Skocz do zawartości
mich30

54l problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po długim czasie zbierania informacji i czytania na temat morszczyzny skusiłem się i zacząłem nierówną walkę.

założyłem akwarium na wodzie z działającego zbiornika,skała był też z tego samego akwarium.

Zakupiłem 3 miękasy i tutaj pojawia się problem.

Capnella zaczyna coraz bardziej marnieć,Zeo z ok 10 główek otworzyły się do połowy może z dwie -trzy sztuki,

i Clavularia sp. (chyba nie jestem pewien)otwiera się z ok 50 główek 5-6 ,reszta pozamykana i zero ruchu.

Możecie mi podpowiedzieć jak długo korale mogą dochodzić do siebie,testów narazie nie mam mają przyjść dopiero ok czwartku a boje sie że korale mogą nie dotrwać do tego czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak długo minęło od zalania do wpuszczenia korali ?? nawet jak zakładałeś na starej wodzie, to pewien okres należałoby odczekać.

Szkoda,że tak długo musisz czekać na testy, jak mieszkasz w okolicach Górnej, to wpadnij do mnie, zmierzymy NO3 ,może tu jest problem.

Od jak dawna masz te korale u siebie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz coś więcej o akwa jaki masz sprzęt i jak najszybciej zrób testy. A co do zakupów w łodzi polecam StarFish dobre ceny i fachowe porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całość kupiłem wczoraj zalałem wczoraj , korale w nocy trzymałem w akwa tylko z cyrkulacją ,bo w akwarium musiała się wylkarować woda. teraz jedyne co widze to że temp.ma 27 C i nie jestem wstanie jej obniżyć.

Ale mogły sie zmienić parametry wody skoro od zlania z starego akwarium i zalania mojego na gotowo mineło ok 3 godzin?

Edytowane przez mich30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę zestresowałeś te korale, za szybko je kupiłeś. Teraz jak już je masz to trudno daj im czas na aklimatyzację [aklimatyzowałeś je w ogóle jak przywiozłeś do domu ?? ] jeśli masz ochotę i jakoś po drodze to wpadnij na te testy NO3. Rada na przyszłość, która bardzo Ci się przyda: więcej cierpliwości :)

Teoretycznie parametry powinny być ok, dośc mocno zestresowałeś korale i tu może być przyczyną.

Edytowane przez Marcinus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki jest czas odstresowania się korali i jak ustawić falownik żeby było już bardzo dobrze?

Parametry powinny być ok bo do korali była wzięta też krewetka tańcząca i była widziana ostatni raz ok 12 dzisiaj a teraz widze tylko wąs czasem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko powiedzieć po jakim czasie korale dojdą do siebie, mam nadzieję ,że jak najszybciej.

Pompę ustaw tak,żeby nie dmuchała prosto na zwierzaki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze mich30 to są żywe zwierzaki - weź to pod uwagę!

Czytaj, czytaj, czytaj - to naprawdę nie boli - zalałem wpuściłem a zaraz wylejsz do wc!

Sorry dziś mam taki dzień a bura Ci się należy!

Teraz zrób testy (jak dotrą lub biegusiem do najbliższego sklepu) i doprowadź parametry do przyzwoitych poziomów (te które możesz gónie zasolenie i zadbaj o stałą temperaturę 27 no może 28 to górna granica), rób podmianki 10% tygodniowo narazie na nie zabogatej soli - akwarium najpewniej przejdzie powtórne dojrzewanie. Przypuszczam, że NO3 takłatwo nie odarniesz ale parametry staraj się trzymać na jaknabardziej stabilnych poziomach!!!!!

No i powodzenia = w tym chobby nic nie ma napewno!!!!

A na koniec pozytywnie - jak już przetrzymasz tródny okres to nie pożałujesz!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi