boogiee 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 Krótko: XTE CW 18 szt XTE RB 18 szt XPE B 18 szt XPE R 6 szt UV ?? zielone ?? na radiatorze: A5352 http://www.hutnik.com.pl/oferta/profile-aluminiowe/ksztaltowniki/radiatory zasilane 2x MW RS 150 24 drivery http://allegro.pl/przetwornica-driver-led-2200ma-z-plynna-regulacja-i3067214854.html regulacja manualna - i tutaj pojawia się problem - zamiast 3 potencjometrów na kolor chciałem dać jeden wieloosiowy ale niestety nie ma potencjometrów 3x20K. Znacie jakieś rozwiązanie łączenia potencjometrów np 2 montażowych i osiowego, bądź jakieś inne rozwiązanie. Ciekawi mnie też czy dobrym pomysłem jest podłączenie amperomierzu pod każdy kolor. lampa nad zbiornik 100x50x50 i może kiedyś większy (oczywiście jako jedna z trzech) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomasz666 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 Może znajdziesz 3x47 lub większy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 póki co nie znalazłem nic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ktomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 (edytowane) Korzystam z innych driverow Dareltek. Są OK Ile tych Amperomierzy byś miał? - pomiar prądu na szynie ujemnej!Sprawdz ileś czy możesz z jednego potencjometru sterować kilkoma driverami? W sumie pomysł z analogowym wskazaniem prądu jest niezły. Ja jednak całość zbudowałbym w oparciu o mikrokontroler. wskazniki wyskalowałbym w wartości PWM Jesli chcesz w stylu retro to można użyć klasycznych potencjometrów lub impulsatora ze switchem. Będzie wyglądało z wierzchu tak jak chcesz ale serducho będzie juz cyfrowe :-) W kwestii zasilania mam następujące propozycje. Główne światło zasiliłbym z tego http://allegro.pl/or...3068425896.html Zasilacz ma 200Wat, kosztuje połowe z tego co MW i jest nieporównywalnie bardziej bezpieczny. Umiejętnie wykorzystany zapewnia większą energooszczędność ponieważ posiada dodatkowy obwód zasilacza 5V (do sterownika) i możliwośc calkowitego odłaczenia sekcji 12V. Do kolorów dałbym coś od laptopa na 20V Wiem, że zasilacz od Xboxa daje tylko 12V i wymusza to kombinowanie z driverami ale coś za coś. Edytowane 10 Marzec 2013 przez ktomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 (edytowane) z potencjometrami to właśnie chciałem kupić 3x20K ale niestety ciężko dostępny więc będe coś próbował połączyć razem. Co do zasilania to zasilacz jest 12 V więc podłączyłbym tylko 3-4 diody pod jeden driver,bo raczej nie będe łączył diód równolegle. Całość zasilana będzie dwoma zasilaczami. Do sterowania będzie płytka z włącznikami ON/OFF na każdy kolor. Co do bezpieczeństwa zasilacza to będzie schowany daleko od akwarium. Lampa z racji tego że postawiłem na DIY będzie budowana w całości przeze mnie więc zaczynam od jednego koloru diód, jak mi wyjdzie i nie spale domu to będe dokładał kolejne wraz z wzrostem mojego doświadczenia w elektronice :-P I koszty nie będą też na raz więc to dosyć istotne Ma ktoś pomysł jak połączyć te potencjometry w jedną oś? Jeżeli ktoś również wie jak się korzysta z tej synchronizacji driverów SCK to chętnie się dowiem o co chodzi nie gnębiąc producenta. Edytowane 11 Marzec 2013 przez boogiee Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Marzec 2013 Dla osób które zsastanawiałyby by się ad tym co ja wcześcniej. Odpowied jest prosta : drivery łączymy szeregowo do potencjometrów i działa, jedynie prądy minimalne różnią się od siebie, co jest dodatkowym plusem. DIody wtedy zapalają się po 6 szt. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ktomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Marzec 2013 Dla potomnosci umiesc jakis schemat. Skorzystaja inni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Marzec 2013 postaram się tylko zobacze czy to działa na dłuższą mete Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Marzec 2013 (edytowane) teraz tylko czekają mnie testy a zrobione to jest tak mis.pdf zauważyłem że jeżeli drivery mją ustawione różne prądy to kręcąc potencjometrem zapalają się zawsze pierwsze te diody które mają ustawiony większy prąd Edytowane 21 Marzec 2013 przez boogiee Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrben24 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Sierpień 2013 Dokończyłeś projekt i testy zakończone powodzeniem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adii-carrs 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 31 Sierpień 2013 witam chetnie zlece zrobienie lampy na zbiornik o wymiarach 200cm dlugosci 70cm wysokosci i 90 szerokosci ale jest dzielone na pol czyli dwu stronne wiec potrzebuje oswietlenie na 200x70x45cm czy ktos moze wykonac taka belke sztuk dwie jaki koszt i kto sie podejmie \\ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boogiee 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Wrzesień 2013 tak wszystko jest ok, nie mam niestety czasu na dokumentacje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach