Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

zmierz jeszcze nachylenie - ile masz mV w buforze innym niż 7. W te 0mV to aż trudno uwierzyć ale ok ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sam byłem zdziwiony ale inny egzemplarz pokazał tak samo (różnica może 5mV). i to za pierwszym i drugim stopniem (w sumie oba maja wzmocnienie =1)

Teraz niestety sondę ma kolega więc nie się pomęczy analizując testy kropelkowe.

Sprawdzę ją jak tylko będzie u mnie..

Ale zobacz, że po kalibracji płyny pokazują te same wartości które były wpisane w jej trakcie.

Byłoby tak gdyby coś było uszkodzone?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i o te 5mV chodzi - elektroda zespolona to nie jest instrument idealny, dlatego te 5mV wygląda 100x (czytaj mniej podejrzanie) lepiej niż zero jak w przypadku teoretycznym.

Układ pomiarowy może być podatny na zakłócenia lub jakieś potencjały które będą wprowadzały przesunięcie do wyniku pomiaru. W buforach będzie ok, a w akwarium kiszka. Tu naprawde sporo zależy od projektu całej elektroniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli elektrodę kalibruje w buforach 7 i 9 i w nich po kalibracji pokazuje prawidłowe wartości to nie ma bata, żeby 8 PH nie było 8. tak samo zachowuje sie na dwóch sterownikach. zawsze wyniki są stabilne i powtarzalne.

Inaczej układ jest mocno nieliniowy. I nie ma tu znaczenia nachylenie bo wg danych producenta sonda w zakresie pracy jest elementem liniowym

Rysunek znalazłem w necie po wpisaniu symbolu sondy. Pewnie niekoniecznie jest od niej ale daje obraz tego z czym mam do czynienia.

post-3321-0-95909700-1365195103_thumb.jpg

trochę się nalutowałem wzmacniaczy i nie spotkałem jeszcze tak nieliniowego elementu, który mógł być powodem moich problemów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i się wyjaśniło...

Kolega zrobił test kropelkowy na buforze 9,18 PH.

Wynik. PH około 8,5....

Co jest nie tak?

Bufor czy test?

Jak widać pomiar PH jest naprawdę upierdliwy.... czasami myślę, że Wam akwarystom lepiej by się żyło w błogiej niewiedzy :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

W międzyczasie wszedłem w posiadanie sondy ERH-AQ1 (taka sama jak poprzednia) która zachowuje się dość dziwnie.

Otóż, zanurzona w wodzie kranowej na złączu bnc ma napięcie 0.3V. Sprawdzałem to na kilku miernikach aby wykluczyć ew. błędy.

Mierzyłem także przez wtórnik na wzmacniaczu operacyjnym.

Napięcie w zasadzie to samo niezależnie od metody pomiaru...i od tego w czym jest zanurzona.

Sonda była używana i dotarła do mnie mokra (w oryginalnym opakowaniu).

Nie zauważyłem pęknięć ani innych uszkodzeń. Płynu w środku jest pod sam korek.

Czy ewentualna wymiana płynu uzdrowi urządzenie?

pozdrawaim

Edytowane przez ktomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W szufladzie leżą nieużywane wyświetlacze z innego mojego projektu.

Oparte na atmedze 8, musiałem tylko dodać odbiornik RS485.

Niewielka zmiana kodu i teraz wyświetlam na nich najważniejsze parametry zbiornika.

Namawiam kolegów, którym robiłem swój sterownik aby wbudowali go w pokrywę akwarium.

co 5 sekund zmiana wyświetlanego parametru:

czas - Temperatura z czujnika nr 1 - Temperatura z czujnika nr 2 - wartość PH,

Na YT wszystko widać.

http://www.youtube.com/watch?v=4teNkOUanCA&feature=youtu.be

Ewidentnie brakuje trzeciej ręki do trzymania aparatu :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Testuję ten sterownik od paru tygodni i już mimo nieskończonej wersji jestem bardzo zadowolony z możliwości jakie oferuje. Na chwilę obecną zdalnie poprzez PC mogę sterować oświetleniem, sondą pH, grzałką, chłodzeniem wiatrakami poprzez PWM (w przyszłości podepnę pod PWM ledy). Nie długo dojdzie jeszcze automatyczna dolewka, sterowanie pompami Tunze, licznik włączonych świetlówek, pomysłów jest wiele tylko czasu mało :D

Myślimy o wyciągnięciu wyświetlacza na zewnątrz, by zmniejszyć wymiary samego "steraka" zastanawiam się też czy poprzez jakąś sondę by nie mierzyć zasolenia, bo pływak to upierdliwy i mało dokładny jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterak będzie mniejszy bez wyjmowania wyświetlacza. To kwestia samej obudowy. Obecnie korzystam z gotowych i dlatego jest taki "duży". Oczywiście od początku istnienia projektu jest możliwość podłączenia dowolnej ilości dodatkowych wyświetlaczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powoli, w domowym zaciszu powstaje kolejny moduł do steraka.

Choć układ działa to pajęczyna uniemożliwia zrobienie zdjęcia :-)

w zastepstwie screen z aplikacji do zarządzania modułem z poziomu PC.

post-3321-0-87566900-1367930249_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Chciałbym aby mój sterownik natywnie obsługiwał sieć ale niestety w tym budżecie i przy obecnych załozęniach jest to niemożliwe.

Dlatego szukam innych rozwiązań komunikacyjnych.

Może ktoś zechciałby wypowiedzieć się na temat następujących dwóch rzeczy:

• powiadamianie SMS
  • integracja z automatyką budynkową.

Czy w sterownikach akwarystycznych te rzeczy są potrzebne?

Jeśli chodzi o powiadamienie SMS to stosując dostępne na rynku gotowe moduły w cenie zaczynającej się od 300 zł musimy się liczyć z kosztami dalszego utrzymania. Choć na pewno w przypadku niektórych systemów/zbiorników jest to konieczne.

Inteligentne budynki powstają coraz częściej dlatego sądzę, że możliwość sterowania np oświetleniem akwarium z poziomu obiektu jakim jest dom może być interesująca. Tym bardziej, że jest to jeden z tańszych bajerów w takim sterowniku. Zastanawiam się tylko czym oprócz światła można by sterować...

Ciekawie też prezentuje się możliwość prezentowania parametrów zbiornika w jednym systemie sterującym budynkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś wspomniałeś, a ja byłbym bardziej zainteresowany zewnętrzym modułem pomiarowo wykonawczym do Raspberry Pi (ewentualny wyświetlacz ale niekoniecznie). Pomiar temperatury, pH, Redox i ich utrzymanie na zadanych poziomach poprzez sterowanie grzałką (lub dwiema) zaworem CO2 oraz pompą napowietrzania. Do tego kilka kanałów starownaych timerem na oświetlenie główne, pompę filtra, automatyczną zmianę wody itd, oraz ze dwa kanały PWM. Zarządzanie przez sieć z poziomu PC. Czy jest szansa na taki lub podobny projekt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety BT lub WiFi podniesie a nie obniży koszt urządzenia ponieważ jest znacznie droższe do wyświetlacza.

BT nie wiele, ale Wifi już mocniej podniesie koszt budowy

W dziale DIY pokazuje sie projekty wykonane DIY a nie daje wszystko na tacy.

To nie baza darmowych planów.

Dla mnie dział DIY to zrób to sam, i myślę że warto się dzielić swoimi projektami bo może tak szybko nie umrą, poza tym nie jesteśmy ludźmi nieomylnymi, jak masz plany to nie którzy skorygują cię natychmiast, i można błędy poprawić jeszcze w fazie projektu.

To że urządzenie u ciebie działa to nie znaczy że będzie wszędzie działać. Jak będzie tego używać kilkadziesiąt osób i nie będzie problemu, to wtedy możesz odpowiedzieć że działa.

co do przetwornika 16 bit, czym mierzysz ?, widziałem już to pytanie ale nie doczytałem odpowiedzi

Edytowane przez Pawell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pawell

koledzy używają sond z hydrometu

@esylwek

obecnie uruchamiam nowy sterownik z całkowicie nowym softem.

zrezygnowałem z pomiarów analogowych. została tylko temperatura.

wolne miejsce w procku zajmują rozbudowane procedury obsługi PWM i niezliczona ilość przeróżnych timerów oraz dolewka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w trakcie realizacji sterownik oparty o Arduino Uno (Nano), RTC1307, wyświetlacz LCD 4x20 (I2C), menu 3 przyciskowe, listwa zasilająca 240V z SSR 240V 20A.

1. Pomiar temperatury: DS18B20 (OneWire)

2. Pomiar pH              : Analogowy moduł pomiarowy z sondą kwasową

3. Pomiar przepływu   : przepływomierz z czujnikiem Halla (0-60l/min, 450imp/l)
                                    (kontrola stopnia zanieczyszczenia filtra - alarm wzywający do oczyszczenia)

4. Pomiar Redox (planowany)

5. Pomiar EC (planowany)

Sterowanie:

1. Grzałki (utrzymanie temperatury zadanej)

2. Pompy filtrów

3. Chłodzenie (wiatraki lub chłodziarka)

4. Dozowanie CO2 (elektrozawór)

5. Napowietrzanie

6. Sterownie oświetleniem: moduł RGB LED (3 x 1,5A))
    (symulacja świtu i zmierzchu oraz światła księżyca)

7. karmienie

automatyczna podmiana wody (sump lub filtry kubełkowe)

8. Czujniki poziomu "min" i "max"  (pływaki bądz optyczne)

9. Sterowanie elektrozaworem RO (dolewka)

10. Sterowanie pompą "wody brudnej"

Na razie na stole leży to co na zdjęciach, obudowa tymczasowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi