Skocz do zawartości
buczi82

Balling by FM

Rekomendowane odpowiedzi

Posta wkleilem z sasiedniego, nie bede pisal 2x :P

Pytanko mam jedno, jak pisalem wczesniej zakupilem od kolegi FM balling salts, dzisiaj troszke przysiadlem i pocztalem co nie co i mam dylemat co do magnezu... Na ar wyczytalem ze podaje sie 3 skladniki, a ja mam jakis mix, nie znalazlem tego w erybce, bede szukal dalej, ale czy jest mozliwe ze te 3 skladniki sa w jednym pojemniku ? Zobaczcie na fotce...
Aha a w czarnym kubelku jest "Balanced magnesium" nie wiem dokladnie co z czym mieszac :/
No i na koniec jesli ktos by mogl mi pomoc ile tego lac bo szczerze sie juz pogubilem :/
Parametry widac w sygnie, na poczatek chcialbym lac kh i mg pozniej ca jak zacznie spadac... No i tam jest wszedzie podane ze trza w 5L baniakach rozrabiac, ja bym chcial to rozrobic w max 0.5L lub 1L butelce po cocacoli lub cos innego, na chwile obecna dysponuje tylko tym, pozniej kupie sobie jakies ladne pojemniczki icon_e_smile.gif
Bede b. wdzieczny icon_e_smile.gif
Dzieki wielkie...

optimag1391.jpg

Edytowane przez buczi82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

175 g MgCl2 x 6h2O + 24 g MgSo4 x 7H20.

ja uzupelniam roztworem soli bez soli do 2 litrow.

takie 2 litry podnosi mi Mg w moim baniaku o jakies 200-250 ppm-ow do wartosci 1500 i tak staram sie trzymac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sushi no wlasnie Ty masz trzy proszki do mg, a to jest jakis mix, moze to wszystko jest w tym jednym wiaderku ? Chodzi o to ze nie wiem co to jest, a nie chce bum zrobic, nie wiem czy do tego mam cos dokupic czy tylko to jedno ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FM z tego co sie orientuje produkuje to co Balling podaje, czyli chlorek magnezu i siarczan magnezu.

swojego czasu przestali produkowac siarczan i sprzedaja tylko chlorek.

cchlorek miesza sie wg ich recepty z plynem nr 1 czyli roztworem chlorku wapnia podmieniajac czesc roztworu chlorku wapnia na chlorek magnezu.

u mnie to nie bardzo dziala i dlatego stosuje oryginalna metode ballinga gdzie na magnez robi sie isobny roztwor i miesza sie siarczek i chlorek w proporcji ktora wyzej napisalem.

nic nie wiem o 3 proszku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja juz nie wiem o co biega, z chemii nie bylem asem wiec pewnie sie motam :/

A moze mi ktos napisac ile gram proszku kh wsypac do 1L wody ? Chociaz kh zaczne powoli podnosic, bo nie kumam co mam zrobic z pozostalymi proszkami ehhh Masakra

EDIT:

Wykonanie 1 roztworu to :
Wsypanie do 10 litrow wody RO 715g Calcium Chloride-Dihydrate
Wykonanie 2 roztworu to :
wsypanie do 5 litrow wody RO 995g Magnesium-Hexahydrate oraz 125g Magnesium Sulfate-Heptahydrate i 250g Mineral Salt
Wykonanie 3 roztworu to :
wsypanie do 10 litrow wody RO 815g Sodium Hydrogen Carbonate

Czyli:

1. 1L = 71.5g

2. 1L = 199g + 25g + 50g

3. 1L = 81.5g

Dobrze policzylem ? Masakra z matmy kiedys bylem as, ale chwile sie zastanawialem nad 2 roztworem, do tej pory nie jestem pewny czy jest ok :/

Edytowane przez buczi82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzymasz Mg na poziomie 1500 ?

staram sie :)

ale z reguly jest to 1450-1480 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega na sasiednim forum dal mi linka z instrukcj i jest tam napisane ze ten proszek mg jest jako jeden i nie miesza sie go z innymi...

Przed chwilka zrobilem roztwor kh, na 1.5L wody dalem 122g proszku, chyba ok, tylko nie wiem ile dozowac, obecne kh mam 6.7 po dzisiejszej podmiance a wczesniej mialem 6.1...

Po podmiance po jakis 4-5h zrobilem testy:

ph - 8

kh - 6.7

ca - 450

mg - 1320

Edytowane przez buczi82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi