Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Elementy kupuje w nieduzych ilosciach na allegro. Czesto u wielu dostawcow. Biorac pod uwage koszty wysylki urzadzenie mozna zlozyc za 250 zl. Pewnie mozna jeszcze taniej. Licze bez dodatkowych modulow. Te podnosza cene o jakies 80 zl. Robocizny i softu nie wyceniam.

Dodatkowo slowo na temar zdjecia. Widac na nim stopien mocy do laczenia np wentylatorw i innych mocniejszych urzadzen sterownych pwm.

post-3321-0-22332300-1363343662_thumb.jpg

Edytowane przez ktomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Do napisania został ostatni element softu - pomiar PH.

W poprzednim urządzeniu korzystałem ze wzoru

wskazanie_PH=A+B* napięcie_sondy

Teraz wykonałem symulacje w Excelu i dochodzę do wniosku, że stosując powyższy wzór należałoby wykonać kilka iteracji za każdym razem przybliżając się do właściwego wyniku, czyli wartości A i B.

Jeśli współczynnik A ustaliłbym w buforze 4 a następnie w buforze 8 ustaliłbym B (jeśli kolejność zła to proszę od razu pisać)to wartość A po tej operacji byłaby przekłamana.

Teraz musiałbym całość powtórzyć. I to im bardziej dokładne wskazanie chciałbym uzyskać tym więcej iteracji.

Chętnie wysłucham waszych opinii.

A tak przy okazji to zrzut ekranu aplikacji do zarządzania z poziomu PC.

Oczywiście wiele jest jeszcze do zrobienia...

post-3321-0-31762100-1363702079_thumb.jpg

Edytowane przez ktomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz dwa punkty, to dlaczego nie robić regresji liniowej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Punkty kalibracyjne założyłeś złe i stąd problem. Każda elektroda zespolona pH  ma punkt zerowy w pH7 - gdzie wartość napięcia powinna wynosić 0 (+/-30mV) co możesz wykorzystać jako pierwszy punkt kalibracji i przy okazji źródło informacji o stanie elektrody, - przede wszystkim musisz znać to napięcie.

Kolejna ważna cecha to nachylenie które zmienia się o w przybliżeniu 59mV na stopień pH. Ponieważ pracujesz w odczynach zasadowych (morska woda) jako drugi punkt kalibracyjny traktujesz napięcie na elektrodzie w pH9. Dalej to już bardzo prosta prosta matematyka, dzięki której obliczysz mierzone pH na podstawie napięcia na elektrodzie w nieznanym roztworze.

Roztwory kalibracyjne powinny mieć zbliżoną temperaturę do mierzonej próbki - odchyłiki +/-5*C nie robią różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi. Z tymi buforami to pisalem z pamieci. Dokladnie dysponuje 4, 7, 10ph.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Udało mi się zmęczyć pomiar PH w moim sterowniku.

Jeśli ktoś będzie w przyszłości budował podobne urządzenie to niech nie powiela bezmyślnie tego co piszą po forach.

Trzeba najpierw wykonać pomiary w buforach a następnie w oparciu o ich wyniki liczyć współczynniki A i B.

Sporo czasu zmarnowałem bo próbowałem robić to tak jak przeczytałem na wielu mądrych forach...czyli po pierwszym pomiarze (np 7 ph) liczyć stałą wartość B a następnie po pomiarze w (np) ph9 liczyć współczynnik nachylenia A. (PH=A*napięcie+B)

To był błąd.

Najpierw same pomiary. Później, jak pisał Loccutus, reszta jest zupełnie banalna.

PS.

Zauważyłem ze obwody analogowe przeznaczone do pracy z sondami PH mogą służyć także do podłączenia sond REDOX (widziałem takie coś w profiluxie)

Ktoś może coś więcej w temacie dodać?

Pozdrawiam

Edytowane przez ktomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do pomiaru redox możesz wykorzystać sam wtórnik a wyjście dać bezpośrednio na A/D - elektroda redox generuje napięcie w mV w uproszczeniu mówiąc 1:1 Wystarczy w sumie podpiąć elektrodę prosto do milivoltomierza i będziesz miał wynik.

co do pH - jak pisałem - nachylenie i punkt zerowy trzeba znaleźć posiłkując się buforami 7 i innym - reszta to tylko matematyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Kiedyś zrobiłem taki modulik na szynę i2c z przetwornikiem PCF 8591 (8bitów) do pomiaru PH.

Chciałbym to wykorzystać. Zastanawiam się tylko czy 8 bitów da radę...

Nie mam  pojęcia jaka dokładność jest wymagana w tego typu pomiarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.
Widzę, że wiedza z zakresu pomiaru REDOX tania nie jest. Pewnie dlatego jest tyle odpowiedzi :-)
Wracając do tematu mojego sterownika właśnie ukończyłem budowę czujnika temp.

Najpierw DS1B20 został dolutowany do przewodu (używam mikrofonowego ze względu na drubość, miękkość oraz materiał z jakiego jest wykonany). Całosć zabezpieczona klejem na gorąco.

post-3321-0-05982700-1365002063_thumb.jpg

następnie nałożyłem termokurcza i dmuchnąłem ciepłym powietrzem. Dzięki temu nadmiar kleju sam wypłynął dokładnie wypełniając wszystkie szczeliny.

post-3321-0-54747200-1365002236_thumb.jpg

Oczywiście włożenie tego do szklanej rurki nie załatwia sprawy poniważ szkło styka sie z czujnikiem małą powierzchnią. Całe ciepło ze szkła ogrzewa czujnik poprzez powietrze dlatego zastosowałem niewielką ilośc pasty termoprzewodzącej.

post-3321-0-99821300-1365002439_thumb.jpg

najtrudniej jest włożyć to do środka nie brudząc probówki :-)

Na kablu umieściłem jeszcze dystans z czarnej taśmy klejącej.

wylot uszczelniłem silikonem 'wędkarskim' i nałożyłem przeźroczysty termokurcz.

post-3321-0-22697800-1365002581_thumb.jpg

Jak to będzie się spisywało? Nie ma pojęcia.

Dzisiaj dopiero kolega wsadzo to do swojego zbiornika...

Może ktoś z Was ma ciekawy patent na czujnik temperatury?

pozdarwiam

Edytowane przez ktomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DSa zapakuj w rurkę z inoxu o średnicy odrobinę większej niż sam czujnik z przewodem. Rurkę zaklej z jednej strony jakąś taśmą klejącą, ustaw pionowo, zalej poxipolem (może być też Epidian 5)  i wciśnij przewód z DSem tak żeby nadmiar szczeliwa delikatnie wyszedł górą i uszczelnił połączenie. Odstaw pionowo w jakimś stojaku. Po zastygnięciu kleju odklejasz taśmę, polerujesz stal i jest lalunia.

Redox - napisałem - sam wtórnik wystarczy między procesorem a elektrodą. Żadnej kalibracji nie trzeba - elektroda generuje napięcie w mV do odczytania 1:1 i tyle - 10x prościej niż z pH.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

INOX przerabiałem, zrobiłem 'piękny' czujnik, na który zjeżył się mój kolega i stwierdził ze nie wsadzi tego do słonej wody.

Tyle w temacie INOX :-)

post-3321-0-69441500-1365016884_thumb.jpg

Lccutus, chodziło mi o rozdzielczość? Myślisz że 8 bitów wystarczy?

Edytowane przez ktomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kolega ma jakieś fobie z braku wiedzy/praktyki no to już nikt nie poradzi :)

8 bitów da Ci możliwość odwzorowania 256 poziomów napięcia. Zobacz w jakim zakresie i z jaką rozdzielczością pracują mierniki Redox :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W trakcie pomiaru PH (sonda ERH-AQ1) otrzymujemy wartości które nie przekładają sie na wyniki testów kropelkowych.

Po kalibracji w buforach 7 i 9,2 sonda działa OK

Rozumiem przez to że przekładanie jej miedzy tymi dwoma buforami daje zawsze takie same, dobre wyniki.

I teraz zaczyna się problem bo w słonym akwarium pokazuje 8,7 i więcej a testy kropelkowe pokazują mniej o 0,4.

Komu wierzyć?

Niestety mam za małą ilość buforów żeby poświęcić ją na testy kropelkowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

temperatura buforów w trakcie kalibracji powinna być zbliżona do temperatury wody którą będziesz mirzył.

kolejna sprawa to jakość buforów - wystarczy raz wsadzić do zbiornika z buforem elektrodę nieumytą i niewytartą po poprzednim buforze i już masz o kilka setek większy błąd pomiaru.

trzecia sprawa to jakość miernika - z czego i jak zbudowany, jaką ma impedancję wejściową - to wszystko wpływa na błędy pomiaru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wejściowy układ analogowy zbudowany na TL074 (schemat popularny, krąży po sieci, wszyscy z niego korzystają :-) ).

Zmieniłem tylko wzmocnienie w ostatnim stopniu żeby lepiej dopasować do ASD1110. Tak samo ze składową stałą.

Pomiary są stabilne i powtarzalne w zasadzie do setnej części PH. Sonda w buforze 7 PH daje w zasadzie 0mV.

Moim typem jest test kropelkowy, jego dokładność.

Podczas testów przekładałem sondę z jednego buforu do drugiego najpierw wycierając z poprzedniego, czysta woda, szmatka i dopiero kolejny bufor. Nie mam laboratorium w domu wiec ma nadzieję ze środki które powziąłem wystarczyły do tego żeby nie zanieczyścić buforów..

Oczywiście pamiętam o temperaturach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmierz napięcia jakie generuje elektroda w buforach 7 i 9 względem masy układu - pomiaru dokonaj zaraz za pierwszym stopniem wzmacniacza ( za wtórnikiem). To da pojęcie o stanie elektrody.

elektrodę po zanurzeniu w buforze należy dwukrotnie opłukać wodą RO i osuszyć - ale  nie wycierać tylko osuszyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0mV w buforze 7 oczywiście zmierzone było tak jak piszesz...

elektroda jest chyba OK.

Płyn który jest w środku elektrody z czasem z niej ucieka czy miesza się z wodą w której elektroda jest zanurzona?

Płynu jest pod sam korek.

Zaznaczam, że po kalibraacji sonda pokazuje te same wartosci buforów w jakich była kalibrowana.

Jeśli te dwa punkty łączy linia prosta (nie wiem jaki element mógłby być nieliniowy w torze analogowym) to wszystko wskazuje ze winne są kropelki.

Takie jest moje przeczucie...niestety tylko przeczucie.

Wydaje mi się, że najlepiej sprawdzić bufory kropelkami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi