loniu73 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2013 (edytowane) cześć ,mam zamówiony tank 720 litrów ,ile żywej skały potrzebuje ?słyszałem już różne recenzje 10-15% pojemnosci zbiornika. Edytowane 24 Luty 2013 przez loniu73 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BAU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2013 Nie ma na to recepty. Brak danych: wymiary zbiornika, z ilu stron oglądany, jakie przewidujesz korale? Skałę najlepiej kupować osobiście, wtedy bierzesz najlepiej karton o wymiarach akwarium, lub jego dna i w sklepie prowizorycznie ją sobie układasz. To da Ci wyobrażenie o ilości. Poza tym czy system będzie oparty tylko na skale czy jeszcze innych mediach? np, siporax? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loniu73 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2013 tylko żywa skała,a co do kartonu o wymiarach akwarium to może być problem, trochę za duży (185cm/60cm/70cm) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BAU 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2013 Przecież może być z kilku kawałków. W sklepie sobie poskładasz. albo może być też z kawałków wymiar dna. Warto się do tego przygotować bo będziesz miał wyobrażenie ile miejsca zostanie Ci na korale i do pływania ryb. Jak weźmiesz troszkę więcej lub w domu zmieni Ci się koncepcja to resztę wrzucisz do sumpa. Procentowo to trudno określić. Wszystko zależy od gatunku (porowatości i objętości) skały. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adikwroc 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2013 Ja Ci dam przykład mam 200l a skały jest 35 kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amfiprion 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Luty 2013 Ja mam na 280L 92kg skały na 60L 4,5kg i na 28L 1,5 kg wszystko zależy od tego jaki fragment rafy chcesz mieć w domu. To ma być zbiornik na spsy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach