smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2008 Witam, dziele sie z Wami moimi spostrzezeniami foto na temat wpadajacych mi w rece produktow akwarystyki morskiej i nie tylko. Tym razem padlo na slynne odpieniacze Bubble Magus ktore u nas w sumie sa rzadkoscia. Z opinii "swiatowych" wynika ze sa to bardzo dobre odpieniacze spokojnie rownajace sie z Deltec'iem. U nas opinie te sa inne ale chyba glownie za sprawa miejsca bezposredniego importu tego towaru - Chiny oraz ogolnego lobbingu sklepow na rzecz ... innych firm. Nie mam na celu walczyc ani przekonywac, przekazuje suche foto fakty i opinie co do jakosci - a tutaj... same pochwaly. Napewno wykorzystany plastik ( a raczej tworzywo sztuczne, gruba twarda plexi? ) jest jak najwyzszej jakosci, pompa to atman ( bardzo przypomina aquabee ) z wirnikiem igielkowym "nowej generacji" a la THCSkiba . Calosc stwarza wrazenie solidnej, precyzyjnej konstrukcji. Jak to w reklamie mowia skoro nie widac roznicy to po co przeplacac! A o to fotki z chwilowej rozbiorki przed wyslaniem do wlascicieli... PS. mam nadzieje ze nie lamie ta publikacja "zasad poprawnosci" na forum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Listopad 2008 dodatkowe fotki bo wiecej sie nie dalo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Listopad 2008 Po fotkach prezentacyjnych czas na testy pracy. Niestety okazalo sie iz moj dotychczasowy sump jest ZA MALY !!! Czas odpalenia odpieniacza zostal bezposrdnio powiazany z nowym sumpem Szybka wizyta u szklarza, silikon akwarystyczny i... 3 browarki - sump gotowy. Potem juz tylko testy szczelnosci i podmiana starego sumpa na nowy. Dodatkowo fotki Bubble Magus BM-105 5 min po uruchomieniu. Spostrzezenia na szybko: 1. Jest cichy !!! Balem sie ze pompa atmana bedzie glosna a ten zestaw chodzi mi ciszej niz mini flotor + napowietrzacz ( nie mam eheima silent ) 2. Babelki - miniflotor jednak robil slaba robote - teraz sa miliony malenkich babelkow - komora jest na full napowietrzona. 3. Tlumik wlotu powietrza naprawde niweluje halas zasysania - bez niego jest slabo 4. regulacja poziomu wody w komorze poprzez dluga niebieska rure - wygodne jak narazie , zobaczymy potem... To na tyle na wstepie - jutro okaze sie jak pieni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Listopad 2008 A co ma nie pienic,w kolumnie odpieniacza praktycznie mleko.Szkoda ze mam tylko panel bo bym sobie taki odpieniacz kupil. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Listopad 2008 w sumie juz pieni, minelo 1:30 godz. a ten lajdak juz cos prowadzi :-), , teraz to musze pompe glowna wymienic bo odpieniacz jest od niej cichszy :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
parman 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Maj 2009 Witam! Interesują mnie wymiary komory sumpa, (u siebie mam 30x30cm, ale z danych producenta wynika, że będzie za mało, chyba będę musiał powiększyć szerokość sumpa do 40 cm, aby wstawić ten odpieniacz). I jaki powinien być poziom wody w sumpie, aby efektywnie pracował? Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Maj 2009 38cm x 27cm to uwazam ze min. na BM105. U mnie jest 40cm x 27cm i przy szafce 70cm wys. wklada sie nie latwo :-) Ale u mnie jesze sa tam rury z powrotu. Co do wysokosci lustra wody to na poczatku mialem 30cm wysokosci wody w komorze. Teraz zrobilem 25cm i uwazam ze to minimum, ponizej 25cm pompa zaciaga powietrze robiac wirna tafli... i siorbie :-) co do BM100 - jest barziej kompaktowy ale trudniej dostac sie do pompy, przy BM105 wystarczy wypiac pompe bez wyjmowania odpieniacza. No i model 105 latwiej przerobic na a'la deltec 600 ( czyli z pompa mielaca w komorze )... PS. Na zdjeciach jest znurzenie 30cm i moj aktualny sump. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Grudzień 2009 Trochę temat odgrzebię. Planuję zakup odpieniacza Bubble-Magus BM-NAC6A. Interesują mnie opinie jeżeli ktoś go posiada lub posiadał. @Smith czy za tym, że pompa jest poza stożkiem odpieniacza kryje się jakiś większy sens poza łatwością rozbiórki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach