Skocz do zawartości
tomi

Światło w 54l

Rekomendowane odpowiedzi

czy nie bedzie za duzo 110w swiatla na 54l ?. mioalo by byc 2 x pc compakt do nano..prosze o rade.wszystko mialo by sie miescic w belce atman dr 60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ciut wiecej nad 60 litrami i jest OK. Tylko uwazaj na miekkie, poniewaz zwykle one nie lubia takiego mocnego swiatla, tak jak niektore LPSy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nio, ale zanim kupie spsy czy nie zaszkodzi to innym wczesniej mieszkancom i miekim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomi, przeczytales wiadomosc odemnie?

Zaszkodzic to nie zaszkodzi, ale grzybki jak Rhodactisy czy Actinodiscusy raczej pod polkami skalnymi umiesc, albo pod innymi koralami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na miękie to chyba za dużo ja przynajmniej tak uważam

chyba że będziesz je chował po bokach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj narazie 1x 55w 50/50 a jak dojda spsy i bardziej swiatlolubne zwierze, dodasz jeszcze jedna. W takim baniaku mialem prawie rok 2x24w t5 i nie bylo zle, nawet szczepa pecillopory miala przyrosty, jednak gdybym nadal mial ten baniak dodalbym jeszcze cos:)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok. ale sprawa ma sie tak moge wlasnie kupic lampe dr60 na 2x 55w na jednym elektronicznym stateczniku ,i pytanie czy musze miec 2 power compacty zalaczone czy moge jeden umiescic bo na elektryce to sie nie znam czyli jedno gniazdo puste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100W będzie ok, ja mam w 60pare l i 4x24W miałem grzyby ricordea i były zawsze na dole potem brakło miejsca i wskoczyły 10cm od tafli wody teraz są 2x wieksze. pozdrawiam.

gdybym miał czas dałbym jeszcze dodatkowo 2x24W.samo 2x24w to goofno, a nie swiatło. U mnie spsy z dołu nie mają takich kolorów jak te ze szczytu. a wystarczy takiego podnieść o 20cm i w dwa tygodnie wyraźnie nabiera koloru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba sie zdecyduje na 110w ,a jak wybrac powercompact jedna biala jedna niebieska czy 2 bialoniebieskie(dla mnie druga opcja pasuje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teoretycznie akwaria wyglądaj ładniej gdy jest bardziej niebiesko ale przegiąć też nie można o czym chyba doskonale wiesz :!: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi