Skocz do zawartości
S_Y_N_E_K

Akwariu ponad 600l projekt do oceny i wykonanie , wszystko

Rekomendowane odpowiedzi

Jest tylko jeden mały problem. Ilość wody spływająca z komina nie jest stała, a wtedy odpieniacz przy podłączeniu grawitacyjnym trochę szaleje i nie jest takie proste jego ustawienie. Ja mam takie podłączenie juz ponad rok i przyzwyczaiłem się do niego, ale trochę mnie denerwuje ta jego niestabilność. Zaleta takiego podłaczenia to napewno oszczędność energii elektrycznej, a z drugiej strony wiecej syfu trafia bezpośrednio do odpieniacza.

Co sie martwisz zaraz bedziesz mial Delteca 1060 :D tak jak ja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Jakbym podłączył go pod pompę miałbym stały poziom piany w komorze na wysokosci kubła, wtedy odpieniał by na maxa.

2. Przy grawitacyjnym zasilaniu występują skoki w/w poziomu, i żeby nie przelało się do kubła muszę ten poziom obniżć, a tym samym zmniejszyć wydajność odpienka, dużo syfu osiada sie na ścianie tej rury i jest możliwość że wróci spowrotem do akwa.

Acha, i jeszcze moze istotna sprawa w tej kwesti, spływ jest w systemie "durso".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tomasz, powiedz tak z ręka na sercu , czy poleciłbyś podłączenie delteca APF 600 bezpośrednio do komina ? Ja jestem przed taka decyzją i nie bardzo wiem co robić ?

Powiem szczerze, że przeraża minie ta ilość wszystich róznych pomp w sumpie. Myslałem sobie, że podłączając delteca bezpośrednio do komina dałbym by-pasa , który wyrównywałby te róznice, ale słyszę od ciebie ,że to się nie sprawdza .

Pozdrawiam wszystkich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@msadam ja mam podlaczony na splywie przez baypass takiego stwora i nie mam zadnego problemu z jego praca poziom wody jest zawsze stabilny wiec jesli dobrze zrobisz podlaczenie nie widze zadnego problemu na poczatku byly wachania poziomu ale rozwiazalem to przez zamontowanie odpowietrznika w odpowiednim miejscu i od tego czasy chodzi bez problemu

a dziala juz pare miesiecy wiec nie mowcie mi ze nie mozna apf podlaczyc na splywie

Posted Image

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, ten odpowietrznik jest niezbędny, tylko gdzie go wstawić, może kolega thcskiba nam cos podpowie, bez odpowietrznika są duże skoki w wysokości piany w odpienku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@thcskiba podziel sie sekretem nie badz taki :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co wy to zadna tajemnica :mrgreen:

Posted Image

jest wkrecona zlaczka z kawalkiem rurki na ostatnim kolanku ktore kieruje wode w dol

panimali :mrgreen:

jest to dosc wazne probowalem w roznych miejscach i tylko tak jak teraz jest dzialalo dobrze

mam ciagly podglad na poziom wody widac na fotce woda jest zawsze rowno z tym zoltym oringiem wiec nie mam mowy zeby sie zmienial bo bym to widzial :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciąg dalszy :mrgreen:

Waveboxa odkładam na bok bo doszedłem do wniosku że nie będe zakładać go w akwa.

Zrobiłem tak ja radził mi Piotr Jan Rogalski i zaprojektowałem komin trójkątny (20,5cm x 20,5cm) a raczej dwa kominy bo będzie jeden w jednym rogu a drugi w drugim(pierwszy spływ powrót, rewizja, drugi: spływ i powrót)kupiłem śrubunki i pobawiłem się troche(zdjęcie poniżej , niestety słaba jakość bo z telefonu)

Posted Image

Śrubnki sa o średnicach 40mm(spływ),32mm(powrót),20mm(rewizja). Stelaż myślałem żeby zrobic z pfofili prostokątnych 70x25x3 na wzór stelaża z tego wątku http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&p=80781#80781 ale chodzi dokładnie o ten nie co Piotr pokazał. tylko pytanie ile dać belek na górze, odlegśoć belek między pierwszą a druga belka (tam gdzie jest komin) musi wynosić min.11,5 cm . Stelaż będzie napewno wysoki na 80 cm .

Teraz pytanie chyba ostatnie w dniu dzisiejszym czy dobrze rozplanowa³em komin czy śrubunki nie są za blisko siebie, zachowałem odległość ok.2 cm o krawędzi zbiornika.

Poniżej jeszcze zdjęcie śrubunków

Posted Image

Posted Image

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek to zwiększyłem trochę długość o 20cm i w związku z tym litraż się troche zwiększył do ok 720 l + sump który bedzie miał ok 350 l.

Akwarium zostało zamówione przednia i boczna szyba z optiwhite z wszystko z szyby 12mm dwa kominy trójkątne w rogach

Poniżej zamieszczam projekt 3D sumpa który ja narysowałem i rozplanowałem a pewna osoba (dzieki wielkia) zrobiła to wszytsko w trójwymiarze.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

a teraz co jest czym ale to ju¿ na kartce (wiem że ¼le zwymiarowane, ale wiadomo o co chodzi)

Dodam tylko że refugium bedzie miało jakby osobny obieg ze spływem do komory w pompa glówną

Posted Image

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała aktualizacja bo wszystko idzie baaaaardzo powoli remontu który miałem w domu(nareszcie się skoñczył). W tak zwanym międzyczasie kupiłem odpieniacz:) Jest to odpieniacz DIY na wzór Delteca , powiem krótko wykonanie super :) Jako że odpieniacz był już pokazywany na forum to daje [link=tutaj]http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=7243&d=0[/link] link tam można dużo na jego temat poczytać:) W najbiższym czasie będe miał jeszcze mikserek do nowego akwa i możliwe, że również reaktor , ale muszę się jeszcze zastanowić.

Ponieżej fotki sprzętu i porównanie do Beasta 400p który działa w akwarium które teraz mam czyli 160l :) jest różnica w rozmiarach i to dość znaczna :P

Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image Posted Image

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie plany załozenia tego akwa zostały odłożone, może kiedyś :) Powstało za to 410 l na temat których możecie poczytać w innym wątku na naszym forum :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi