Skocz do zawartości
Yarcio

[650L] Yarcio

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnim czasem miałem problem z niskim Mg, dzisiaj podjechałem do e-rybki i okazało się mam walnięte testy więc czas na nowe ( choć stare jeszcze ważne do lipca 2014 )

A przy okazji wizyty w sklepie zakupiłem sobie takiego ślimora - Oliva który w ciągu dwóch - trzech sekund był już zakopany i tyle go widziałem, ale udało mi się cyknąć jedną fotkę telefonem

mu6o.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I kolejny mieszkaniec mojej rafki na którego długo polowałem czyli Stenopus scutellatus. Zdjęcie słabe robione na szybko telefonem. Teraz siedzi pod skałą, ale jak się oswoi to postaram się zrobić lepsze zdjęcie.

9yxt.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzisiaj zauważyłem coś ciekawego, a mianowicie wielki różowy wieloszczet wywalił z norki mniejszego ok 5 cm ciemnoszarego wieloszczeta który błąkał się po skale. Nie zastanawiając się długo wziąłem patyk i igłę i zrobiłem coś w stylu harpuna i dziabnąłem dziada. Ten się rozerwał na pół, jedna połówka została na harpunie, a druga się schowała do małej dziurki. Cała akcja zainteresowała moje Lysmata wurdemanni która jedna z nich podbiegła do dziurki i walcząc z wieloszczetem wyrwała do z bezpiecznej kryjówki i zaczęła konsumować wieloszczeta. Nie zdążyłem nakręcić całej akcji,ale nakręciłem samą konsumpcje. Dodam tylko że pozostałe wurdemanni latają koło tej skałki jak głupie - czują pewnie padlinę.
link do filmiku:

A to efekt dzisiejszego nocnego polowania:

y4k7.jpg

Gagatki poszły do piachu - do sumpa do piachu w Refugium oczywiście :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kilka zdjęć cykniętych przez moją żonkę telefonem:

Meduza - a raczej włosy meduzy

fzjv.jpg

A teraz pora karmienia - pierwsze w kolejności wyskakują ślimory i ustawiają się w kolejce po papu

2pir.jpg

No i oczywiście jak karmienie to i od razu pojawiają się krewety które można wtedy policzyć czy żadnej nie brakuje

g43a.jpg

A tu nowy nabytek - babeczka Cryptocentrus cinctus jeszcze nie przyzwyczajona do tego szaleństwa - patrzy i dziwi się o co tu chodzi. Babeczki są dwie - parka Ziuta i Ziut

u0ry.jpg

A po kolacji czas do wyrka. Tak sypia mój, a raczej żony  Hepatus - Dori

7yab.jpg

przynajmniej nie trzeba go szukać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też kupiłem żonce hepatusa bo tak bardzo chciała mieć Dori w naszym baniaku,było wszystko oki 2 tygodnie a potem mi padł :( nie wiem dlaczego bo wcinał jak głupi jedzonko :( i przymierzam się do następnego ale boje się żeby znów nie padł :(

Edytowane przez sivczenko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może poszukaj od kogoś - odkup takiego odchowanego.

Mój już pływa jakiś rok u mnie - niezła patelnia z niego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wkrótce zmiany w baniaku - dlaczego teraz ?

Baniak nadal nie jest stabilny jak bym chciał więc lepiej zrobić to teraz niż jak już będzie wszystko OK bo takie zmiany zawsze wpływają negatywnie na baniak.

A więc pierwsza zmiana właśnie z pomocą sąsiada została wniesiona do salonu i czeka na zamianę.

Sump - większy, a w zasadzie szerszy tak żeby bez problemu wszedł większy - dużo większy odpieniacz, przy czym wykorzystując maksymalnie przestrzeń w szafce

qiee.jpg

Kolejne zmiany wkrótce czyli c.d.n.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No i jest - powstał nowy reaktorek do Fito, wszytko ładnie wyschło, wazonik wymyty i czeka tylko na zalanie fito:

4jmd.jpg

A teraz zalany stoi sobie na parapecie i wesoło bulka ( niestety jest trochę głośniejszy od poprzedniego - odgłos obijania się bąbelków o szkło ) Ale za to wygląda dużo bardziej estetyczniej niż poprzedni i mam nadzieję że żonie się spodoba.

Niestety rozrobiłem za mało solanki i muszę dorobić:

5jl8.jpg

Dzisiaj też przyszedł pocztą najważniejszy element przyszłego oświetlenia

uwm1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Trochę zakupów:

tm9b.jpg

W końcu nie będę się męczył tymi kropelkami i zastanawiał się jaki to kolor.

A niebieskie buteleczki - bo lubię niebieski he he, Przybyły razem z DUŻYM :)

A oto i DUŻY - Bubble King DeLuxe 250 internal

lh1m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może jakieś zdjęcia całości , dajesz same wycinki i nie wiadomo jak baniak wygląda.

Jak się cyrkulatory aquael sprawdzają ?  Już świecą ledy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też lubie te niebieskie buteleczki ;). Używałeś już B-balance wcześniej, ten preparat ma podobne dzialanie co zeospur2? Spur ma niesamowite działanie a jak z B-balance?

A niebieskie buteleczki - bo lubię niebieski he he, Przybyły razem z DUŻYM :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może jakieś zdjęcia całości , dajesz same wycinki i nie wiadomo jak baniak wygląda.

Jak się cyrkulatory aquael sprawdzają ?  Już świecą ledy ?

A więc po kolei, po ospie którą przyniusł Białobrody i co za tym idzie jego zgon zabrał ze sobą prawie całą obsadę. Został tylko Hepatus, Xanturum i doktorek. Leczenie i walka o ulubieńca mojej żony - Hepatusa zabrała wszystkie SPSy, zostało tylko kilka euphylii i miękkich których przy okazji powoli się pozbywam. UVka wybiła nie tylko cysty ospy, ale i wszystkie bakterie co spowodowało wzrost No3 i Po4 które powoli spadają, ale do tego czasu nie wprowadzam żadnych korali, ani ryb - zrobiłem sobie szlaban. Trafiły tylko 2 krewety i wszystko.

Co do Aquaela to dla kogoś kto miał Tunze - hmmm, ciężko się przyzwyczaić. mam już na nie kupca i zamieniam na sterowalne Tunze, na razie wspomagam się jedną Jebao 25 i dwoma Tunze ( nie sterowalne )

Co do lampy - świeci, choć obudowa jeszcze nie skończona, ale diody zabezpieczone. Co do świecenia to ..... hmmm, świeci nieźle i te bajery, blinki, wschody i zachody i woda w lato się nie grzała, ale jednak czegoś brakuje co widać i zastanawiam się, czy nie zrobić z niej hybrydy.

Też lubie te niebieskie buteleczki ;). Używałeś już B-balance wcześniej, ten preparat ma podobne dzialanie co zeospur2? Spur ma niesamowite działanie a jak z B-balance?

LukaS, do tej pory używałem tylko ZeoBack, ZeoStart3 i Coral Vitalizer. Pojawią się korale to zaczniemy dozować, na razie dwie nowe buteleczki stoją na półeczce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to pokaże swoja pustkę:

mlhb.jpg
Tymczasowo w głównym wylądowała kępka glonów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio wkurzają mnie moje pokolce ( choć są tylko dwa ). Za każdym razem jak podchodzę do akwa i nie dam im jedzenia to jak się odwracam to zostaje ochlapany wodą.

Może dlatego sprawiłem sobie cztery malutkie fridy

ydbl.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I stało się - wielki powrót do mojej ulubionej marki - TUNZE

nryb.jpg
Nie robiąc wielkiej reklamy - u mnie się po prostu sprawdzają i tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego taka pusta? nie planujesz korali i skalnej dowolnej konstrukcji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korale będą, akwarium powoli dochodzi do siebie po ospie.

Wcześniej nie ma co wkładać korali bo szkoda zwierzaków.

Skały nie będę dokładał bo jest jej tam ok 45 kilo i wystarczy. Wygląda na mało bo akwa jest wysokie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi