Skocz do zawartości
S_Y_N_E_K

Akwariu ponad 600l projekt do oceny i wykonanie , wszystko

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie !! Zacząłem projektować moje przyszłe akwarium i wiem, że będzie to akwarium o wymiarach 130 x 80 x 60 (długości, głębokości, wysokości). Tak myślę aby oświetlić je HQI + T5 tzn. 2 x 150 Watt 14.000K + 4 szt. T5 54 Watt ATI. Nad cyrkulacją się zastanawiam czy dać 2 razy Tunze - Turbelle Stream 6100 czy taki zestaw Tunze Turbelle stream Kit TS24 .Oczywiście akwarium z sumpem w którym będzie odpiniacz Deltec APF600 refugium z Mirecal Mud i pompa obiegowa Tunze Master electronic 1073.090 (9000l/h) . Jeśli chodzi o komin a raczej kominy to dwa trójkątne (17 x 17 lub 20 x 20)a każdym z nich spływ 40mm , powrót 32mm i w jednym z nich rewizja 20mm. Stelaż będzie na planie stelaża Piotra Jana Rogalskiego , który mi pomaga w zaprojektowaniu(dzięki wielkie), tylko jezcze się zastanawiam jakiej wysokści dać szafkę. Oczywiście akwarium będzi wyposażone w reaktor, mikser, dolewkę wody.

Proszę o rady i pomoc (zawsze się przyda:D)i komentarze zarówno te pozytywne jak i negatywne

Zapomniałbym i ¼le zrobiłbym gdybym zapomniał podziękować andrniewowi za poświęcony mi czas na gg i pomoc w projektowaniu:)

Oczywiście będe tu zamieszczał zdjęcia i opisy kolejnych poczynań w stawianiu akwarium

Tak więc zapraszam do pisania.......:D

Ale się rozpisałem:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Synek co tu dużo pisać :D Zestaw przemyślany pełen wypas :) Nic nie trzeba dodawać wszystko dobrze przemyślałeś. W końcu masz doświadczenie. POZDRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz doświadczenia to ja właśnie za dużo nie mam ale można powiedzieć że powoli go nabieram:) Jeszcze się zastanawiam z tymi kominami o jakiej długości dać i wavebox mnie korci :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jedynie nad ta pompa główna bym się zastanowił. Widziałes jej parametry techniczne, ciągnie jak krowa, 120 W !!!!!

http://www.shop-meeresaquaristik.de/product_info.php?info=p1924_Tunze-Master-electronic--1073-090-.html&XTCsid=42302d63169b57f58261e5ba3fff7eb9

Raczej pomyślabym o czymś innym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem że to jakis "czeski błąd" im sie wkradł, ale na innej stronie jeszcze wiecej, 130 W, co to za maszyna ?

http://www.importstation.de/k020u010s001.htm

Ja by jej nie kupować, sa inne ciekawsze i energooszczędne.

Ja bym wybrał jakąś z Deleca, Red Dragon, albo Iwaki. Te ostatnie maja nawet ciekawe ceny, sam zobacz

http://www.astercity.net/~lumen/produkty_2.html

Nie wiem dokładnie jakie maja moce elekktrycze ale napewno nie sa takimi żarłokami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o pompe to bierze 120 W http://www.tunze.com/149.html?&L=1&C=PL&user_tunzeprod_pi1[predid]=-infoxunter051

ale ona wydajność prawie 9000l/h więc w porównaniu na tle innych wypada nie najgorzej. A co innego proponowalibyście zamiast tej pompy?? Dodam w podobnej cenie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@S_Y_N_E_K

nie wiem czy jest sens ladowac tak mocna pompe skoro APF 600 ma max przeplywu 800l/h, chyba ze bedziesz sie bawil w jakies bypassy tylko pytanie po co? bo przy Kit TS24 cyrkulacja raczej bedzie zadowalajaca. kup slabsza pompe obiegowa (bedzie pobierala mniej pradu - jesli to ma jakies znaczenie dla ciebie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mike - myślę , że skoro @SYNEK ma APF 600 i miałby go podłączyc bezpośrednio do wylotu z komina to musi miec by-pasa . Chyba ,że da drugą pompkę na odpieniacz .

Wynika to z instrukcji technicznej tego odpieńka.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do @mike dotyczy APF 600 :

cytat :

"The skimmer must be supplied with water either by gravity feed from the aquarium or via a separate pump."

..............

Pozdrawiam serdecznie @mike

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

seria AP Delteca daje mozliwosc grawitacyjnego podlaczenia wody do odpieniacza tak by nie trzeba bylo montowac dodatkowej pompy. Mozna w ten sposob zaoszczedzic nie tylko na samej pompie lecz tez na zuzyciu energii. Pisze o tym bo sam gdy zakladalem zbiornik nie przykladalem wiekszej wagi do przyszlych rachunkow, teraz niestety odczuwam tego skutki. jesli mozna cos zastapic czyms innym - bardziej ekonomicznym, to dlaczego by nie sprobowac, wybor nalezy do was. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest tylko jeden mały problem. Ilość wody spływająca z komina nie jest stała, a wtedy odpieniacz przy podłączeniu grawitacyjnym trochę szaleje i nie jest takie proste jego ustawienie. Ja mam takie podłączenie juz ponad rok i przyzwyczaiłem się do niego, ale trochę mnie denerwuje ta jego niestabilność. Zaleta takiego podłączenia to napewno oszczędność energii elektrycznej, a z drugiej strony wiecej syfu trafia bezpośrednio do odpieniacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja aktulanie w akw 160l mam to tak podłączone i wszystko działa bez problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pewnie że działa, u mnie też, ale odpieniacz, przynajmniej mój nie działa na pełnej parze, gdyż muszę trochę obniżyć poziom wody z uwzgędnieniem tych wahań wody w spływie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi