Skocz do zawartości
Mystik

DIY - Dozownik Ballinga po mojemu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym Wam przedstawić swój pomysł na sterownik do pomp dozujących, a który ma być używany do suplementacji metodą Ballinga.

Nie będę się za bardzo zagłębiał w to, dlaczego postanowiłem ostatecznie spróbować wykonać samemu taki sterownik, ale z grubsza, to wpływ na to miały: ceny markowych produktów i  lobbing produktów na forach. To drugie sprawiło, że przestaje wierzyć w jakiekolwiek opinie o produktach  tam przedstawianych. Fora w tej chwili zaczynają bardziej przypominać wielkie przedsiębiorstwa, niż platformy do wymiany informacji przez zwykłych szarych akwarystów.

Opierając się tylko na danych pisanych, z gotowych dozowników, najbardziej podchodzi mi Vertex Libra Doser DC Motor. Głównie z powodu podejścia do sterowania dozownikiem. I ona stanowiła punkt wyjściowy mojego projektu.

Postanowiłem zaoszczędzić na maksa i dlatego nie budowałem czegoś od początku, a tylko modyfikowałem, to co znalazłem w swoich szpargałach.

Od razu napiszę, że jakkolwiek jest to DIY, to powiem, że nie widzę możliwości skopiowania tego rozwiązania. Oczywiście algorytmy sterowania czy pomysły jak najbardziej, ale rozwiązania sprzętowe już nie bardzo. Serce sterownika zrobiłem 3-4 lata temu i miało służyć do zupełnie innych celów.

Po przeglądzie szaf, wpadł mi w ręce niedokończony projekt komputera z laptimerem do motocykla. Motocykla nie ma, więc i komputer skończył w szafie.

Wyświetlacz graficzny, dotykowy ekran, zegar czasu rzeczywistego, pamięć zewnętrzną i złącze z wyprowadzonymi portami procesora. Czyli więcej niż potrzebowałem, żeby spróbować zrobić z tego dozownik.

Podstawa już była. W zasadzie wystarczyło tylko dokonać drobnych korekt sprzętowych (był wejścia, a nie było wyjść) i całkowicie przeprogramować procesor sterujący całością.

Pozostała tylko praca programistyczna. Cały program napisałem w AVR Studio.

Pompy zakupiłem bezpośrednio od Chińczyka na angielskim ebay-u.

W związku z wykorzystaniem tego co miałem w szafach, na dozownik wydałem około 230,00zł.

Gdybym miał budować od podstaw w oparciu o LCD 2x16 z mikro-stykami jako klawiatura, to pewnie wydałbym dodatkowo jakieś 150,00-180,00zł.

Założenia projektu:

1. Wykorzystanie istniejącego sprzętu na maksa (ekran dotykowy, grafika na wyświetlaczu)

2. Możliwość zaprogramowania pracy pompy przez określenie godzin pracy pompy , dawki dobowej oraz ilości dawek w ciągu dnia. Program miał sam wyliczać i określać godziny załączania pompy.

3.Możliwość zaprogramowania pracy pompy w oparciu o ręczne podanie godziny i dnia tygodnia załączenia pompy oraz ilość podawanego płynu.

4. Możliwość szybkiego przerzucenia punktów załączenia z programu Balling do programu Czasowego. Tak aby w razie potrzeby można było zmienić np. tylko jedną dawkę lub kilka.

5. Inne popierdułki, jak możliwość zmiany nazwy pompy, kalibracji pompy, włączanie pompy ręcznie, obsługa zegara

6. O takich oczywistościach jak poprawność pracy po zaniku i powrocie zasilania czy zapamiętywaniu ustawień w pamięci zewnętrznej nawet nie będę wspominał, bo to jest oczywiste :)

Sercem dozownika jest Atmega32, pamięć EEPROM 24C08, RTC, wyświetlacz graficzny 128x64 z ekranem dotykowym. Układ wykonawczy załączania pomp oparty jest na tranzystorach Power Mosfet IRL3803 (takie miałem). Wiem, że mógłbym załączać nimi hydrofor w piwnicy, ale nie chciało mi się latać do sklepu i szukać niskonapięciowo sterowanych tranzystorów mniejszej mocy.

Ze względu na ograniczenia istniejącej platformy sprzętowej musiałem wprowadzić pewne ograniczenia np. musiałem ograniczyć ilość dziennych dawek do 24 w trybie Balling i 24 komórek ustawień na tygodzień dla trybu Czasowego. Gdybym robił projekt od początku, to wsadziłbym inne kości pamięci :)

Całość zasilam napięciem 12V DC (na takie napięcie są pompy).

Po złożeniu wygląda tak:

dsc7324s.jpg

Na koniec napiszę, że w porównaniu np. ze sterownikiem akwarystycznym, budowa dozownika pod względem sprzętowym, to pikuś. Nadaje się do tego wszystko co ma zegar, pamięć, LCD i parę przycisków. Czyli w zasadzie każdy gotowy moduł na procesorach np. Atmega32 (tego lubię najbardziej). Odpadają wszelkie problemy z przetwornikami, częścią analogową, itp. Jest czysta technika cyfrowa, którą zdecydowanie łatwiej okiełznać.

Troszkę trzeba pogłówkować przy programowaniu. Najlepiej na samym początku starać się określić szczegółowo wymagania. Potem jest już z górki :)

Jakby co, to służę wszelką pomocą w budowie. Kod źródłowy na nic się nie przyda, ale przy algorytmach pomogę.

PS. Szerszy opis mojej amatorszczyzny znajduje się: http://www.akwarystyka-wielkopolska.pl/showthread.php?tid=1371

Tam również filmik pokazujący menu sterowania, a wkrótce filmik z testów działania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super choc w srodku troszke pajakiem zalatuje :-)

Moje 2 uwagi:

1. Do tych pompek to prosciej jest uzyc sterowania poprzez uklad scalony (ULN)

2. Po co komu wyswietlacz graficzny do pompek dozujacych? Jeszcze rozumiem jakbys robil pomiar ilosci plynu w zbiornikach i je przedstawial.

Moim zdaniem przerost formy nad trescia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad.2 - napisał że wziął taki bo miał niewykorzystany więc tu akurat nie ma do czego się czepiać  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajnie to wyszło i wygląda :) Brawo

A z ciekawości jakie pompki dozujące zamontowałeś ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompki dokładnie takie:

http://www.ebay.co.uk/itm/400441914811?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649

Mam nadzieję, że zobaczysz linka. Najtańsze chińskie pompki dozujące jakie znalazłem.

Na dniach będę testował ich powtarzalność. Pompować, pompują, bo to sprawdziłem :)

Edytowane przez Mystik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajny projekcik, ja swój dałem na nano-reef w dziale DIY

tak chciałem zapytać, po co Ci pamięć EEPROM 24C08, jak atmega32 ma 1kb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki

W następnej wersji wykorzystana jest już pamięć w Atmedze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi