mariusz85 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Marzec 2013 (edytowane) Witam proszę o doradzenie sumpa Edytowane 9 Marzec 2013 przez mariusz85 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Marzec 2013 a co i gdzie ma byc? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz85 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Marzec 2013 (edytowane) poprawione Edytowane 9 Marzec 2013 przez mariusz85 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Marzec 2013 To ja proponuje rysunek nr 1 i zamien pompe z odpienkiem Pamietaj ze w komorze z pompa poziomem bedziesz zalaczal dolewke W tej 8cm zrob sobie wieszaki aby sie dalo kratke rastrowa polozyc a na niej wate co jakis czas do mechanicznego oczyszczania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz85 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 (edytowane) to może tak nie wiem czy dobrze poprawiłem Edytowane 10 Marzec 2013 przez mariusz85 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 Dobrze srawdz tylko czy potrzebujesz tak szeroka komore na pompe i ten uchwyt na ware to na lewej a nie na prawej bo woda tam bedzie wplywac od dolu - to tak na szybko :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Y_N_E_K 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 Z watą tak jak smith wspomniał, tej drugiej przegrody nie będziesz też potrzebował tak szerokiej, 5 cm w zupełności Ci wystarczy. Szybę "podwieszoną" daj niższą, tak żeby w przypadku zapchania się waty, poziom w komorze z odpieniaczem nie urósł zbyt duży, bo zacznie Ci przelewać. To też tak na szybko. Oczywiście pamiętaj o przeliczeniu czy sump jest w stanie przyjąć wodę w przypadku braku prądu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz85 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 (edytowane) szybę opuścułem mam zamiar zrobić spływ wrazie czego do kanalizacj a z tą drugą przegrodą jak ją zmniejszę to zostanie więcej mniejsca na pompę o to chodzi Edytowane 10 Marzec 2013 przez mariusz85 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 Narysowalem ci: ( niestety nasze forum ma zwalony upload dla Safari wiec wyladowalo na picasa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz85 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 (edytowane) Dzięki bardzo ten otwór 20mm na górze to przelew do kanalizacji żeby mnie nie zalało wrazi czego sump będzie do zbiornika 400l chciałem włożyć do niego jeszcze 10l. siporexu Tak myślałem nad pompą NJ 4500 do obiegu będzie wystarczająca Edytowane 10 Marzec 2013 przez mariusz85 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 (edytowane) To od razu zrob ten przelot na rure 32mm ( ja mam taki ). Najlepiej przelot AM bo jest maly u maly otwor. 20'ka nie odbierze ci wody. Przy okazji zrob sobie alarm jakis z SMSem - kiedys tez mi tym otworem wylewalo z sumpa do kanalizy i ... zasolenie spadlo do 1,08 :-) Bo dolewka stale dolewala i sie rozcienczala solanka w akwa. Jak chcesz NJ4500 to zrob ta komore pod pompe o 4-5cm szersza niz pompa i bedzie OK Edytowane 10 Marzec 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz85 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 Może zrobię wyższy sump z 45cm na 55cm myślę że nie zaszkodzi wyższy a swiporax będzie można włoży do pierwszej komory czy jest potrzebna dodatkowa komora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 nie ma znaczenia gdzie. pamietaj abys nie zrobil za wysokiego bo bedzie ciezko wyciagac sprzet do mycia Oblicz lepiej pojemnosc wody jaka ci spadnie kiedy wylaczysz obieg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz85 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 (edytowane) Akwarium ma wymiar 110x68x60 To się liczy do zanurzenia powrotu w akwarium dokąd zaciągnie wodę Sump pomieści dodatkowo 70l a z akwarium zleci 60l mam nadzieję że dobrze policzyłem Edytowane 10 Marzec 2013 przez mariusz85 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 oblicz pojemnosc komina + pojemnosc tego co sie spietrzy na tafli czyli mozesz przyjac 110x68x3 jak to dodasz to masz ile wody moze ci spasc do sumpa ( + 3 litry na rury ) a w sumpie liczysz objetosc wolnej przestrzeni np. dla przestrzeni 75x18(bo 25cm bedzie wody a otwor masz na 3cm)xszerokosc sumpa porownaj, daj zapas i gotowe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz85 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 (edytowane) Wyszło 15l. zapasu będzie dobrze Na spływ założyć sitko czy coś innego http://erybka.pl/pro...ływu-32-mm.html Na powrocie z akwarium założyć loc-line pojedyncze czy lepiej podwójne Edytowane 10 Marzec 2013 przez mariusz85 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 rure zaloz bedzie tanio i prosto :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz85 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Marzec 2013 będzie na pewno najtaniej coś gdzie czytałem że na powrocie jakieś dziurki wiercą ale za bardzo nie wiem w którym miejscu. Nie masz może wody z podmianki do oddania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach