ktomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Marzec 2013 Witam. Choć sam nie jestem akwarystą to dla kolegi z tego forum wykonałem sterownik. Urządzenie oparte o Atmegi (16/32 i 2 x 8) Soft napisany w Bascomie i Delphi Sterak steruje pracą grzałki, ma 7 wyjść ogólnego przeznaczenia załączanych przez Timery. 3 wyjścia PWM z zachodami, i bez (nazywam to pracą w trybie statycznym) każde ustawiane osobno. Pomiar PH na 16 bitach. Sterak jest tak pomyślany, ze działa samodzielnie ale jego możliwości rozszerza soft na PC. Nie tylko pozwala wyświetlić i zmienić każdy jego parametr ale także może przejąc sterowanie praca wyjść PWM. Przerwa na karmienie, dodatkowy czujnik poziomu wody...jak w innych sterownikach. Tak wyglądał jeszcze nieuruchomiony. http://www.fotosik.p...k/album/1387896 Zdjęcia razem z gotowymi listwami zasilającymi http://www.fotosik.p...k/album/1389500 Sterak jest wyposażony w magistralę RS485 która łączy dodatkowe moduły. Są to moduł sterujący (dodatkowe 8 wyjść przekaźnikowych i 3 PWMy) oraz moduł Wyświetlacza LED. Wyświetlacz LED może pokazywać dowolny parametr (na razie wybrałem, że będzie to czas, kanały pwm, temperatura i PH) Do łączenia modułów używam standardowych kabli USB. Jak to widać na zdjęciach przekaźniki znajdują się w listwach zasilających do których podłącza się także czujnik temp. Całość jest jak wymyślona, że odłączenie głównego kabla sygnałowego miedzy listwą a Sterakiem powoduje alarm. Na koniec kilka słów o module zdalnym. Odbiera on dane czasowe (na zdjęciach bez wgranego softu) i inne parametry przez RS485 Może być wyposażony w autonomiczny program sterujący np pracą falowników, oświetlenia. W związku z tym, iż otrzymuje sygnał czasu ze steraka to jego praca odbywa się pod ustalone dyktando. Po wymianie kości może nawet obsłużyć 6 kanałów PWM. Posiada 3 przyciski więc może działać autonomicznie jako np sterownik oświetlenia. A może tym oświetleniem sterować w oparciu o sygnały ze steraka. Opcji jest wiele. Świetnie nadaje się jako rozszerzenie do Raspberry Pi, wtedy jego możliwości są naprawdę duże. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Marzec 2013 Fajny. A jak rozwiązałeś sprawę zegara czasu rzeczywistego? Nie widzę też kwarca do procka, korzystasz z wewnętrznego? Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ktomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Marzec 2013 atmega śmiga na wewnętrznym rezonatorze RC. przy 8MHz nie ma żadnych problemów z transmisją Zegar jest na PCFie z podtrzymaniem bateryjnym. na zdjęciu chyba nie ma baterii. (dokładnie to akumulatorki AAA ładowane podczas zasilania z sieci) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ktomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2013 Podczas budowy sterownika przećwiczyłem kilka obudów i rozłożenia przycisków. Tak wygląda gotowe urzadzenie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNCRob 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2013 Ja nie rozumiem. To reklama czy dział DIY? Bo w projektach DIY daje sie plany i rozpiske co gdzie podłączyć a nie reklamuje produkty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2013 Chlopak zrobil ciekawy sterownik, ktory jest jakas alternatywa i jest z tego dumny to co sie czepiasz ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2013 bardzo ładny - będziesz sprzedawał komercyjnie całość, części czy może podzielisz się ze wszystkimi. Obudowy możesz przecież zrobić samemu (wystarczy firma co ma gientarkę i laser - ciachasz z nierdzewki, dajesz na proszkowe lakierowanie i masz piękny produkt). Frony i tył z tworzywa, naklejka drukowana na solwencie na przód i normalnie lalunia - a nie w tych brzydkich obudowach. @CNCRob - jak nie rozumiesz to poprostu zapytaj a nie śmieć koledze wątku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2013 (edytowane) W dziale DIY pokazuje sie projekty wykonane DIY a nie daje wszystko na tacy. To nie baza darmowych planów. Co do projektu... naprawdę fajny - gratuluje. Mam tylko 2 sugestie. 1. Zastap ta go...a listwe listwa lepsza jakosciowo - naprawde warto i latwiej Polecam te: http://www.conrad.pl/Warsztatowa-listwa-zasilająca-5-gniazd-z-wyłącznikiem.htm?websale7=conradπ=622729&ci=SHOP_AREA_17267_0809012 Masz separowane gniazda i tylko sie podpinasz. Podobne stosuje profilux. 2. Czujnik temp lepiej zalewac zywica w szklanych malych fiolkach niz w metalowych ( z czego by nie bylo ) Edytowane 8 Marzec 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ktomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2013 @CNCRob co musi spełniać post zeby mógł być tutaj napisany? @Sushi dziękuję :-) @dominik kolega u którego zamowielm plytki wykonał mi zamiast jednej - cztery. mimo drobnych błędów zdecydowalem sie na budowe trzech sztuk. pierwsze egzemlarze to poligon do sprawdzenia jak w tak małym obiekcie jakim jest akwarium sprawdzi się RS485 Jeśli pomysł wypali i dopracuję soft to planuje upublicznienie schematów i oprogramowania (oprócz źródeł, tylko skompilowane gotowce) na razie jest co jest. @smithpl koledzy akwarysci z którymi konsultowałem projekt wskazywali mi ze wazna jest cena. moje doswiadczenia w tym temacie są podobne. wszyscy liczą sie co do grosza. taka listwa z conrada jest droga choć wygląda naprawdę zajefajnie :-) ale za cenę tej listwy mam 14 "zwykłych" Podczas pracy nad tym projektem rozważałem bardzo wiele pomysłów. jednym z nich był pomysł steraka w wersji soft nieduża czarna skrzyneczka bez wyświetlacza i przycisków tylko z mikrokontrolerem. cała reszta napisana na PC. Możliwości takiej konfiguracji sa nieporównywalne do mikrokontrolera. Problemem jest tylko to ze PC musi chodzić cały czas. Wtedy "odkryłem" raspberry pi który nadaje się do budowy takiego super systemu. Przy okazjii jestem ciekaw Waszych opinii dotyczących budowy właśnie takiego systemu opartego na zewnętrznym komputerze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2013 Wtedy "odkryłem" raspberry pi który nadaje się do budowy takiego super systemu. Czy aby rassberry pi, to nie będzie trochę przerost formy nad treścią. Będzie można fajnie tego użyć do wizualizacji i sterowania, ale całą elektronikę do sterowania, to trzeba by dobudować. Ale dlaczego nie Jestem ciekaw dalszego rozwoju. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Marzec 2013 powiem szczerze, dla mnie idealem bylby sterownik bez jakiegokolwiek wyswietlacza i przyciskow. wszystko sterowane z poziomu PC przez wifi lub BT. raz robie ustawienia, eksportuje do kontrolera i mam z glowy. zmiany parametrow takze w oparciu o raport lub plik z historia sciagany w momencie laczenia PC-ta z urzadzeniem. rzadko otwieram szafke z profiluxem a wiekszosc ustawien robie z poziomu wlasnie PC-ta. idealem byla by jeszce lacznosc bezprzewodowa tak steruje lampa i jest to super sprawa. pewnie obnizylo by to tez koszt urzadenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morswin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Marzec 2013 Niestety BT lub WiFi podniesie a nie obniży koszt urządzenia ponieważ jest znacznie droższe do wyświetlacza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Marzec 2013 nie mam pojecia ile kosztuja elementy wiec ile kosztuje wyswietlacz z podstawa, podstawa pod guziki i guziki + do tego obudowa dedykowana pod wyswietlacz i guziki a ile kosztuje przyzwoite czarne pudelko na obudowe ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ktomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 10 Marzec 2013 @morswin doskonale wiesz, że użycie WiFi to dużo pracy przede wszystkim z kodem... tak się jakoś utarło, że koszt urządzenia to tylko sprzęt. a czas poświęcony na tworzenie aplikacji jest czymś oczywistym, niec nie kosztującym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Marzec 2013 doskonale wiesz, że użycie WiFi to dużo pracy przede wszystkim z kodem... Zależy z czym i na co się porywasz. Od ponad roku stosuję to: http://www.rovingnet.../products/RN171 - Moduł jest całkowicie przezroczysty i poza zwykłą banalnie prostą konfiguracją nie wymaga żadnej uwagi - dla programisty to jak zwykły UART - U mnie najlepiej sprawdza się jako "transciever" UDP - system master/slave na tym to buła z masłem. A teraz nastąpią pytania - to są zdjęcia gotowej elektroniki czy jakieś pierwsze próby ? kopara mi opadła i pytam bo na zdjęciach nie widzę żadnych (absolutnie żadnych) elementów do filtrowania zakłóceń o zwykłych kondensatorach ceramicznych nie wspomniawszy - mam nadzieję że się myle albo to poprawisz bo w takim układzie a zwłaszcza gdzie na płytkach nie masz groundplane'u masy no to możesz mieć taki galapagos że głowa mała. Dojdą grzałki i pompki i może być naprawdę sajgon. - 16 bitów pomiaru ph - na jakim przetworniku? Izolowany/separowany czy nie? Na jakim napięciu odniesienia? W świetle powyższego pytania o kondensatory mam naprawdę poważne wątpliwości o to ile z tych 16 bitów działa - Jak używasz przycisków pod LCD? - RS485 - nie widzę nigdzie rezystorów polaryzujących linie - albo po prostu ich nie dałeś albo to co na zdjęciach pokazałeś nie jest "aktualne" - w każdym razie to następne źródło potencjalnych kłopotów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ktomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Marzec 2013 Dzieki za link do modulu. Fajny jest. Odpowiedzi. Masz racje ze uklad bez kondensatorow to... Na zdjeciach brakuje kondensatorow i czesci rezystorow bo zrobione byly zanim te elemnty zostaly wlutowane. Zreszta brakuje tez scalakow. Pomiar ph na asd1110. Czesc analogowa zasila dedykowany zasilacz. Sam przetwornik zasilany jest juz od zasilacza czesci cyfrowej. Przyciski pod lcd... nie rozumim o co chodzi. W tej wersji sterownika master caly czas wysyla dane wiec magistrala jest spolaryzowana wlasnie przez niego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ktomek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Marzec 2013 Chyba wiem o co chodzi z przyciskami ;-) Tutaj mialy byc katowe ale sie skonczyly wiec wlutowalem takie jakie mialem. Do testow musza wystarczyc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Marzec 2013 Wszystko ładnie ,pięknie ale jaki koszt przewidujesz dla tego urządzenia ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach