Scorpion669 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2013 Witam wszystkichPółtora miesiąca temu odpaliłem moją pierwszą solniczkę poniżej zdjęcia baniak ma 320l sump 70l pompa NJ3000 Oczywiście z braku kasy start odbył się na suchej skalePoczątkowo wszystko było ok lecz przesadziłem z oświetleniem w wyniku czego moje akwa pięknie zarosło glonami.Po konsultacji z kolegami z erybki i forum powoli dochodzę do ładu.Od kilku dni w moim akwa goszczą:4 turbo1 krabParametry wody:PH 8KH 8no2 0no3 0po4 0wapń 450Sól użyta to PREISW kominie bio bale Skały posiadam około 26kg W ten weekend planuję zakup żywej skały żeby coś się już zaczęło dziać i żyć. Oczywiście z braku funduszy nie dużo tylko 2-3kg. W związku z powyższym mam prośbę do wszystkich którzy są w stanie pomóc i mają na zbyciu jakieś szczepki korali miękkich by lekko ożywić zbiornik.Oczywiście wszystkie uwagi i porady mile widzianeZ góry dziękujęPozdroZałączone miniatury Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2013 Planujesz oczywiście ustawienie skały ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scorpion669 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 12 Kwiecień 2013 Tak Jak już będę miał żywą to zrobię przemeblowanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2013 (edytowane) Półtora miesiąca od startu na suchej skale ? Myślisz że już zbiornik dojrzał na tyle że można zasiedlać życiem ? Ktoś Ci tak doradził ? 3kg żywej skały na 390 l w obiegu to nie za mało ? Pytam z czystej ciekawości Edytowane 13 Kwiecień 2013 przez mariuszduch Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2013 Pomału i do przodu,na pewno trzeba dokupić cyrkulacji.Ktoś Ci doradził te biobale do komina bo raczej się nie używa ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scorpion669 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2013 jesli chodzi o biobale to kolega mi doradził ale zastanawiam się nad wyjęciem bo mogą dużo namieszać jak się tam coś zasiedli. Półtora miesiąca od startu na suchej skale ? Myślisz że już zbiornik dojrzał na tyle że można zasiedlać życiem ? Ktoś Ci tak doradził ? 3kg żywej skały na 390 l w obiegu to nie za mało ? Pytam z czystej ciekawości Co do kolegi pytań to zamieściłem ten wątek by koledzy pomogli mi gdyż jestem laikiem co do solniczki (nigdy nie miałem z tym do czynienia) Co do życia kilka osób mówiło że powoli można zaczynać. Jeśli chodzi o skałę to może i mało ale myślałem też nad siporaxem. Mało wiem na ten temat więc bardziej proszę o podpowiedzi niż pytania bo zapewne dysponujecie większą wiedzą Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2013 Jak na mój gust to raczej wszystko dopiero przed tobą. Nic nie napisałeś czy lałeś "świeżą" wodę ,czy od kogoś z akwarium.Napisz jakiego odpieniacza używasz,czym świecisz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scorpion669 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Kwiecień 2013 więc tak: wodę zalałem świeżą sól preis, potem sucha skała światła mało bo tylko jedna aktyniczna i jedna 17000 jednak lecz teraz będę dokładał. Z początku świeciłem po 13 godzin co po 2 tyg zaowocowało pięknym wykwitem glonów, wysokim no2 oraz śladowymi ilościami amoniaku. W erybce kupiłem bakterie oraz wziąłem 60l wody z ich zbiorników, i ograniczyłem światło do 5h. Glony znikają a parametry są jak poniżej: PH 8KH 8no2 0no3 0po4 0wapń 450 po uzyskaniu tych parametrów do zbiornika trafił krab oraz ślimaki które zyją jak do tej pory bez problemów. Odpieniacz mam obecnie na kostce jednak w najbliższym czasie będzie coś większego ( z powodu braku gotówki prawdopodobnie zrobię sam jednak proszę o opinie czy pompa igiełkowa newa bp 1202 będzie wystarczająca do takiego akwa) Pozdrawaiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2013 Odpieniacz na kostce na 390 l ? trochę mało Na tej pompie odpieniacz to max 130 l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2013 (edytowane) Przepraszam za post pod postem Tutaj jest odpieniacz na takiej pompie wyprodukowany przez Sebastiana Zapewniam Cię że nie pociągnie takiego litrażu jak twój Edytowane 14 Kwiecień 2013 przez mariuszduch Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bart7891 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2013 mam do sprzedania kilka szczepek korali miekich mozesz sprawdzic czy ci odpowiadaja sa na targowisku nik bart7891.A z drugiej strony odradzam ci kupowanie skały po trochu w małych ilościach bo zbiorni bedzie ci dojrzewac cały czas i zarośnie ci glonami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scorpion669 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2013 Dzięki za podpowiedzi. Jeśli mógł byś mi jeszcze podpowiedzieć jaką pompę mogę zastosować tak żeby była w miarę przystępna cenowo. Z góry dziękuje Co do korali to zerknę jak pojadę do domu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2013 Hmm to zależy co masz na myśli "przystępna" cenowo ? Możesz poszukać na forum w używkach no i sklepy. Napisz może jaki będziesz składał odpieniacz (wymiary,rysunki) wtedy na pewno odezwą się spece od DIY i doradzą jaką pompę dobrać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enigma17 7 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2013 Półtora miesiąca od startu na suchej skale ? Myślisz że już zbiornik dojrzał na tyle że można zasiedlać życiem ? Ktoś Ci tak doradził ? 3kg żywej skały na 390 l w obiegu to nie za mało ? Pytam z czystej ciekawości A co na suchej ma dojrzewać...tak zapytam z czystej ciekawości...znam baniak na suchej, zalany, zasolony, po dwóch dniach pierwsze ryby i korale i wszystko żyje już długo, długo, kwestia wprawy... zgodzę się, że dołożenie teraz żywej może wywołać mini dojrzewanie, więc przemyśl to ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2013 A co na suchej ma dojrzewać...tak zapytam z czystej ciekawości...znam baniak na suchej, zalany, zasolony, po dwóch dniach pierwsze ryby i korale i wszystko żyje już długo, długo, kwestia wprawy... zgodzę się, że dołożenie teraz żywej może wywołać mini dojrzewanie, więc przemyśl to ... Nieznam się na suchej skale więc grzecznie pytam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2013 Trzeba bylo ta skale poukladac przed zalaniem, bo wyciaganie jej teraz i klejenie to nie najlepszy pomysl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Scorpion669 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Kwiecień 2013 Skałę zostawiam bez klejenia więc tylko przemeblowanie Co do odpieniacza jak zacznę zabawe prawdopodobnie w przyszłym tygodniu to na pewno napiszę. Skały dołożyłem tylko 1 kilo bo tylko tyle dostałem, może nie potrzebnie no ale już kupiłem więc szkoda wywalić Teraz czekamy czy będzie jakieś bum. Mam nadzieję że nic strasznego się nie wydarzy. Dzięki wszystkim za rady Jesli jeszcze jakieś uwagi macie to proszę pisać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
goral 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Czerwiec 2013 Może jakaś aktualizacja??:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach