Skocz do zawartości
DarkPaw1ak

60x35x30 Pytanie o sprzęt do pierwszej solniczki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Forumowiczów , od jakiegoś dłuższego czasu jestem zafascynowany morską wodą , siedzę na tym forum od jakiegoś roku i myślę że powoli mogę kompletować sprzęt do pierwszej solniczki :) . Jak do tej pory zajmowałem się akwarystyką słodkowodną, głównie  krewetkami ze sporym powodzeniem . Starczy tego pisania o mnie , zajmijmy się sprzętem :) Przedstawię Wam zestaw który chciałbym skompletować , jeżeli coś nie halo będzie to proszę o porady .

-Akwarium OW 60x35x30 - myślę że te wymiary będą ok , ze względu na świetlówki t5

-Kaskada FZN-3  .Wypełniona zostanie pokruszoną skałą +chemi pure , purigen , phossguard jeśli będzie taka konieczność

-oświetlenie to standardowe 2x t5 24w , 20.000k i 15.000k lub 10.000k +ledy nocne

- cyrkulacja to koralia 1600 lub 2x koralia 900 + fzn3 - Pomóżcie z wyborem , co będzie najlepsze

-około 7 kg forumowej ,żywej skały

-piasek od kogoś z forum

-sól Instant Ocean 

- z życia to planowałem głównie miękkasy i może jakieś sps . Z ryb to może parka błaznów , sexy shrimpy , może babka + ekipa czyszcząca .

-podstawowe testy 

-sailmetr

-Filtr RO+DI 

To by było chyba na tyle ze sprzętu :) Proszę o porady odnośnie zestawu .Dziękuję i pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko cacy to co napisałeś ale....

Zastanów się nad trzecią T5 jak bedziesz chcial sps

Pomyśnad odpieniaczem Tunze lub hydorem

Cyrkulacja raczej 2x1600 koralia

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety szersze być już nie moze , ponieważ szafka mi na to nie pozwala .. Chętnie bym dodał te 5cm .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyśl może o zmianie szafki, albo blatu, nawet połóż blat na ta szafkę co masz. ja mam wymiar 70X50 i mi się wacko wydaje. Tu kazdy centymetr dodaje wspaniałej głebi. Przy waskim masz małe możliwości z ułożeniem skały. Przerabiałem to już - jak nie poszerzysz będziesz żałował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemyślałem sprawę , będzie jednak 60x40x30 ;D

Edytowane przez DarkPaw1ak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i odpieniacz przede wszystkim ! Tak jak kolega pisał wyżej Tunze lub Hydor był by dobry , ja od siebie też polecam Aquamedic Turboflotor Blue któryś z tych mniejszych. Choć możesz mieć problem z kupnem odpieniacza bo niski ten twój baniak.

I jak wyżej pisał Skała, cyrkulacja to minimum 2x 1600 !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz myślę zrobić taki wg projektu by Tomko z NR. Albo jakiś inny byle zmieścił się w kaskadzie . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik już stoi sobie w pokoju i czeka , jednak jest troszkę większy niż miał być, bo teraz jest 70x40x30  D.gif . W międzyczasie pracuję nad lampą t-5 3x24w + niebieskie diody nocne . RO + DI już jest i czeka na podłączenie ).gif Co do cyrkulacji to poszukuję dalej jednej koralii 1600 , albo tunze 6015 , jak by ktoś miał na zbyciu to proszę o info . Zdjęcia dodam jak coś się dalej ruszy D.gif 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi