Skocz do zawartości
loniu73

żywa skała

Rekomendowane odpowiedzi

cześć ,mam zamówiony tank 720 litrów ,ile żywej skały potrzebuje ?słyszałem już różne recenzje 10-15% pojemnosci zbiornika.

Edytowane przez loniu73

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma na to recepty.

Brak danych: wymiary zbiornika, z ilu stron oglądany, jakie przewidujesz korale?

Skałę najlepiej kupować osobiście, wtedy bierzesz najlepiej karton o wymiarach akwarium, lub jego dna i w sklepie prowizorycznie ją sobie układasz.

To da Ci wyobrażenie o ilości.

Poza tym czy system będzie oparty tylko na skale czy jeszcze innych mediach? np, siporax?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko żywa skała,a co do kartonu o wymiarach akwarium to może być problem, trochę za duży (185cm/60cm/70cm)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież może być z kilku kawałków. W sklepie sobie poskładasz. albo może być też z kawałków wymiar dna.

Warto się do tego przygotować bo będziesz miał wyobrażenie ile miejsca zostanie Ci na korale i do pływania ryb.

Jak weźmiesz troszkę więcej lub w domu zmieni Ci się koncepcja to resztę wrzucisz do sumpa.

Procentowo to trudno określić. Wszystko zależy od gatunku (porowatości i objętości) skały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam na 280L 92kg skały na 60L 4,5kg i na 28L 1,5 kg wszystko zależy od tego jaki fragment rafy chcesz mieć w domu. To ma być zbiornik na spsy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi