Skocz do zawartości
Expressive

Przesiadka - akwarium bardzo "Low tech"

Rekomendowane odpowiedzi

Od pewnego czasu zabieram się do założenia większego zbiornika (~160L). Niby mi się nie spieszy, jednak teraz chciałbym postawić to jak najszybciej w związku z małym remontem w pokoju w którym ma stać akwarium (chciałbym postawić już zbiornik żeby działał, a pozbyć się mniejszego który jest obecnie)
Obecnie posiadam akwarium 77L w którym znajduje się 1 p.kauderni i 1 krab c.elegans. Do tego kilka miękasów. Całość opiera się tylko na podmiankach wody i cyrkulacji, nie ma odpieniacza ani żadnej chemii.
Póki co fundusze nie pozwolą mi szaleć, zakupię akwarium z panelem i trochę żywej skały (powiedzmy na start 10kg). I tu właśnie rodzi się pytanie: czy to wystarczy? Napełnię akwarium słoną wodą, włożę te 10kg skały i to by sobie dojrzewało, dołożę cyrkulację. Po miesiacu jeśli parametry byłyby w porządku włożyłbym skałę i całe życie z obecnego akwarium. I później stoponiowo bym dokupywał sprzęt. Miałoby to sens?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Później oczywiście skałę dołożę do takiej ilości ile będzie mi pasowało, tylko chodzi mi o samo postawienie zbiornika jak najszybciej. Da radę tak jak to planuję?

Edytowane przez Expressive

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da rade ale możesz mieć ponowne dojrzewanie. I co z tego wyjdzie to nie wiadomo. W tym hobby pospiech jest niewskazany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

da radę też tak robiłem a skałę dokładałem do sumpa nie bezpośrednio  do akwarium i jedyne co wyskoczyło to wyższe no3 żadnych innych oznak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi