ozi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2008 Witam czy taki statecznik jest dobry bo idzie go kupic za 100zl? a przewaznie sa po 300 do lamp wiec sie opłaca :] http://www.brilux.pl/produkty.aspx?act=p_kp&p_id=1312 i ogulnie na których jest lepsza barwa światła magnetycznych czy elektronicznych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Grudzień 2008 Roznica jest i to duza miedzy balastem magnetycznym a elektronicznym Troche bylo juz przerobione w tym temacie http://aqua-reef.pl/forum/elektronika-oswietlenie-f57/jaki-arnik-t749.html Warto dokladnie przesledzic ta stronke z opisami oraz poszperac troche w innych artykulach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Apofis 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2008 witam Chcę przerobić moją lampę i zastąpić statecznik na elektroniczny. mam pytanie czy przy stateczniku elektronicznym też potrzebny jakiś układ zapłonowy ? czy jeszcze się coś montuje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2008 Potrzebujesz tylko balastu (statecznika elektronicznego) no i pozniej oprawki i zarnika Balast ma juz caly uklad zaplonowy w sobie wiec inne rzeczy takie jak przy zaplonie magnetycznym odpadaja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Apofis 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2008 ok.dzięki.muszę wsadzić statecznik elektroniczny bo ten przy starcie tak hałasuje że żonka małego stresa się nabawiła i świwecenie się poprawi. Czy wiesz gdzie można kupić dobry i w miarę tani!!?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2008 Pewno sie naraze kilku osobom piszac tego posta ale co mi tam Statecznik ktory pokazales jak dla mnie to zabawka ktora mozesz podswietlic sobie choinke albo garaz aby ladnie wygladalo Niewiele on ma wspolnego z balastami elektornicznymi ktore powinno sie wykorzystywac do oswietlenia akwa Napewno zastosowanie tego statecznika da ten plus ze nie bedziesz slyszal lampy ale wcale nie oznacza ze bedziesz mial lepsze swiatlo nie wiem ilu amperowy masz teraz balast magnetyczny Na naszym rynku jest niewiele porzadnych balastow teraz widze zaczely sie pojawiac ale 250 i 400 W Pewno zapytacie po co on pisze o amperach to odpowiem tak np. aby uzyskac pelna sprawnosc zarnika BLV 400W 20000k potrzeba balastu ktory ma na wyjsciu 4 ampery Dostepne bez problemu Elballe maja tylko 2A wiec nigdy nie uzyskamy pelnego widma ktore ten zarnik jest wstanie oddac Dlatego jakosc zastosowanego balastu ma ogromny wplyw na jakosc swiatla Nie oszukujmy sie dobre balasty kosztuja mase kasy i praktycznie u nas mozna sobie o nich pomarzyc Wlasnie z powodu tego ze sa dziesiatki rodzaji lamp i rozne zastosowane w nich balasty czy tez stateczniki ten sam zarnik w innej lampie moze swiecic inaczej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2008 I najwazniejsze dobry balast wazy pare kilo a nie 400 gram Posiada tez wbudowane uklady ktore zabezpiczaja go przed wlaczeniem na goraco same robia test lampy i jesli wykryja jakas usterke zarnika wylacza sie i zarnik nie eksploduje w obudowie ..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
thcskiba 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2008 Dla leniwych kilka wykresow http://www.advancedaquarist.com/2005/5/aafeature#h4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ozi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Grudzień 2008 no moj balast ma 2A , hmm no nic wiec widze ze narazie musze pozostać na magnetycznym jeżeli ten brilux sie nie nadaje :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Październik 2009 Pewno zapytacie po co on pisze o amperach to odpowiem tak np. aby uzyskac pelna sprawnosc zarnika BLV 400W 20000k potrzeba balastu ktory ma na wyjsciu 4 amperyDostepne bez problemu Elballe maja tylko 2A wiec nigdy nie uzyskamy pelnego widma ktore ten zarnik jest wstanie oddac Dlatego jakosc zastosowanego balastu ma ogromny wplyw na jakosc swiatla Witam, wygrzebię temat:) Może ktoś jest mocno zorientowany jakie balasty dadzą radę czy blv 20 KK? Mogą to być balasty zza wielkiej wody:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Listopad 2009 Witam, nikt nie pomoże? Wiem ze wiedza trochę specjalistyczna ale zapewne ktoś i na tym się zna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach