andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2008 Po pierwszej wymianie kamyków , czyli po 4 tyg dozuj zeobak codziennie przez 4-5 dni potem zredukuj do 2x tyg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2008 przy kazdej wymianie kamyków zostawiaj 10-20 % starych , przy dozowaniu zeobak nie zapomnij zruszyc kamyków i wyłaczyc odpieniacz na godzinę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marti701 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2008 Dzięki andrniew za cierpliwość i pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marti701 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2008 przy kazdej wymianie kamyków zostawiaj 10-20 % starych , przy dozowaniu zeobak nie zapomnij zruszyc kamyków i wyłaczyc odpieniacz na godzinę Qrde, ja robiłem i robie to tak: Wyłaczałem filtr i zakraplałem do niego zeobac, a po 30 minutach zeostart, po kolejnych 30 uruchamiałem filtr. Może ja to robie źle i przez to te kłopoty, czy te wszystkie preparaty podajecie do filtra czy do akwa, lub sumpa? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2008 Zeobak i zeostart podajesz do sumpa w poblizu pompy od reaktora zeo , kiedy reaktor pracuje. Odpieniacz wyłaczasz tylko mjak podajesz zeobak , przy zeostarcie nie wyłaczasz , ale zawsze zruszasz złoze zeby zwiększyc skutecznosć. Zeostart2 podajemay 2x dziennie rano i wieczorem . pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2008 Witajcie robie tak samo jak mówi Andrzej , ale w moim przypadku nic to nie zmienia, nie wiem co sie dzieje ,ale mam juz dosyć tego zeo. Zastanawiam sie jeszcze nad jednym tzn dwoma preparatami z KZ ,a mianowicie Zeofood i Zeostart ,czy w nich nie leży przyczyna mojego problemu . Te dwa preparaty mam jeszcze w starych butelkach plastikowych z nalepkami KZ jedna jest butelka czerwona , a jedna żółta.Dlaczego pisze o nich bo nie wiem czy zawartośc w nich jest ok, czy nie sa jakies przeterminowana albo co gorsza nie jest w nich to co powinno być. Jesli chodzi o pozostałe płyny do daje nawet mniej niz zaleca producent, a i to to nawet nic nie zmienia, poprostu korale jasnieją i traca tkanke i bieleją. Czy moze ktoś mi opisac, zbadać przynajmniej narazie czym czuć jaki mają zapach zeofood i zeostart ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2008 W moim odczuciu ZEOfood7 pachnie bardzo podobnie do znanego przepisu pożywki dla bakterii: ocet, wódka, cukier. Ale najbardziej przebija się dosyć mocny zapach octu. Natomiast ZEOstart2 według mnie, ma podobny zapach do ZEOfood7, tylko jakby był ze trzy razy słabszy, delikatniejszy ocet, jakby jeszcze trochę zapachu aminokwasów się przebija. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Grudzień 2008 W moim odczuciu ZEOfood7 pachnie bardzo podobnie do znanego przepisu pożywki dla bakterii: ocet, wódka, cukier. Ale najbardziej przebija się dosyć mocny zapach octu. Natomiast ZEOstart2 według mnie, ma podobny zapach do ZEOfood7, tylko jakby był ze trzy razy słabszy, delikatniejszy ocet, jakby jeszcze trochę zapachu aminokwasów się przebija. To by sie zgadzało opisałeś to dobrze ,hmmm to musze nadal główkować co mam nie tak z tym zeo:cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marti701 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2008 Wczoraj wróciłem z delegacji i jest jeszcze gorzej Kolejne korale zaczynają tracic tipy od góry. Od tygodnia przeplyw przez złoze mam ustawiony prawie kropelkowo. Włączony jest też cykliczny przeplyw 3x3h. Podmiana wody co 2 tygodnie, sól KZ. Podaje w takich dawkach: zeobac 2x2 krople co 3 dni zeostart 2x0.1 ml dziennie aminokwasy 2 krople na tydzień vitalizer 2x2krople dziennie. Pomiary z wczoraj : Ca-440 Mg-1350 kh-8.0 pH-7.9-8.0 NO3-25 Z pokarmów podaje tylko mrożonki, zawsze plukane. Dziś podałem bez płukania i odpieniacz zaczął pracować, tak to sobie coś tam mielił. Dla przypomnienia w obiegu jest ok 230 litrów wody. Czy powinienem podawać coś jeszcze z preparatów ? np stront lub inne śladowe ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MONTIPORA600 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2008 Ja mam ponad 2x więcej wody w obiegu i podaję taką samą ilość zeostartu, zeobak 2krople raz w tygodniu. Ale czy to może być przyczyna? Może za szybko spada wartość PO4 lub NO3 i te obumieranie tkanki to reakcja korali na takie zmiany? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2008 zobacz czy masz amoniak w wodzie ja mam problem z amoniakiem i padlo mi kilka korali jednego dnia a mialem 0,02 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marti701 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2008 panowie, ajak wykonujecie test na potas? U mnie preparat zrobil się mleko po dodaniu 5 kropli K2. Zero zabarwienia, wychodzi poniżej 200 ? Czy po dodaniu K1 mieszamy? Czy przed podaniem k2 czekamy 4 minuty, czy po ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2008 badana próbka nie zabarwi sie ma byc kolor mleczny , ale nie do końca. Patrząc z góry ma być ledwo wodoczny pomarańczowy pasek . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2008 Andrzej , czy masz duze spadki do dobwe zawartosci potasu sprawdzałeś kiedyś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2008 Dobowe to przesada , ale raz na tydzień dodaje K-balance strong. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2008 Może faktycznie to wina tego braku potasu, zakupie jeszcze ten litr K-balance strong, choć wolabym te 200 stówki wydac na inny płyn, jesli się nic nie zmieni bedzie to normalnie niewiem ,pod młotek pójdzie wszystko chyba . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrniew 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2008 Bez sprawdzenia poziomu , dodawanie potasu jest ryzykowne , mozesz popalic polipy korali. Kup test na potas a potem dokupisz K-balance strong. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Grudzień 2008 Bez sprawdzenia poziomu , dodawanie potasu jest ryzykowne , mozesz popalic polipy korali. Kup test na potas a potem dokupisz K-balance strong. tak tez zrobie, dam znac jaki miałej poziom K:smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach