Skocz do zawartości
buczi82

Sump - ile komor ?

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnei ile komor dac w sumpie, zaraz chce isc do garazu i zaczac wklejac przegrody i teraz nie wiem, jedni pisza ze dwie inni ze trzy... Pytam tutaj i na sasiednim, bo nie wszycy sa na Sea :P

Wymiary sumpa to 60x37x38h

W pierwszej bedzie splyw i odpieniacz AP600, w drugiej mialy by byc jakies filterki z pelletamii, weglem lub w przyszlosci DSB i na koncu powrot... Pierwsza okolo 25cm, druga pozostalosc z trzeciej, trzecia okolo 10-11cm do tego by byly po trzy przegrody na szerokosc paczki fajek, czyli okolo cos po 5cm z kazdej strony, wiec srodkowa by byla okolo 15cm... Nie wiem czy warto ja zrobic czy zrobic tylko dwie, prosze o wasze opinie bo za chcile chcialbym isc kleic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja byłm dał tylko 2 - spływ, odpieniacz filtry, oraz komora na pompę obiegową.

Ew pokusił się o pompę zewnętrzną i wtedy 2 komory - na odpieniacz i druga na filtry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej chwili jest tendencja do dwóch komór. Wynika to z tego, że im większe komory, tym większa ich możliwości konfiguracyjne.

Sam mam 3, ale teraz zrobiłbym chyba 2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie wklejam, czekam na wiecej odpowiedzi... Co do trzech to jak przegladam tematy to wiecej z trzema komorami, mam jeszcze troszke czasu wiec poczekam i zobacze co inni napisza :)

Dzikei za odp :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanko odnosnie filterka z pelletami, gdzie dac pompke do kulek, powrot idzie pod pompke podajaca odpieniacza, a gdzie dac pompke od kulek ??? Dac pod splyw, moze do drugiej komory, a moze ogolnie do komory z odpieniaczem ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma większego znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi