Skocz do zawartości
R.I.P

spajanie skałek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - po potężnych problemach z żywą skałą i Aptachą postanowiłem uśmiercić swoją skałę. Mam jej z 80kg - właśnie leżakuje na balkonie po wymoczeniu w słodkiej a potem w osmozie.

Moje pytanie do was - czym zespoić takie wysuszone skałki w jedną całość?? Wiem że niektórzy używają jakiejś zaprawy budowlanej // ale jakiej ??? Oczywiście chodzi aby nie puszczała nic do wody i się oczywiście nie rozleciała. Z góry dziękuję za informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcaiłbyś uzyć cementu bez konieczności moczenia w ro to musiał byś uzyć kleju na bazie cementu "Thorite" - bardzo drogi i trudno dostepny w Polsce, natomiast skoro są to i tak martwe skałki to mozesz użyć cementu portlandzkiego czystego bez dodatków - jednak wtedy musisz wymoczyć taką konstrukcję w wodzie Ro, wymieniajac ja co jakiś czas i sprawdzając ph aż osiągnie mniej niz 8,5 ponieważ cement taki jest mocno alkaliczny, poza tym zupełnie bezpieczny dla rafy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz też użyć flexa i wiertarki i połączyć wszystko rurkami PCV...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Balon - jak się nie uda to będziemy w kontakcie.

Torpedo - dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ,czy ten Ceresit CR 65 nie będzie reagował z słoną wodą ,pytam ponieważ szukam cementu portlandzkiego CEM 1 i nie moge nigdzie dostać ,może można by było zastąpić go tym Ceresitem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi