GreGson 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Marzec 2013 Witam dziś w nocy myślałem nad akarium morskim, mam nowy baniak 112L. No i mam trochę pytań więc zaczynamy. 1.Czy skały trzeba kleić czy wystarczy je dobrze ułożyć ? 2.Jak wczepiać koralowce do skał ? 3.Jak czesto soli się wodę i ilę jej potrzebuje na 112L 4.Czy rybki malwi(pyszczaki) nadają się do akarium morskiego ? Gdzies widziałem te rybki. Nie bic... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Marzec 2013 Zachęcam do przekopania się przez literaturę, np "Pierwsze akwarium morskie" Autorstwa Pawła Zarzyńskiego i Łukasza Kura, prosto i klarownie krok po kroku wyjanisone. Po niektórych pytaniach wnioskuję że nie wiesz o morskim zbyt wiele. No ale odpowiem: 1)Można kleić, ale można po prostu ułożyć, byle stabilnie. 2)Korale twarde sprzedawane sa na podstawkach, które też można po prostu postawić na sklae lub przykleić specjalnym klejem dostepny w sklepach. 3)Soli się z zasadzie co tydzień, ale nie tak jak pewnie myślisz, czyli nie bezpośrednio bo sól nie paruje. - Stosuje się podmiany wody około 10% objętośći akwa, jak przygotować solankę znajdziesz bez trudu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Marzec 2013 (edytowane) Tofik czemu nie odpowiedziałeś na pytanie nr 4 ? Czy MALWI mogą być w słonej wodzie ? Edytowane 3 Marzec 2013 przez mariuszduch Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Marzec 2013 Nie odpowiedziałem bo akurat o tym nie mam wiedzy, o tyle ile wiem, to akwa ala Malawi się nie soli, choć nie wykluczone, że są gatunki ryb które zniosą słone warunki, ale jak mówię, nie wiem to nie mówię. Tylko po co przenosić ryby z malawi do zbiornika morskiego, skoro jest tyle ładnych rybek "typowo" morskich? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Marzec 2013 Oj, oj. Oczywiście, że mogą. Ale krótko A poważnie. GreGson. Też polecam poczytanie. I to dogłębne, np. całe to forum . Też miałem pyszczaki. I powiem, że jak nie poczytasz, tak na początek z miesiąc, to w ogóle nie podchodź do morszczaka. Szkoda zwierzaków, czasu i pieniędzy. Po miesiącu będziesz miał jako takie pojęcie, czego nie wiesz. A będzie tego jeszcze dużo Powodzenia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GreGson 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Marzec 2013 Dobrze dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Mam jeszcze jedne pytanie, może ktoś mi podać strony internetowe co mogę kupic koralowce szczepki sół itp ? Sprawdzony dobry sklep. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mystik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Marzec 2013 Nie ma sprawdzonych sklepów. W każdym znajdzie się przynajmniej jeden klient, który jest niezadowolony. Tutaj masz chyba pełną listę: http://aqua-reef.pl/forum/33-aktualnosci-ze-sklepow/ Zaglądaj też na targowisko. Ale najpierw zapoznaj się z podstawami. Będziesz wiedział o co w ogóle pytać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GreGson 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Marzec 2013 Jeszcze mam pytanko, ktoś mi wytłumaczy co to jest "Zywa skała" a martwa skała ? Czasem bede zadawał głupie pytania bo ksiązke którą napisaliście zamówię w nastepnym tygodniu przy wyplacie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Marzec 2013 Żywa skała - jak sama nazwa skazuje jest żywa, znajdują się na niej liczne gony, i inne robactwo, mniej lub bardziej pożyteczne. Skała pochodzi prosto z oceanu, w stanie mokrym, dzięki temu organizmy filtrujące są zachowane przy życiu. Sucha skała (zwykła) - to skała tego samego pochodzenia, aczkolwiek osuszona, co przyczynia się do obumarcia tego co wcześniej czyniło ją żywą" Sam mam książkę która Ci poleciłem i dziś z doświadczenia wiem, że można było napisać ją inaczej, aczkolwiek jest idealnie napisana dla osób całkowicie zielnych. Dlatego zanim kupisz cokolwiek wydaj te 30zł na zbiór uporządkowanych podstaw nt tego hobby Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fischer1 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Marzec 2013 GreGson ale zanim zamówisz książkę możesz poczytać o podstawach akwarystyki morskiej na tym i na sąsiednim forum - to nic nie kosztuje!!! Szczepki narazie sobie odpuść - to na sam koniec. Teraz czytaj, przemyśl wszystko 2 razy a jak już przemyślisz zacznij kompletować sprzęt - jak 7masz wątpliwości to pytaj - na konkretne pytania zawsze ktoś Ci pomoże znaleźć odpowiedź a na pytania w stylu, co mam zrobić aby było dobrze a najlepiej dajcie mo gotowe rozwiązania możesz dostać tylko nie za mądre odpowiedzi!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Marzec 2013 Co jak co Fisher ale książka wydaje się nic nie kosztować, zważywszy na to że jest ułożona w logiczna całość oraz ni jak się ma do kosztów jakie generować będzie akwa. Plusem tradycyjnej książki jest bezstronność, jakiej nie gwarantuje forum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach