Skocz do zawartości
juko

Układ elektroniczny prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do elektroników,  miał bym prośbę zbudowałem sobie układ Avt 1596 ( tu link do Pdf http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT1596.pdf) i mam pytanie budowałem według opisu nie z kita, układ działa ale mam obawy o tranzystor IRF 5940 czy tam niema jakiejś diody od strony wentylatora lub czy można dać diodę aby zabezpieczyć tranzystor przed ubiciem. Drugie pytanie czy taki układ do kontroli wiatraków w lampie ma prawo bytu, czy wytrzyma z około 4 lata. Trzecie pytanie, do jakiej wartości mogę obciążyć IRF5940 np. 1A oraz czy można zastąpić IRF np. Buz 11 i co trzeba by dołożyć zmienić lub ubrać. Bardzo dziękuje za pomoc pozdrawiam Jurek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym tranzystorze możesz nie jeden ale hurtownie wentylatorów 120mm odpalić. Spokojnie :) Diodę możesz sobie odpuścić, te tranzystory posiadają już w strukturze a wentylator to nie przekaźnik.. Ja spokojnie kręcę do 4 wiatraków tranzystorkiem IRFL014 - porównaj jaki to maluch w porównaniu do tego ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym tranzystorze możesz nie jeden ale hurtownie wentylatorów 120mm odpalić. Spokojnie :) Diodę możesz sobie odpuścić, te tranzystory posiadają już w strukturze a wentylator to nie przekaźnik.. Ja spokojnie kręcę do 4 wiatraków tranzystorkiem IRFL014 - porównaj jaki to maluch w porównaniu do tego ....

dzięki Leszku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Locutus, A jak sterujesz mosfetem? bzpośrdnio z uC czy masz do tego driver.

Stosujesz do tego PWM?

Juko. Wydaje mi się, ż układ ni do końca działa tak jak opisałto autor w AVT...

Dlatgo tak wypytuje Locutusa bo wbrew pozom Wasze układy dzieli nieco wicej niż typ zastosowango tranzystora...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkąd Zbyszek Raabe nie żyje AVT to już nie to samo co kiedyś.

Ja steruję bezpośrednio z procka ( po drodze rezystorek 27R "dla zasady"). Tak samo bez różnicy czy sygnał na bramke idzie PWM  (8 bitów 1kHz) czy nie. IRFL014 wyrabia się bez problemu i bez przykrych skutków. O grzaniu się nie ma absolutnie mowy. Wentylatory 120x120 12V130mA - 4 sztuki śmigają na pewno ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi