Skocz do zawartości
jogi_18

Ukwiał Quadri - wkręcenie w pompę

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam mały problem, w nocy mów wielki czerwony quadri wybrał się na spacer po zbiorniku i nad ranem wkręcił się w cyrkulację, stracił 1/3 kapelusza i siedzi teraz w kącie akwarium.

Mogę mu jakoś pomóc czy zostawić go w spokoju?

Zależy mi na tym ślicznym zwierzaku bardzo i nie chciałbym go stracić.

Mogę mu jakoś pomoc, miał ktoś taki przypadek? co robić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaw go.. Jeżeli ma cała stopę to powinien wyjść z tego.. Mój po wkręceniu w pompę schował się w ciemną dziurę na półtora miesiąca i dochodził do siebie.. Mam nadzieję że zrobiłeś od razu dużą podmianę wody..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podmiany nie robiłem aby go nie stresować dodatkowo ale zapakowałem litr węgla do sumpa więc chyba powinno usunąć wszystkie toksyny z wody czy może się mylę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój dwa tygodnie temu tez sie wkręcił w pompę i myślałem że go stracę bo uszkodził też stopę - wystawała z niej jakby biała wata. Ale ukwiał się zabliźnił i nadal żyje. Zostaw go w spokoju i nie stresuj - powinno być dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak myślałem wędrówka była spowodowana chęcią podziału i w nocy mimo wcześniejszego wkręcenia w cyrkulacje ukwiał się podzielił. Mało tego jeden z ukwiałów powstałych po podzialle znowu wlazł w cyrkulacje i wymagał mojej interwencji. Obecnie oba siedzą w skale i nieśmiało wystawiają polipy do światła :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi