Skocz do zawartości
Miklas

Dziwne pomiary - nieoczekiwany wzrost Mg.

Rekomendowane odpowiedzi

Macie pomysł dlaczego mi wyszły takie dziwne pomiary . Nie robiłem podmian 3 tygodnie, byłem na urlopie. Stosuję ballinga light ale nie dozuję magnezu. Poprzedni pomiar 1400 , obecny 1600. Obecny pomiar powtórzyłem dwa razy dla pewności. Zanim zrobiłem pomiar kleiłem szczepki klejem dwuskładnikowym takim jak w linku http://erybka.pl/product-pol-5778-Deltec-Aquascape-113-4-g-Szary.html . Czy to może być przyczyna takiego dziwnego pomiaru?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie robił ktoś podmiany za ciebie w tym czasie ? Sprawdź zasolenie - jeśli jest wyższe niż miałeś podbije ci tez magnez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszki oryginalne z FM. Podmianki na pewno nikt nie robił. Akwarium opiekuje się mój Tata a jego przeraża czyszczenie kubka odpieniacza. Zasilenie rzeczywiście wzrosło z 33 ppm do 34 ppm. Czy jeden gram soli na litr robi taką różnicę?

Jeszcze jedna sprawa. Mam ukwiał stychodactyla haddoni i pompuje się b. ładnie. Ukwiały raczej nie lubią wysokiego magnezu.

Załączam jeszcze zrzut z ostatnich pomiarów

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeden ppm nie - ale zmień raczej test na magnez bo taki stały wynik na przestrzeni 2 miesięcy to chyba mało wiarygodne jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak będę musiał zrobić. Ktoś mi jeszcze podpowiedział, że wzrost wapnia spowodowany zbyt dużą suplementacją mógł wpłynąć na wynik testu na magnez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam, dla ciekawych, zbyt duża suplementacja wapnia spowodowała taki skok Mg. Ostatnim razem zmniejszyłem dozowanie wapnia i podbiłem trochę KH, w wyniku czego magnez jak i Ca powoli zjeżdża w dół. 

Wklejam screena z pomiarów:

Screenshot_2013-08-19-21-44-52.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi