum , aż korale wróca do zdrowia , chociaz widze że nie wszystkie sie uratuja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Grudzień 2008 Na poczatku na acroporach.kh 7,ca 460,mg 1380,nh4 0,01,no2 0,05,no3 1,po4 nie pamietam michal robil 3 kolor od początku testem rowy.balingow nie daje poniewaz robilem podmiany co 3 dni.Zeo bak 2 razy w tyg po 7 kropel,zeostartu2 codziennie 2x po 0,3ml rano,wieczor zeofudu nie daje,kamykow mam 1,5 opa.Przeplyw 300l/h .Odpieniacz mam ustawiony na bardzo mokra piane raz dziennie wylewam syf.Uzywam testow do kh,ca,mg salifeerta,no2/no3,nh4 tropic marin,po4 rowy.Nie wiem zabardzo jak mam ustawic odpieniacz czy na mokra piane czy na suchom piane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Grudzień 2008 Czy na skale masz nalot bakteryjny z pęchezykami powietrza , czy jest czysta ? Jak długo pracuje zeovit , osobiscie bym zmniejszyl ilośc zloza do 1 litra , a przepływ ustawiłbym na ok 200 l, bo widze po koralach ze sprawiaja wrazenie suchych . Zeofood podawaj , ale bardzo malo jest potrzebny do produkcji planktonu w reaktorku. raz w tyg 2 kropelki przynajmniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2009 Moje korale wyglądaja bardzo podobnie jak kolegi @fool, dzis dostałem zamówiony test na potas od Łukasza zobaczymy co wyjdzie na tescie zrobie wieczorem i się pochwale Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2009 Test na potas zrobiony wyszło mi pomiedzy 250 ,a 300 mg/l potasu. Test zrobiłem KZ Potasium. Chyba powinienem zakupic potas i pomału dolewac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2009 Koniecznie podnies poziom potasu K-Balance Strong 1ml /200 l wody dziennie . Za 12-14 dni powinno byc ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Styczeń 2009 Tak tez zrobie, zobaczymy co bedzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach