r_33 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2013 Witam. Jak w tytule. Posiadam taki zbiorniczek i chciałbym się dowiedzieć czy jest sens bawić się w taka mini-akwarystykę słonowodną. Zamiast filtra fzn-3 posiadam aqua clear 300 oraz światło 3x11W (10000K + 20000K + 10000K). Wodę, skałki, piasek i zwierzątka mogę mieć od firmy zajmującej się aranżacją akwariów słonowodnych w firmach itp. A więc - czy jest sens zakładać tak małe akwarium? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adikwroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2013 Odpuść sobie, momentalnie zabraknie Ci miejsca i zapragniesz większego baniaka. A i zwierząt to tam nie wsadzisz za wiele a w szczególności tych które Ci się będą podobać ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Sierpień 2013 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Tylko wiesz nawet nie myślałem by wpuszczać jakieś rybki itp. Myślałem o 2 krewetkach jakiś koral i tyle. Rybek i krewetek mam pełno w akwarium slodkowodnym. Wiecie mi chodzi o to czy w ogóle da radę by takie akwarium przetrwało minimum rok. Edytowane 1 Sierpień 2013 przez r_33 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ssj44 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Sierpień 2013 Posiadałem taki zbiornik i to chyba dłużej niz rok. I szczerze mówiąc miałem z nim mniej problemów niż z obecnym. Fakt miejsca jest mało i po jakimś czasie szybko chce się coś większego. Miałem tam małego błazenka, który zresztą pływa sobie teraz w nowym baniaku, kraba i krewetkę. Była tam Euphilia która pięknie tam rosła, grzybki i jeszcze coś tam już nie pamiętam. W pewnym momencie nawet był tam brzydal oczywiście malutki teraz jest już spory i pływa w dużym baniaku. Parametrów nigdy tam nie mierzyłem, jedya plaga jaka była to cyjano ale szybko poszło. Do filtra wsadziłem purigen i troche skałki na wierzch. Straty jedyne jakie były to krewetka wundermani. Poległa w walce z aptasią - zjadła kilka sztuk a potem sama została zjedzona nie wiem jakim cudem. Byłem zadowolony z tego małego zbiornika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Sierpień 2013 Dzięki za odpowiedź. Chyba powalczę z tym akwarium i zobaczymy czy mi się uda. Zwierzątka, wodę, skałki i piasek do akwarium będę miał z jednego pewnego źródła (po kwarantannach itp) więc liczę, że się uda. Jak tylko wystartuje akwarium pochwalę się nim tutaj na forum. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ssj44 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Sierpień 2013 Rozumiem że startujesz na żywej skale? Ja odczekałem chyba z życiem z 3 tygodnie. Tu zawsze jak coś nie tak łatwo podmienić wodę bo dużo jej nie trzeba. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adikwroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Sierpień 2013 r_33 a ja nadal pozostaje przy zdaniu abyś sobie tego aquaela odpuścił. Za szybko zabraknie Ci miejsca, a uwierz że krewetki i jakiś koral szybko Cię znudzą a paleta zwierząt i korali jest tak potężna że na prawdę zapragniesz więcej ! To jest silniejsze od człowieka ! UWIERZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ssj44 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Sierpień 2013 Co prawda to prawda... Mi tez miejsca brakowało i w sumie znowu zaczyna:) Taka jest nasza natura że zawsze nam mało. Choć znam takich którzy do kostki wracają likwidując większe zbiorniki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Sierpień 2013 Na początek do ssj44 tak oczywiście będzie żywą skala. A teraz do adikwroc - właśnie o to chodzi by chcieć więcej i mieć motywację do oszczędzania na duże akwarium;) tak samo miałem z akwariami słodkowodnymi. zaczynałem od takich typu aquael a skończyłem na kilku w tym jedno wygrało konkurs na akwarium roślinne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Sierpień 2013 A mam jeszcze jedno pytanie. Czy te 33W oświetlenia do tego zbiorniczka wystarczy??? (AQUAEL DECOLIGHT DUO MARINE 2X11W 10K i 20K + Aquael Ecolight Marine 11W 10K) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adikwroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Sierpień 2013 Do tego co tam będziesz trzymał to na pewno wystarczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Sierpień 2013 Dzięki za odpowiedź. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ssj44 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Sierpień 2013 Miałem w nim euphilię i była na samym dole i pompowała się bajecznie. Światła starczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 5 Sierpień 2013 To już przesądzone. Od września startuję z baniaczkiem. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubek1976 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Sierpień 2013 (edytowane) Trzymam kciuki. Dawaj jakieś relacje raz na jakiś czas bo i ja się przymierzam do tego baniaczka. Obecnie mam 63 litrowe słodkie (70x30x30 cm), więc trochę niskie jak na morskie. Planowałem na początku przerobić to na morskie, ale za dużo z tym roboty. Pokrywa kiepsko mi wyszła (świetlówki są zbyt blisko wody), no i dużo wody z tego odparowuje (ok 5 litrów na tydzień). A że nie mam miejsca w mieszkaniu na filtr ro/di to wodę ze sklepu będę musiał targać. No i obawiam się że po zapakowaniu dodatkowo z 6 kg skały, szafka mi po prostu rypnie. A tak mały baniaczek w małym mieszkaniu będzie się prezentował pięknie. Edytowane 6 Sierpień 2013 przez kubek1976 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
r_33 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Sierpień 2013 (edytowane) Oczywiście kubek1976 - fotorelacja będzie. Zamówiłem już purigen i phosguard do filtra i pompkę cyrkulacyjną jvp-100. Woda, skały i żyjątka we wrześniu. Edytowane 6 Sierpień 2013 przez r_33 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kubek1976 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Sierpień 2013 A nie da mocna ta pompka jvp-100 jest ? Ja do swojego planuję koralię nano 900 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ssj44 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Sierpień 2013 U mnie chodziło bez. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach