Skocz do zawartości
boogiee

Kolejny LED

Rekomendowane odpowiedzi

Krótko:

XTE CW 18 szt

XTE RB 18 szt

XPE B 18 szt

XPE R 6 szt

UV ??

zielone ??

na radiatorze:

A5352

http://www.hutnik.com.pl/oferta/profile-aluminiowe/ksztaltowniki/radiatory

zasilane 2x MW RS 150 24

drivery http://allegro.pl/przetwornica-driver-led-2200ma-z-plynna-regulacja-i3067214854.html

regulacja manualna - i tutaj pojawia się problem - zamiast 3 potencjometrów na kolor chciałem dać jeden wieloosiowy ale niestety nie ma potencjometrów 3x20K. Znacie jakieś rozwiązanie łączenia potencjometrów np 2 montażowych i osiowego, bądź jakieś inne rozwiązanie. Ciekawi mnie też czy dobrym pomysłem jest podłączenie amperomierzu pod każdy kolor.

lampa nad zbiornik 100x50x50 i może kiedyś większy (oczywiście jako jedna z trzech)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Korzystam z innych driverow Dareltek. Są OK

Ile tych Amperomierzy byś miał? - pomiar prądu na szynie ujemnej!Sprawdz

ileś czy możesz z jednego potencjometru sterować kilkoma driverami?

W sumie pomysł z analogowym wskazaniem prądu jest niezły. Ja jednak całość zbudowałbym w oparciu o mikrokontroler.

wskazniki wyskalowałbym w wartości PWM

Jesli chcesz w stylu retro to można użyć klasycznych potencjometrów lub impulsatora ze switchem.

Będzie wyglądało z wierzchu tak jak chcesz ale serducho będzie juz cyfrowe :-)

W kwestii zasilania mam następujące propozycje.

Główne światło zasiliłbym z tego http://allegro.pl/or...3068425896.html

Zasilacz ma 200Wat, kosztuje połowe z tego co MW i jest nieporównywalnie bardziej bezpieczny. Umiejętnie wykorzystany zapewnia większą energooszczędność ponieważ posiada dodatkowy obwód zasilacza 5V (do sterownika) i możliwośc calkowitego odłaczenia sekcji 12V.

Do kolorów dałbym coś od laptopa na 20V

Wiem, że zasilacz od Xboxa daje tylko 12V i wymusza to kombinowanie z driverami ale coś za coś.

Edytowane przez ktomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z potencjometrami to właśnie chciałem kupić 3x20K ale niestety ciężko dostępny więc będe coś próbował połączyć razem.

Co do zasilania to zasilacz jest 12 V więc podłączyłbym tylko 3-4 diody pod jeden driver,bo raczej nie będe łączył diód równolegle.

Całość zasilana będzie dwoma zasilaczami. Do sterowania będzie płytka z włącznikami ON/OFF na każdy kolor.

Co do bezpieczeństwa zasilacza to będzie schowany daleko od akwarium.

Lampa z racji tego że postawiłem na DIY będzie budowana w całości przeze mnie więc zaczynam od jednego koloru diód, jak mi wyjdzie i nie spale domu to będe dokładał kolejne wraz z wzrostem mojego doświadczenia w elektronice :-P

I koszty nie będą też na raz więc to dosyć istotne

Ma ktoś pomysł jak połączyć te potencjometry w jedną oś?

Jeżeli ktoś również wie jak się korzysta z tej synchronizacji driverów SCK to chętnie się dowiem o co chodzi nie gnębiąc producenta.

Edytowane przez boogiee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla osób które zsastanawiałyby by się ad tym co ja wcześcniej. Odpowied jest prosta : drivery łączymy szeregowo do potencjometrów i działa, jedynie prądy minimalne różnią się od siebie, co jest dodatkowym plusem. DIody wtedy zapalają się po 6 szt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

postaram się tylko zobacze czy to działa na dłuższą mete

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz tylko czekają mnie testy

a zrobione to jest tak mis.pdf

zauważyłem że jeżeli drivery mją ustawione różne prądy to kręcąc potencjometrem zapalają się zawsze pierwsze te diody które mają ustawiony większy prąd

Edytowane przez boogiee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam chetnie zlece zrobienie lampy na zbiornik o wymiarach 200cm dlugosci  70cm wysokosci i 90 szerokosci ale jest dzielone na pol czyli dwu stronne

wiec potrzebuje oswietlenie na 200x70x45cm czy ktos moze wykonac taka belke  sztuk dwie   jaki koszt i kto sie podejmie

\\

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi